Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Αλβανία: Η αστυνομία της χώρας κατέστρεψε πάνω από 1000 χασισόδεντρα

Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης κατά των καλλιεργητών χασίς σε όλη τη χώρα

Περίπου 1225 χασισόδεντρα καταστράφηκαν, σήμερα, στην ιστορική κωμόπολη Κρούια, περίπου 40 χλμ. βόρεια των Τιράνων, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης κατά των καλλιεργητών χασίς σε όλη τη χώρα.

Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, αναφέρουν ότι οι 28 εκτάσεις κάνναβης εντοπίστηκαν σε χωριό πολύ κοντά στην ιστορική κωμόπολη.

Τις τελευταίες ημέρες, οι αστυνομικές αρχές έχουν εντοπίσει δεκάδες χιλιάδες χασισοδέντρα σε όλη τη χώρα, ύστερα από εναέρια επιχείρηση της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας (Guardia di Finanza), η οποία κατέγραψε με μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας όλα τα σχετικά αγροτεμάχια στην αλβανική επικράτεια.
Enhanced by Zemanta

ΠΓΔΜ: Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του προέδρου της Βουλής

Μήλο της έριδας το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τα επεισόδια που συνέβησαν στη Βουλή στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012


Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεβ (SDSM) ζήτησε σήμερα την παραίτηση του προέδρου της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι, καθώς, όπως υποστήριξε, από το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τα επεισόδια που συνέβησαν στη Βουλή στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012, προκύπτει ότι ο πρόεδρος του σώματος παραβίασε το Σύνταγμα και τον κανονισμό λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Εξάλλου, η αναπληρώτρια πρόεδρος του SDSM Ράντμιλα Σεκερίνσκα, ανέφερε ότι το πόρισμα της επιτροπής για τα επεισόδια στη Βουλή ψηφίστηκε ομόφωνα από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και από τους εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της χώρας για «υποκρισία», επειδή ο τελευταίος δήλωσε ότι το κόμμα του δεν αναγνωρίζει τα συμπεράσματα του πορίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, μετά από πολύμηνες αντιπαραθέσεις, τα μέλη της διακομματικής επιτροπής (δύο από το κυβερνών VMRO-DPMNE και δύο από το αντιπολιτευόμενο SDSM) ψήφισαν το πόρισμα για τα επεισόδια στη Βουλή, ωστόσο κυβέρνηση και αντιπολίτευση ερίζουν και ερμηνεύουν κατά τα δοκούν τα συμπεράσματα του πορίσματος.

Το πόρισμα περιλαμβάνει 11 συστάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της Βουλής οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν, καθώς και επτά συμπεράσματα υπό τη μορφή νομικών διατυπώσεων σχετικά με τα γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου στη Βουλή της ΠΓΔΜ. Τις διατυπώσεις αυτές θεωρεί άκυρες το κυβερνών VMRO-DPMNE και μάλιστα υποστηρίζει ότι δεν έχουν καμία απολύτως νομική και πολιτική βαρύτητα.

Από την πλευρά του το SDSM θεωρεί ότι από τα συμπεράσματα του πορίσματος προκύπτει πως η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και ο πρόεδρος της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι φέρουν την ευθύνη για τα επεισόδια στη Βουλή και ότι παραβίασαν το Σύνταγμα καθώς, όπως ισχυρίζεται, αυτοί διέταξαν την αστυνομία να απομακρύνει με τη βία τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και τους δημοσιογράφους από την αίθουσα του Κοινοβουλίου.

Η κ.Σεκερίνσκα ανέφερε ότι είναι «υποκριτικό» και «κωμικοτραγικό» το γεγονός, από τη μία ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι να λέει ότι δεν αναγνωρίζει τα συμπεράσματα του πορίσματος και από την άλλη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι να χαιρετίζει το πόρισμα και να εξαίρει την σημασία του για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Σημειώνεται ότι οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αφορούν τα συμπεράσματα του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής, ενώ για τις συστάσεις του ίδιου πορίσματος σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία της Βουλής, συμφωνούν.

Μάλιστα σήμερα σχηματίστηκε μεικτή κοινοβουλευτική ομάδα εργασίας για την υλοποίηση των συστάσεων που περιέχονται στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής.

Την ψήφιση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής της ΠΓΔΜ χαιρέτισε ο Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), Στέφαν Φούλε, σημειώνοντας ότι αυτό βοηθά στην επίλυση των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων.

Υπογράμμισε ωστόσο τη σημασία υλοποίησης των συμπερασμάτων που περιέχονται στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της ΠΓΔΜ σχετικά με τα γεγονότα στη Βουλή της χώρας.
Enhanced by Zemanta

Σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ, στα σύνορα της Ρουμανίας με τη Βουλγαρία

Σεισμική δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Ρουμανία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).


Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, στην πόλη Ρούσε και, όπως μεταδίδει το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας «Novinite», η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 9 χιλιόμετρων.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε 261 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σόφιας και 56 χιλιόμετρα νότια του Βουκουρεστίου.

Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς ή υλικές ζημιές, ωστόσο, ο σεισμός «ξύπνησε» αναμνήσεις από το σεισμό του 1977 στην Βραντσέα (Ρουμανία) που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1600 άτομα στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και να υποστούν ζημιές 8500 κτίρια.
Enhanced by Zemanta

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Σερβία - Κόσοβο: Νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών

Στο «τραπέζι» το ζήτημα των τοπικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου


Νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας διεξάγεται στις Βρυξέλλες, με τις δυο πλευρές να είναι έτοιμες να θέσουν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν την ηλεκτρική ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, το δικαστικό σύστημα, αλλά και το "καυτό" ζήτημα των τοπικών εκλογών στο Κόσοβο, που έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Νοεμβρίου.

Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι αντίστοιχα, θα έχουν πρώτα ξεχωριστές συναντήσεις με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Κάθριν Άστον και στη συνέχεια θα έχουν συνομιλίες μεταξύ τους.

Ο κ. Θάτσι δήλωσε, πριν από τη συνάντηση, ότι οι σημερινές συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε ζητήματα που σχετίζονται με τη συμφωνία των Βρυξελλών (σ.σ. η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Απρίλιο και αφορά την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας) και τις τοπικές εκλογές στο Κόσοβο.

Το Κόσοβο θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται έγκαιρα στις υποχρεώσεις του, όπως και στο παρελθόν, δήλωσε ο κ. Θάτσι και πρόσθεσε πως αναμένει από όλες τις κοινότητες στο Κόσοβο, συμπεριλαμβανομένων των Σέρβων του βορρά, να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία του Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου κάλεσε, επίσης, τους Σέρβους να καταθέσουν λίστες με υποψηφιότητες για τις τοπικές εκλογές, στη βάση των όσων ισχύουν και επανέλαβε τη θέση ότι, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή είναι αρμόδια για να αποφασίσει για τη μορφή που θα έχουν τα ψηφοδέλτια.

Η σερβική πλευρά είχε αναφέρει νωρίτερα ότι οι Σέρβοι δεν θα λάβουν μέρος στις εκλογές του Νοεμβρίου, εάν δεν αφαιρεθούν τα κρατικά σύμβολα του Κοσόβου από τα ψηφοδέλτια.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που σχετίζονται με την ηλεκτρική ενέργεια, ο κ. Θάτσι είπε ότι έχουν ήδη τακτοποιηθεί και εναπόκειται πλέον στη Σερβία και τους Σέρβους του βορρά η υλοποίησή τους.

Ο κ. Ντάτσιτς δεν προέβη σε δηλώσεις πριν από τη συνάντηση.

Αλβανός Υφ. Εξωτερικών: Είμαστε χώρα πρότυπο, προσφέρουμε σεμινάρια στην Ελλάδα


Ο Αλβανός Υφυπουργός Εξωτερικών, Κρεσνίκ Τσολάκου, απαντάει στις δηλώσεις του Έλληνα ομολόγου του, κ. Δημήτρη Κούρκουλα που χαρακτήρισε απαράδεκτα τα γεγονότα στην Πρεμετή κατά της Ορθόδοξης Εκκλησία .

«Η Αλβανία μπορεί να δώσει μαθήματα δημοκρατίας στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες της ΕΕ στον τομέα της συνύπαρξης και της θρησκευτικής αρμονίας»

Στην δήλωσή του προς τα ΜΜΕ της χώρας του ο Αλβανός Υφυπουργός εξωτερικών αναφέρει :

«Αβάσιμη η αξίωση του Έλληνα Υφυπουργού Εξωτερικών ότι η Αλβανία πρέπει να μάθει να σέβεται τις θρησκευτικές κοινότητες. Οι Αλβανοί και η Αλβανία σέβονται τα άτομα και τις καταστάσεις, έχουν πρότυπο μοντέλο θρησκευτικής αρμονίας και ανοχής... Από αυτή την άποψη, η Αλβανία μπορεί να δώσει διαλέξεις θρησκευτικής αρμονίας και συνύπαρξης στις χώρες της ΕΕ και πρωτίστως στην Ελλάδα ... "
himara.gr

Κόσοβο: Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλει τον ΟΗΕ για τους αγνοούμενους Σέρβους

Η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα για την έρευνα Σέρβων και Αλβανών που είχαν απαχθεί και αγνοούνται ως σήμερα, απέτυχε παταγωδώς σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία


Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την αποτυχία της Αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) να ερευνήσει για πρόσωπα, κυρίως Σέρβους, που είχαν απαχθεί και η τύχη τους εξακολουθεί να αγνοείται μετά τη σύγκρουση του 1998-99 στο Κόσοβο, σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

"Το γεγονός ότι η UNMIK δεν ερεύνησε πράξεις που αποτελούν συστηματικές και μεγάλης έκτασης επιθέσεις εναντίον αμάχων, ακόμη και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συνέβαλε στο κλίμα ατιμωρησίας που επικρατεί πλέον στο Κόσοβο", αναφέρει σε ανακοίνωση ο Σιάν Τζόουνς, ένας υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης βασίζεται στα αποτελέσματα μιας επιτροπής που συστάθηκε από την UNMIK για να εξετάσει τις προσφυγές αυτών που θεωρούν ότι τα δικαιώματά τους παραβιάσθηκαν. Η UNMIK είναι η αποστολή που δημιουργήθηκε μετά τη σύγκρουση για να διοικήσει αυτή την πρώην σερβική επαρχία.

Περίπου 150 προσφυγές έχουν κατατεθεί, στις οποίες υποστηρίζεται πως η UNMIK δεν ερεύνησε τις απαγωγές, κυρίως Σέρβων, στο Κόσοβο.

"Σε πολλές περιπτώσεις η UNMIK δεν ήταν σε θέση να αποδείξει πως διεξήχθη έρευνα", διευκρινίζει η Αμνηστία.

Η Αποστολή του ΟΗΕ απέτυχε επίσης, σύμφωνα με την Αμνηστία, να ερευνήσει τις εξαφανίσεις Αλβανών στο Κόσοβο.

"Τα χρόνια πέρασαν και εξακολουθούμε να αγνοούμε τι συνέβη στην πλειονότητα των προσώπων των δύο στρατοπέδων που εξαφανίσθηκαν, ενώ οι συγγενείς τους εξακολουθούν να περιμένουν να αποδοθεί δικαιοσύνη", διαπιστώνει η Αμνηστία.

Η μη κυβερνητική οργάνωση ζητεί "να ριχτεί φως στην τύχη που επιφυλάχθηκε στους εξαφανισμένους όλων των κοινοτήτων στο Κόσοβο, να προσαχθουν στη δικαιοσύνη οι ύποπτοι ως δράστες εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και να καταβληθούν αποζημιώσεις" στις οικογένειες των θυμάτων. "Τότε μόνον οι πληγές του παρελθόντος θα μπορέσουν να αρχίσουν να επουλώνονται", καταλήγει η Αμνηστία.

Η τύχη άνω των 1.700 ανθρώπων, που θεωρούνται αγνοούμενοι στη διάρκεια της σύγκρουσης ανάμεσα στις δυνάμεις του γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τους αυτονομιστές κοσοβάρους αντάρτες, παραμένει άγνωστη. Η σύγκρουση στο Κόσοβο στοίχισε τη ζωή σε περίπου 13.000 ανθρώπους οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Αλβανοί του Κοσόβου. Έλαβε τέλος με την αποχώρηση των δυνάμεων του προέδρου Μιλόσεβιτς από το Κόσοβο, τον Ιούνιο του 1999, έπειτα από μια εκστρατεία βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ. Το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, η οποία αναγνωρίσθηκε από περίπου 100 κράτη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, και από 23 από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ.

Μπόικο Μπορίσοφ: Παίζει μπάλα και σπάει... ρεκόρ!


Ο πρώην επικεφαλής της βουλγαρικής κυβέρνησης φόρεσε τη φανέλα με το Νο 13 της Βίτοσα Μπίστριτσα, αγωνίστηκε για 54 λεπτά εναντίον της Ρακόφσκι και έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί ποτέ σε επαγγελματικό βουλγαρικό πρωτάθλημα

Ο άλλοτε πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, κατάφερε για ακόμα μια φορά να κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας καθώς σε ηλικία 54 ετών έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί ποτέ σε επαγγελματικό βουλγαρικό πρωτάθλημα.

Φορώντας τη φανέλα με το Νο 13 της Βίτοσα Μπίστριτσα αγωνίστηκε για 54 λεπτά εναντίον της Ρακόφσκι σε αγώνα για το πρωτάθλημα  της Β' Εθνικής (0-0).

Μάλιστα οι φίλαθλοι που βρέθηκαν στο γήπεδο της Λοκομοτίβ στην περιοχή Ναντέζντα της Σόφιας, αποθέωναν τον Μπορίσοφ κάθε φορά που ακουμπούσε την μπάλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011 ο Μπορίσοφ θριάμβευσε στην ψηφοφορία των φιλάθλων για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς, αφού συγκέντρωσε το 44% των ψήφων, με τον -τότε παίκτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ- Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ να έρχεται δεύτερος με 24%.

Ωστόσο, ο Μπορίσοφ προέτρεψε τότε τους διοργανωτές να ακυρώσουν την ψηφοφορία, χαρακτηρίζοντάς την ως ψήφο διαμαρτυρίας, δηλώνοντας: «Αυτή η ψήφος δεν είναι σημάδι ότι ο Μπορίσοφ είναι ο καλύτερος παίκτης, αλλά ότι το βουλγαρικό ποδόσφαιρο χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και μια νέα πολιτική».

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Διαδηλώσεων συνέχεια στη Βουλγαρία


Συνεχίστηκαν, χθες, για 73η μέρα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σόφια, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης του ...Πλάμεν Ορεσάρσκι, την οποία και κατηγορούν για διαφθορά.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι μεγαλύτερες - σε χρονική διάρκεια - που έχουν καταγραφεί στη χώρα, ξεκίνησαν στις 14 Ιουνίου, έπειτα από τον διορισμό του μεγιστάνα των ΜΜΕ Ντέλιαν Πέεβσκι ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (DANS). Η απόφαση για το διορισμό του κ. Πέεβσκι ακυρώθηκε, ωστόσο, οι διαδηλωτές συνέχισαν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας "Novinite", χθες το απόγευμα, εκατοντάδες Βούλγαροι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ανεξαρτησίας, μπροστά από το κτίριο του υπουργικού συμβουλίου. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, όπως "Μαφία", "Εκλογές" και "Παραιτηθείτε", οι διαδηλωτές επανέλαβαν το αίτημά τους για την παραίτηση της κυβέρνησης.

Οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Ανεξαρτησίας και η λεωφόρος "Ντοντούνκοφ" ήταν κλειστές για την κυκλοφορία. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο κτίριο του κοινοβουλίου, κάνοντας μια "στάση" έξω από το κατάστημα "Krusha", το οποίο καταστράφηκε την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από την έκρηξη που σημειώθηκε σε κινέζικο εστιατόριο που βρίσκεται κοντά. Οι διαδηλωτές οργανώνουν μια φιλανθρωπική δράση για το κατάστημα.

Έξω από το κτίριο της Βουλής υπήρχε αστυνομική δύναμη που απαγόρευσε στους διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν πορεία γύρω απ' αυτό.


news.pathfinder.gr

Η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής καταδικάζει τις βίαιες πράξεις των Αλβανών στην Πρεμετή


Η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία καταδικάζει την βίαιη επίθεση ενάντια σε Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους στην Αλβανία...

Η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής (ΠΟΑ) καταδικάζει έντονα τη βάρβαρη επίθεση σε μια ελληνική ορθόδοξη εκκλησία στην πόλη της Πρεμετής στη νότια Αλβανία, στις 16 Αυγούστου, από μισθοφόρους κακοποιούς που προσέλαβε η κυβέρνηση και έσπασαν εικόνες, σταυρούς και χτύπησαν τους πιστούς που προσπάθησαν να υπερασπιστούν τον μοναδικό Χριστιανικό Ι.Ν. της πόλης.

«Η επίθεση στην Εκκλησία της Παναγίας, το πρωί μετά από την ημέρα της γιορτής της, αναβίωσε άσχημες αναμνήσεις των προηγούμενων προσπαθειών από τους κυβερνητικούς μηχανισμούς του απερχόμενου πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα να παρενοχλούν, να εκφοβίζουν και να κακοποιούν ελληνικής καταγωγής ορθόδοξες κοινότητες της Αλβανίας", δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΟΑ, Δημήτριος Κούτουλας. «Η ακραία συμπεριφορά των δημοτικών αρχών στην Πρεμετή έγινε με την συγκατάθεση της κυβέρνησης Μπερίσα, ήταν εξωφρενική και ανεύθυνη συμπεριφορά για μια χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Ο κ. Κούτουλας κάλεσε την κυβέρνηση Ομπάμα και το Κογκρέσο των ΗΠΑ ώστε να πιέσει την αλβανική κυβέρνηση να επιστρέψει την εκκλησία στους ορθόδοξους χριστιανούς της Πρεμετής που την τιμούν και των οποίων οι πρόγονοι έφτιαξαν.

Η εκκλησία εξυπηρετεί την Ορθόδοξη κοινότητα στην περιοχή για δεκαετίες, μέχρι το 1967, όπου ο σταλινικός δικτάτορας Ενβέρ Χότζα απαγόρευσε βάση νόμου όλες τις εκδηλώσεις θρησκευτική λατρείας στη χώρα και μετέτρεψε την εκκλησία της Παναγίας στην Πρεμετή σε πολιτιστικό κέντρο. Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού στην Αλβανία το 1991 η Ορθόδοξη Εκκλησία είχε αποκατασταθεί στη χώρα, έγινε ξανά Ι.Ν. Λειτούργησε εως την 16η Αυγούστου 2013, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας που προσέλαβε ο Δήμαρχος της πόλης Gilberto Jace, εισέβαλαν στην εκκλησία, χτύπησαν ιερείς και πιστούς, έσπασαν εικόνες και σταυρούς και έπειτα ο δήμος ανακοίνωσε την ανάκτηση του κτιρίου ως πολιτιστικό κέντρο.

Αυτές οι ενέργειες βρήκαν αντίθετη την ελληνική κυβέρνηση, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, της πολιτικές ομάδες που εκπροσωπούν τους Έλληνες ομογενείς στην χώρα και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος απέστειλε διάβημα προς τα Τίρανα διαμαρτυρόμενος για τις ενέργειες των δημοτικών αρχών της Πρεμετής και ζητώντας την επιστροφή της εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία, χαρακτήρισε τις βίαιες ενέργειες στην Πρεμετή ως μια επίθεση όχι μόνο για την Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά και για την ίδια την Αλβανία. «Αναρωτιόμαστε εαν βρισκόμαστε στο 2013, όπου απολαμβάνουμε την δημοκρατία και έχουμε ελπίδες να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή εαν αναβιώνουμε τον εφιάλτη του 1967 όταν ένα άθεο κόμμα πίστευε ότι θα μπορούσε να ξεριζώσει για πάντα την θρησκευτική πίστη του αλβανικού λαού», είπε σε δήλωση του για το περιστατικό.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ, η πολιτική ομάδα που εκπροσωπεί την εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της δημοτικής αρχής της Πρεμετής πως κινήθηκε βάση δικαστικής απόφασης για να επιστρέψει την εκκλησία σε πολιτιστικό κέντρο. «Μια αμφισβητήσιμη απόφαση του δικαστηρίου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για να μπορούν κάποιοι να βεβηλώνουν με τέτοιο βίαιο τρόπο έναν ιερό χώρο,» δήλωσε η ΟΜΟΝΟΙΑ.

Το ΚΕΑΔ και MEGA, τα δύο πολιτικά κόμματα στην Αλβανία που υποστηρίζονται από Έλληνες και Ορθόδοξους Χριστιανούς, διαμαρτυρήθηκαν με την σειρά τους για την επίθεση κατά της Εκκλησίας της Πρεμετής.

Ο Ευάγγελος Doules, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και μέλος του αλβανικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η επίθεση υπενθυμίζει στον κόσμο ότι η Αλβανία είναι η μόνη χώρα που κήρυξε πόλεμο κατά του Θεού «Μετατρέπεται σε αποθήκες στάβλους, και πολιτιστικά κέντρα τους Ιερούς Ναούς των θρησκευτικών κοινοτήτων.»

Ο Χρήστος Κίτσιος, πρόεδρος του MEGA, είπε ότι η βία κατά της Εκκλησίας της Παναγίας «Αντανακλά την οργή με την οποία ορισμένες πολιτικές ομάδες στην Αλβανία αντιδρούν σε οτιδήποτε θυμίζει Ελλάδα και Ορθοδοξία».

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή συμβούλευσαν τις αλβανικές αρχές να τερματίσουν την κατοχής της εκκλησίας και να βρουν άλλο χώρο για πολιτιστικό κέντρο.

Κακαβιά: Συνέλαβαν 22χρονο βορειοηπειρώτη με πέντε κιλά χασίς


Έναν 22χρονο βορειοηπειρώτη με καταγωγή από το χωριό Γεωργουτσάτες Άνω Δρόπολης συνέλαβαν χθες το απόγευμα οι άντρες της αλβανικής αστυνομίας στην Κακαβιά.

Στην ανακοίνωσή της η αλβανική αστυνομία αναφέρει πως «μετά από ερευνά σε όχημα με Ελληνικές πινακίδες βρέθηκε μια ποσότητα ναρκωτικών τα οποία προορίζονταν για την Ελλάδα».

Όπως αναφέρουν αλβανικά ΜΜΕ το όχημα προκάλεσε υποψίες στους αλβανούς αστυνομικούς οι οποίοι στη συνέχεια το έκαναν φίλο και φτερό.

Τα ναρκωτικά βάρους περίπου πέντε κιλών βρέθηκαν στις πίσω πόρτες του αυτοκινήτου ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα ο νεαρός βορειοηπειρώτης φέρεται να δήλωσε πως τα είχε αγοράσει από το χωριό Λαζαράτι του Αργυροκάστρου.
aftonomi.gr

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στα Σκόπια

Απορρίπτει η αντιπολίτευση και τις δύο προτάσεις του πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι


Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, απέρριψε σήμερα και τις δύο χθεσινές προτάσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Οι προτάσεις προέβλεπαν είτε την άμεση υιοθέτηση πορίσματος της διακομματικής επιτροπής διερεύνησης των επεισοδίων που διαδραματίστηκαν στη Βουλή στις 24 Δεκεμβρίου του 2012 με νομικές διατυπώσεις που επιθυμεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ή για διάλυση της Βουλής της ΠΓΔΜ τη Δευτέρα και διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 13 Οκτωβρίου.

Η αναπληρωτής πρόεδρος του SDSM, Ράντμιλα Σεκερίνσκα, κάλεσε το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι να αποδεχθεί, όπως είπε, τις ευθύνες του για τα επεισόδια στη Βουλή και να μην θέτει «εκβιαστικά διλήμματα».

«Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές εξαρτώνται από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δεν σχετίζονται με το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τα γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου, αλλά με την οικονομική καταστροφή στην οποία μας οδήγησαν, την αδυναμία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που υιοθετήθηκε, τις άσκοπες σπατάλες της κυβέρνησης και τα άδεια κρατικά ταμεία» πρόσθεσε η κυρία Σεκερίνσκα.

Η αναπληρωτής πρόεδρος του SDSM σημείωσε ότι το κόμμα της θα κάνει το παν, ώστε να μην διεξαχθούν ξανά στη χώρα «εγκληματικές» εκλογές.

Προηγουμένως, το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, τάχθηκε κατά της πρότασης του κ. Γκρούεφσκι για πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Enhanced by Zemanta

«Στην Ευρώπη όλα τα Βαλκάνια, αλλά η Αλβανία να απομονώσει τους υπονομευτές»


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΝΕΦΕΛΗ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ /enet.gr

Ελπίδα μου είναι ότι μελλοντικά και οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής, και υπό την αυστηρή προϋπόθεση της συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης, θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν ισότιμα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας

Σε ένα ασταθές περιβάλλον, το οποίο διαμορφώνεται και από την επιθυμία των γειτονικών χωρών να έχουν λόγο στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου, «η Ελλάδα έχει επανειλημμένα δηλώσει την ετοιμότητά της για συνεργασία στην αξιοποίηση των εξαγόμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου», επισημαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας.

Χαρακτηρίζει απαράδεκτα τα γεγονότα στην Πρεμετή, υπογραμμίζοντας πως «ό,τι ισχύει για τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ισχύει και για την Αλβανία».

Επαναλαμβάνει ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας, η άσκηση του οποίου έγκειται αποκλειστικά στη διακριτική της ευχέρεια. Τονίζει ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό προς επίλυση, ενώ για το πρόβλημα της ανεργίας των νέων αναφέρει ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κινούνται συχνά με απελπιστική καθυστέρηση».

Στο επίκεντρο

* Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην περιοχή μας, μετά τα γεγονότα στην Αίγυπτο, την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για ηλεκτρική διασύνδεση και την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ;

- Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων με την πρόσφατη απόφαση για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ από τη χώρα μας, που θα μεταφέρει ενέργεια από την Κασπία στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και με τη συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Παρακολουθούμε επίσης με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις με τις ανακαλύψεις των κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Κύπρο και Ισραήλ. Η Ελλάδα έχει δηλώσει επανειλημμένα την ετοιμότητά της για συνεργασία στην αξιοποίηση των εξαγόμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τις χώρες αυτές. Οι εξελίξεις ενισχύουν τη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας. Ωστόσο, μας απασχολεί έντονα η συνεχιζόμενη αναταραχή στην Αίγυπτο, αλλά και σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Η Ελλάδα κρίνει θετικά το από 21ης/8/13 κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στο οποίο συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος. Θεωρούμε ότι αποτυπώθηκε μια ευρωπαϊκή θέση, δημιουργική και θετική, που μπορεί να συμβάλει στην υπέρβαση της κρίσης και στην ειρηνική εξέλιξη της κατάστασης στην Αίγυπτο, που είναι μια χώρα-κλειδί για την ευρύτερη περιοχή, και για πολλά μεγάλα ανοιχτά διεθνή θέματα.

* Προβλέπετε θετική εξέλιξη στο ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ;

- Η δυνατότητα οριοθέτησης της εθνικής ΑΟΖ αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας. Το πότε ακριβώς θα ασκηθεί αυτό το δικαίωμα έγκειται αποκλειστικά στη δική της διακριτική ευχέρεια και με βάση πάντοτε τις εθνικές προτεραιότητες. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια πρωτοβουλία δεν προαναγγέλλεται ούτε ανακοινώνεται εκ των προτέρων.

* Εξασφαλίσατε προ καιρού κάποια κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις. Τι άλλο θα κάνετε;

- Πρόκειται για μια πρωτοβουλία σε επίπεδο Ε.Ε., η οποία έπρεπε να είχε δρομολογηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εδώ και χρόνια. Η Ελλάδα έχει το σοβαρότερο πρόβλημα, ειδικά στην ανεργία των νέων, αλλά δεν είναι η μοναδική χώρα που αντιμετωπίζει τέτοιο ζήτημα. Δυστυχώς, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κινούνται συχνά με απελπιστική καθυστέρηση, αλλά και οι πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη δεν ευνοούν πάντα τη λήψη των ριζικών μέτρων που απαιτεί η κρισιμότητα της κατάστασης. Γι' αυτό το λόγο έχουμε θέσει ως μια από τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας του 2014 την υιοθέτηση δράσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας ως μιας από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της κρίσης από την οποία διερχόμαστε.

* Η ελληνική προεδρία της Ε.Ε., που αρχίζει τον Ιανουάριο, θα δώσει έμφαση στην ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων;

- Η Ελλάδα παραδοσιακά στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων. Πρόκειται μάλιστα για τη χώρα που το 2003 άνοιξε τις πόρτες της Ε.Ε. στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη για τη σταδιακή εναρμόνιση των πολιτικών και των θεσμών των κρατών των δυτικών Βαλκανίων στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις. Πριν από λίγες εβδομάδες η Κροατία έγινε το 28ο κράτος-μέλος της Ενωσης, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία ένταξης. Τον Ιανουάριο του 2014, με την έναρξη της προεδρίας μας, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σερβίας. Ελπίδα μου είναι ότι μελλοντικά και οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής, και υπό την αυστηρή προϋπόθεση της συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης, θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν ισότιμα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

* Πώς εκτιμάτε ότι θα επηρεάσουν τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στην Πρεμετή την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας;

- Ο,τι ισχύει για τις υπόλοιπες χώρες ισχύει και για την Αλβανία. Η είσοδος στην ευρωπαϊκή οικογένεια προϋποθέτει εναρμόνιση με το γράμμα και το πνεύμα των ευρωπαϊκών κανόνων δικαίου. Αυτό συμπεριλαμβάνει και το σεβασμό των θρησκευτικών, εθνικών και πολιτιστικών μειονοτήτων, καθώς και την προστασία της περιουσίας τους. Ο σεβασμός των βασικών αρχών του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού είναι αυτονόητη προϋπόθεση. Γεγονότα σαν τα πρόσφατα στην Πρεμετή είναι απαράδεκτα. Θέλουμε εμβάθυνση της συνεργασίας μας με την Αλβανία και πιστεύουμε ότι αυτή είναι η επιθυμία και της αλβανικής πλευράς. Ελπίζω ότι η αλβανική πλευρά θα μπορέσει να απομονώσει όσους κατ' επάγγελμα υπονομεύουν τις σχέσεις μας.

Ανοιχτό ζήτημα

* Πώς θα προωθήσει πρακτικά η κυβέρνηση το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, το οποίο έθεσε προφορικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε;

- Ο σχετικός φάκελος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο αποτελεί και το αρμόδιο όργανο για τη συγκρότηση των επιχειρημάτων μας. Οταν έχουμε πλήρη εικόνα των διαθέσιμων στοιχείων, νομικών επιχειρημάτων και δυνατοτήτων, θα είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε και τις επόμενες κινήσεις μας. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική θέση είναι δεδομένη: το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων παραμένει ανοιχτό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Με τον τρόπο αυτό δεν θα δηλητηριάζονται και οι εξαιρετικά σημαντικές και φιλικές διμερείς μας σχέσεις.

Ιεροσυλία σε ορθόδοξο ναό στην Πρεμετή

 Η αποκαθήλωση των συμβόλων της εκκλησίας


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ / aggelioforos.gr

Μεγάλη ανησυχία στους ορθοδόξους της Αλβανικής Εκκλησίας και ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις προκαλεί η απόφαση της δημοτικής αρχής να καταλάβει τον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πρεμετή, μία εκκλησία που χρονολογείται από το 17ο αιώνα, και να τον μετατρέψει σε πολιτιστικό κέντρο.

«Πράξη ιεροσυλίας, όχι μόνον εναντίον των ορθοδόξων, αλλά εναντίον κάθε πιστού ανθρώπου και εναντίον όλων των χριστιανών του κόσμου», τη χαρακτήρισε ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος. Η κατάσταση πάντως είναι εκρηκτική και, όπως λένε διπλωματικοί και θρησκευτικοί κύκλοι, η καταπάτηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας δε φαίνεται να είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά έχει σχέση με τον αυξανόμενο αλβανικό εθνικισμό και τη διείσδυση της Τουρκίας σταδιακά στη γειτονική χώρα, στην προσπάθεια δημιουργίας ενός ισλαμικού τόξου στα Βαλκάνια.

Πάντως η ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, αφού κατήγγειλε το γεγονός, παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση όπως εξελίσσεται, αλλά δε θέλει να δώσει λαβή στην αλβανική κυβέρνηση με νέες δηλώσεις, ενώ και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χειρίζεται την υπόθεση με προσοχή, επιδιώκοντας η υπόθεση να μην ενταχθεί στο πλαίσιο των ελληνοαλβανικών σχέσεων, αλλά γενικότερα να το αναγάγει σε θέμα καταπάτησης της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα πρέπει να επισημάνουμε πως η πλειοψηφία των ορθόδοξων Αλβανών, που είναι περίπου το 30% του πληθυσμού, δεν είναι ελληνικής καταγωγής, και αυτό έχει τη σημασία του.

Ολοι όμως ανησυχούν γι’ αυτά που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στην αλβανική κοινωνία. Μεγάλο ποσοστό Αλβανών μουσουλμάνων, μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, άρχισαν να έχουν επαφές με μουσουλμανικές χώρες, να σπουδάζουν εκεί και επιστρέφοντας να έχουν ιδιαίτερα σκληροπυρηνική συμπεριφορά έναντι των ορθόδοξων χριστιανών και των ελληνικής καταγωγής πολιτών. Αυτή η σταδιακή ισλαμοποίηση μέρους της αλβανικής κοινωνίας είναι που ανησυχεί την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Σαλί Μπερίσα

Δεν είναι τυχαίο που ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, αν και υποστήριξε πως οι «σκηνές αρπαγής των ιερών αντικειμένων θύμισαν στους Αλβανούς σκηνές της βάρβαρης χοτζικής εποχής εις βάρος των θρησκευτικών ιδρυμάτων», ταυτόχρονα επιτέθηκε στην Ελλάδα, αφού, θεωρεί «απαράδεκτη και παράλογη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας τη δήλωση των ελληνικών αρχών».

«Να συλληφθούν οι υπαίτιοι»

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση και έκανε διάβημα με το οποίο καταδίκαζε την επίθεση κατά των κληρικών και ομογενών στην Πρεμετή και κατά του γενικού προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο και τόνιζε πως «αναμένουμε την άμεση σύλληψη των υπαιτίων από τις αλβανικές αρχές, οι οποίες οφείλουν να θέσουν πάραυτα ένα τέλος στην ανεπίτρεπτη αυτή κατάσταση, που θέλουμε να ελπίζουμε ότι έχει διαμορφωθεί ερήμην της αλβανικής κυβέρνησης». Πάντως, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ευελπιστούν ότι η νέα κυβέρνηση του Εντι Ράμα θα έχει καλύτερη προσέγγιση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Ανακοινώσεις για τα γεγονότα, πάντως, εξέδωσαν και όλα τα ελληνικά κόμματα, καταδικάζοντάς τα, ενώ Ελληνες ευρωβουλευτές έκαναν ερώτηση στην Ευρωβουλή.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Ωστόσο, οι αλβανικές αρχές δεν κάνουν τίποτα για να αποδώσουν δικαιοσύνη και τηρούν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Από τη μία πλευρά, εφαρμόζουν μία διάτρητη δικαστική απόφαση, ενώ από την άλλη η δικαστική απόφαση για την απόδοση εκκλησίας που κατέλαβε σχισματικός ιερέας στο Ελμπασάν δεν εκτελείται.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Πρεμετής, Γκιλμέρτο Γιάτσε, που πιέστηκε από ορθόδοξους συνεργάτες του να κάνει πίσω και να μην προχωρήσει στη μετατροπή της εκκλησίας σε πολιτιστικό κέντρο, εμμένει στην απόφασή του. Δεν είναι τυχαίο, επίσης, που οι άνδρες της ιδιωτικής Αστυνομίας που προστατεύουν το χώρο είναι από το Βορρά, την περιοχή του Μπουρέλ, όπου κυριαρχούν ανθελληνικά και αντιορθόδοξα στοιχεία.

Εμμένουν οι ορθόδοξοι

Πάντως οι πιστοί της Πρεμετής καθημερινά μετά τα επεισόδια της 16ης Αυγούστου προσέρχονται στον προαύλιο χώρο και πραγματοποιούν όρθρο και εσπερινό, θέλοντας να πάρουν και πάλι πίσω την εκκλησία τους.

Ο πατήρ Χαράλαμπος, εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Τιράνων, δήλωσε στον «ΑτΚ»: «Η εκκλησία έχει ιστορικό παρελθόν. Με τα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας και τις φωτογραφίες, ο ναός είναι από το 17ο αιώνα. Λειτουργούσε κανονικά μέχρι τους διωγμούς του Εμβέρ Χότζα, όταν υφάρπαξε όλους τους θρησκευτικούς χώρους και την εκκλησία αυτή την έκανε πολιτιστικό κέντρο, τύπου μπιλιάρδου. Εκεί όμως βρίσκονται τα λείψανα αγίων. Εκεί βαφτίστηκαν, παντρεύτηκαν οι ορθόδοξοι αδελφοί μας. Αυτές οι εικόνες δεν αντιπροσωπεύουν τον αλβανικό λαό και το κράτος. Φεύγει η παλιά κυβέρνηση και έρχεται η καινούργια στην πολιτική σκηνή και κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Η υφαρπαγή των εικόνων είναι ιεροσυλία και δεν τις καλύπτει καμία δικαστική απόφαση. Υπάρχει επιλεκτική δικαιοσύνη. Στο Ελμπασάν υπάρχει ο ιστορικός ναός της Παναγίας, τον οποίον έχει καταλάβει παράνομα ο σχισματικός ιερέας Νικόλα Μάρκου, και οι αρμόδιες αρχές δεν εκτελούν την απόφαση έξωσής του. Και ο συγκεκριμένος ιερέας συκοφαντεί και λοιδορεί τον Αναστάσιο».

Ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Αργυροκάστρου, Ορφέας Μπέτση, αναφερόμενος στο γεγονός δήλωσε: «Η εκκλησία είναι ιερός χώρος, όπου τελείται ακολουθία, όρθρος και εσπερινός, και οι πιστοί καθημερινά θα τελούν αυτές τις κορυφαίες στιγμές για κάθε ορθόδοξο στο προαύλιο, μέχρι να δικαιωθούν. Πέρασαν τόσες ημέρες και οι αρμόδιες αρχές δε δίνουν τη λίστα όσων έχουν αφαιρέσει παράνομα από το ναό ιερά σκεύη, εικόνες, πολύτιμα θρησκευτικά αντικείμενα. Οι πιστοί, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Χότζα, αφιέρωσαν στην εκκλησία σπάνιες εικόνες που είχαν στην κατοχή τους. Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται και κανείς δεν κινείται για την απόδοσή τους. Πού είναι η Αστυνομία και η Εισαγγελία;».

Ο παπά-Θανάσης, ιερέας από την Πρεμετή, ο οποίος έζησε και ζει την κατάσταση καθημερινά, είπε στον «ΑτΚ»: «Είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό με την υφαρπαγή της εκκλησίας και είναι απαράδεκτο που μας πήραν με τον τρόπο αυτό τις ιερές εικόνες. Το ίδιο ισχύει και για τη συμπεριφορά απέναντι σε εμάς τους ιερείς και τους πιστούς. Μας γυρίζουν σε άλλες εποχές».

Ο Αιμιλιανός Λίτος, ο οποίος ζει από κοντά τα γεγονότα, ανέφερε στον «ΑτΚ» πως «στην περιοχή της Πρεμετής οι περισσότεροι είναι ορθόδοξοι. Δυστυχώς ορισμένοι προσπαθούν να φέρουν τη χώρα στις μέρες του 1967, όταν άρχισε το κυνηγητό της Εκκλησίας. Ηταν απαράδεκτη η συμπεριφορά των ιδιωτικών αστυνομικών, που απωθούσαν ιερείς και πιστούς από την εκκλησία και πήραν με καρότσα τα ιερά σκεύη και τις εικόνες. Εμείς πηγαίνουμε καθημερινά στο προαύλιο της εκκλησίας, όπου τοποθετήσαμε την εικόνα της Παναγίας, και κάνουμε όρθρο και εσπερινό. Δε θα σταματήσουμε όμως μέχρι να μπούμε στο εσωτερικό της εκκλησίας, εκεί που είναι ο φυσικός μας χώρος».

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Απρόοπτες πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ. Σενάριο πρόωρων εκλογών

Απρόοπτες πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ προκαλεί η αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα επεισόδια που εξελίχθησαν στη Βουλή της ΠΓΔΜ στις 24 Δεκεμβρίου 2012 και τα οποία οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης.

Η διακομματική επιτροπή που είχε συσταθεί για τη διερεύνηση των επεισοδίων στη Βουλή και στην οποία συμμετέχουν από δύο μέλη του VMRO-DPMNE και του SDSM, δεν κατέληξε σε συμφωνία για το ποιος φέρει την ευθύνη για τα επεισόδια και δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει στην έκδοση ενός κοινού πορίσματος.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ανέφερε, πριν από λίγο, ότι αν δεν υπάρξει πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τα επεισόδια στη Βουλή, είναι πολύ πιθανό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ετήσια έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ η οποία θα δημοσιευθεί στις 16 Οκτωβρίου, να άρει τη σύσταση της προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα του.

Για να μην συμβεί κάτι τέτοιο, ο κ. Γκρούεφσκι πρότεινε προς την «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» του Ζόραν Ζάεβ, είτε να ορίσει αυτή πρόεδρο της διακομματικής επιτροπής ώστε να έχει την πλειοψηφία και να εκδώσει ένα οποιοδήποτε πόρισμα σχετικά με τα επεισόδια στη Βουλή στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012, ασχέτως αν το κυβερνών κόμμα διαφωνήσει με αυτό, είτε την Δευτέρα να αποδεχτεί το SDSM πρόταση της κυβέρνησης για διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 13 Οκτωβρίου, τρεις ημέρες πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ.

Σε περίπτωση που επιλεγεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ.Γκρούεφσκι πρότεινε στην αντιπολίτευση να υπογράψουν μέχρι αύριο συμφωνία για το εξής: αν σε αυτές νικήσει το VMRO-DPMNE, τότε το πόρισμα για τα επεισόδια στη Βουλή να περιέχει την εκδοχή του κόμματος του για τα επεισόδια, ενώ αν νικήσει η αντιπολίτευση, το πόρισμα να περιέχει την εκδοχή του SDSM.

«Είτε ορίστε πρόεδρο της διακομματικής επιτροπής και καταρτίστε ένα δικό σας κομματικό πόρισμα ώστε να μην προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην άρση της σύστασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα μας, είτε ας πάμε για πρόωρες εκλογές. Η ερχόμενη Δευτέρα είναι η τελευταία ημέρα ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν πριν την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι πρόωρες εκλογές στην περίπτωση αυτή θα διεξαχθούν στις 13 Οκτωβρίου. Οι πρόωρες εκλογές έχουν νόημα μόνον αν διεξαχθούν πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για τον λόγο αυτό, είτε κάντε ένα δικό σας κομματικό πόρισμα, είτε ας πάμε για εκλογές και ας αποφασίσει ο λαός», ανέφερε ο κ.Γκρούεφσκι.

Τις επόμενες ώρες ή το αργότερο μέχρι αύριο αναμένεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί επί της πρότασης του κ.Γκρούεφσκι.

Προηγουμένως σήμερα , ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου SDSM Ζόραν Ζαέβ ανέφερε ότι η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε «εγκληματικές» εκλογές. Ο κ.Ζάεβ πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα μπορούσε να συμμετάσχει σε εκλογές μόνο σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι αποδεχτεί αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας και εφόσον υπάρξει εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων.

http://ysterografa.gr
Enhanced by Zemanta

Ανήσυχη η χριστιανική κοινότητα στην Αλβανία από τα επεισόδια στην Πρεμετή

Ανήσυχες και αγανακτισμένες δηλώνουν οι χριστιανικές κοινότητες στην Αλβανία, ζητώντας από το κράτος να δώσει άμεσα λύση στο θέμα


Την ανησυχία και την αγανάκτηση τους για τα επεισόδια στην Πρεμετή εξέφρασαν με ανακοίνωση που εξέδωσαν το Σάββατο (24/08) οι χριστιανικές κοινότητες της Αλβανίας.

Η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, η αλβανική Καθολική Εκκλησία και η Ευαγγελική Εκκλησία της Αλβανίας, που υπογράφουν την ανακοίνωση, αφού τονίζουν ότι τα γεγονότα που συνέβησαν θυμίζουν τα χρόνια των διώξεων των θρησκευτικών ιδρυμάτων και εγκαταστάσεων, ζητούν από το κράτος να δώσει άμεσα λύση στο θέμα και να επιστρέψει ο ιερός τόπος λατρείας στους πιστούς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

"Έχουμε παρακολουθήσει με ανησυχία και αγανάκτηση τα γεγονότα στην Ορθόδοξη εκκλησία της Παναγίας στη πόλη Πρεμετή, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις της ιδιωτικής εταιρείας βγάλανε με την βία από τον ναό τα ιερά θρησκευτικά αντικείμενα λατρείας και αντιμετώπισαν επαίσχυντα τους κληρικούς Ορθόδοξους, οι οποίοι ήρθαν να υπερασπιστούν την εκκλησίας τους. Τα τηλεοπτικά πλάνα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας έφεραν και πάλι στο μυαλό τα χρόνια του πολέμου και των διώξεων κατά των θρησκευτικών ιδρυμάτων και θρησκευτικών εγκαταστάσεων, ενώ αναμένουμε ακόμα την επιστροφή των ιερών τόπων και περιουσιών των θρησκευτικών κοινοτήτων μας.

Με τη δήλωση αυτή θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους αδελφούς μας Ορθόδοξους στην Πρεμετή και όλους τους Ορθόδοξους πιστούς και ευχόμαστε το θέμα αυτό να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό και ο ιερός τόπος λατρείας να γυρίσει στου πιστούς ώστε οι κληρικοί να εκτελέσουν τις θρησκευτικές λειτουργίες.

Με την ευκαιρία αυτή ζητάμε για άλλη μια φορά την προσοχή του αλβανικού κράτους, ζητούμε να συμμετάσχει στην τελική λύση της επιστροφής των θρησκευτικών περιουσιών στην Αλβανία, καθώς μετά από 23 χρόνια δημοκρατίας δεν τους έχουνε δοθεί ακόμα τα νόμιμα δημοκρατικά δικαίωμά τους".

Κραυγή για Δασκάλους και Βιβλία από τους Σαρακατσάνους της Βουλγαρίας

Στις 22 χιλιάδες ψυχές ανέρχονται  οι Σαρακατσάνοι-από τις πλέον αμιγείς Ελληνικές φυλές- που διαβιούν στη γειτονική  Βουλγαρία!

Αρκετοί από αυτούς μοιράζουν τις ζωές  τους και τον εργασιακό τους βίο, μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, ενώ αρκετοί από τη νέα γενιά, επιθυμούν και έρχονται να σπουδάσουν στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια όμως η  Ελληνική κρίση άρχισε να τους αγγίζει πολύ πιο έντονα, μια και το Ελληνικό κράτος σταμάτησε  την οικονομική συνδρομή ως προς την λειτουργία  των Ελληνικών σχολείων, με την διακοπή της  εξασφάλισης δασκάλων και του κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού…

Τα νέα παιδιά των Σαρακατσάνων πια δεν μπορούν να παρακολουθήσουν στα Ελληνικά μαθήματα και συνεπώς στερούνται της μόρφωσης, της καλλιέργειας, της κουλτούρας και γενικά της Ελληνικής παιδείας!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μορφωτικού συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης, Γιώργο Νάκο, στην ΕΡΑ Κομοτηνής, ήδη έχουν ξεκινήσει προσπάθειες από την πανελλήνια ομοσπονδία Σαρακατσάνων και τον πρόεδρο Βασίλη Μουτσιάνα, αλλά και άλλους συλλόγους εκτός από αυτόν της Θράκης, για  συνεργασία με τους πολίτες και άλλους φορείς και φυσικά Σαρακατσάνους της Ελλάδας, προκειμένου να ιδρυθεί ένα ταμείο, το οποίο θα στοχεύει στην εξασφάλιση της λειτουργίας των Ελληνικών σχολείων στη Βουλγαρία. Μάλιστα θα αιτηθούν και ακρόασης από τους αρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών και Παιδείας, προκειμένου τα παιδιά των Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας να εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με χαμηλότερη βαθμολογία, όπως ισχύει και για τα παιδιά της Μειονότητας.

Εξ άλλου στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των Σαρακατσάνων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Σαρακατσάνων Θράκης, σκοπεύει να συμμετάσχει και φέτος στο 22 Αντάμωμα Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας και συγκεκριμένα στην πόλη Σλίβεν.

Για το λόγο αυτό διοργανώνει εκδρομή  στις 30,31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου, στο Σλίβεν και στην πανέμορφη Μεσημβρία στη Μαύρη Θάλασσα και καλεί τους Σαρακατσάνους να συμμετάσχουν σε αυτό το τριήμερο ταξίδι με δύο διανυκτερεύσεις και 90 ευρώ το άτομο, καλώντας στο τηλέφωνο 6938943207. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχει και το χορευτικό του Μορφωτικού Συλλόγου, τόσο στο γλέντι, όσο και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις του ανταμώματος.

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται η χήρα του στρατάρχη Τίτο

Η Γιοβάνκα Μπροζ, η χήρα του ηγέτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας στρατάρχη Τίτο, εισήχθη σήμερα σε νοσοκομείο της Σερβίας και η κατάστασή της θεωρείται κρίσιμη από τους γιατρούς.

Η Μπροζ, 88 ετών σήμερα, νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε ημικωματώδη κατάσταση, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της κλινικής, Ζλάτιμπορ Λόντσαρ.

Η Γιοβάνκα Μπροζ ήταν παντρεμένη επί 28 χρόνια με τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, τον ισόβιο ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας ο οποίος πέθανε το 1980 σε ηλικία 88 ετών, μετά από 35 χρόνια στην εξουσία. Μετά το θάνατο του συζύγου της είχε μπει στο περιθώριο και έζησε σε κατ' οίκον περιορισμό επί περισσότερα από 20 χρόνια.

Μολονότι την επιτράπηκε να παραμείνει σε ένα σπίτι της αριστοκρατικής συνοικίας Ντέντινιε στο Βελιγράδι, ζούσε κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς θέρμανση και με σπασμένα παράθυρα, μέχρι το 2006. Το 2009 της παραχωρήθηκε η σερβική υπηκοότητα και της δόθηκε σύνταξη.

Αλβανοί συλλαμβάνουν μετανάστες στο Αργυρόκαστρο!

Οι 24 Πακιστανοί δεν είχαν προορισμό την Ελλάδα, αλλά την Αλβανία - Πάνω από 370 συλλήψεις παράνομων μεταναστών τους τελευταίους οκτώ μήνες


Η αλβανική αστυνομία συνέλαβε σήμερα 24 λαθρομετανάστες από το Πακιστάν κοντά στο Αργυρόκαστρο. Μάλιστα τους τελευταίους οκτώ μήνες οι μεθοριακές αρχές του Αργυροκάστρου έχουν συλλάβει πάνω από 370 μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Τυνησία, τη Συρία και την Παλαιστίνη.

«Τουλάχιστον 24 παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν σήμερα κοντά στο Αργυρόκαστρο, ενώ ένας αλβανός διακινητής τους κατάφερε να διαφύγει της σύλληψης και αναζητείται», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, ενώ προσέθεσε πως «οι μετανάστες από το Πακιστάν, όλοι τους άνδρες, συνελήφθησαν σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από το Αργυρόκαστρο, τις πρώτες πρωινές ώρες».

Τέλος, πρόσθεσε ότι «προσπαθούσαν να ταξιδέψουν στο εσωτερικό της χώρας, αλλά εντοπίστηκαν από την αστυνομία».

ΠΓΔΜ: Αλλάζουν οι πρέσβεις της χώρας σε Ελλάδα και ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ ενέκρινε τον κατάλογο με τους 25 νέους πρέβεις της χώρας που πρότεινε το υπουργείο Εξωτερικών και απομένει η ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών για την τοποθέτησή τους, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Ο εν λόγω κατάλογος περιλαμβάνει αλλαγές των πρέσβεων της ΠΓΔΜ σε Αθήνα και Ουάσιγκτον. Ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της ΠΓΔΜ στην Αθήνα Σάσο Στέφκοφ αναμένεται να αντικατασταθεί από τον Ντάρκο Ανγκέλοφ, πρέσβη της ΠΓΔΜ στη Βουδαπέστη.

Επίσης, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιος για ζητήματα ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, Βάσκο Ναουμόφσκι αναμένεται να τοποθετηθεί πρέσβης στην Ουάσιγκτον, αντικαθιστώντας τον Ζόραν Γιόλεφσκι. Για την ώρα, δεν διευκρινίζεται εάν ο κ. Ναουμόφσκι θα αναλάβει παράλληλα και εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, αντικαθιστώντας τον κ. Γιόλεφσκι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου των Σκοπίων, στον κατάλογο νέων πρέσβεων που ενέκρινε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ περιλαμβάνεται η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της χώρας Αντόνιο Μιλόσοσκι ως πρέσβη στην Κροατία, ενώ ο πρέσβης της ΠΓΔΜ στη Χάγη και πρώην εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας Νίκολα Ντιμιτρόφ θα τοποθετηθεί πρέσβης στη Μόσχα.

Αιματηρό τροχαίο στη Βουλγαρία

Δύο γυναίκες σκοτώθηκαν. Στους 17 οι τραυματίες.

Δύο γυναίκες, ηλικίας 33 και 35 ετών, έχασαν τη ζωή τους και 17 άτομα τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα, που σημειώθηκε, σήμερα, κοντά στο χωριό «Τσαρ Σιμεόνοβο» της περιφέρειας του Βίντιν, στη βορειοδυτική Βουλγαρία.

Ο οδηγός ενός μίνι βαν, που μετέφερε 19 άτομα που πήγαιναν για δουλειά, έχασε τον έλεγχο του οχήματος και στη συνέχεια έπεσε πάνω σε δέντρο, με αποτέλεσμα την ανατροπή του αυτοκινήτου.

Όπως μετέδωσε το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας «Novinite», οι 17 τραυματίες διακομίστηκαν και νοσηλεύονται στην εντατική κλινική του νοσοκομείου στο Βίντιν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η υπερβολική ταχύτητα και ο μεγάλος αριθμός των επιβατών στο μίνι βαν ήταν οι αιτίες που προκάλεσαν το τροχαίο δυστύχημα.

Οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για να εξακριβωθούν τα αίτια του τροχαίου.

Βοσνία: Άνδρας έριξε χειροβομβίδα σε καφενείο που του είχε απαγορεύσει την είσοδο

Του αρνήθηκαν την είσοδο σε καφενείο κι εκείνος εκδικήθηκε πετώντας μια χειροβομβίδα με αποτέλεσμα έντεκα άνθρωποι να τραυματιστούν


Έντεκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν από την έκρηξη χειροβομβίδας στην ταράτσα ενός καφενείου στη βορειοδυτική Βοσνία, η οποία ερρίφθη από έναν έξαλλο άνδρα, ο οποίος θέλησε με αυτόν τον τρόπο να εκδικηθεί τους ιδιοκτήτες διότι δεν του είχαν επιτρέψει την είσοδο, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

«Από την έκρηξη της χειροβομβίδας τραυματίσθηκαν ένδεκα άνθρωποι, μεταξύ τους κι ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος νοσηλεύεται υπό αστυνομική φρούρηση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της αστυνομίας Μαρίγια Μαρκάνοβιτς.

«Πρόκειται για έναν υπότροπο κακοποιό, πολύ γνωστό στην αστυνομία και για άλλες παρανομίες», πρόσθεσε η ίδια.

Πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, όμως η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο, δήλωσε.

Το επεισόδιο εκτυλίχθηκε στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας στην Κοζάρκα Ντούμπιτσα. Ερωτηθείς από τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο, ένας από τους θυρωρούς του καφέ εξήγησε πως είχε αρνηθεί την είσοδο στον δράστη εξαιτίας της βίαιης συμπεριφοράς που είχε επιδείξει στο ίδιο κέντρο κατά το παρελθόν. Λίγο αργότερα, αυτός επέστρεψε με μία χειροβομβίδα, την οποία εκτόξευσε στην ταράτσα του καφέ.

Βουλγαρία: Στάχτη έγιναν 5000 στρέμματα δασικής έκτασης στην πόλη Σβίλεγκραντ

Η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται στην περιοχή αν και όπως μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές

Στάχτη έγιναν 5000 στρέμματα δασικής έκτασης, από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ και συνεχίζει να μαίνεται, κοντά στην πόλη Σβίλεγκραντ στη νότια Βουλγαρία, όπως μετέδωσαν τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Συνολικά επτά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και μεγάλος αριθμός πυροσβεστών, δασοφυλάκων, συνοριοφυλάκων και εθελοντών λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Η δημόσια ραδιοφωνία μετέδωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές και δεν είναι απαραίτητη η εκκένωση χωριών που βρίσκονται κοντά στο πύρινο “μέτωπο”.

Η ΟΝΝΕΔ καταδικάζει τα επεισόδια στην Πρεμετή

Η ανεξιθρησκία θα πρέπει να ενσωματωθεί πλήρως από όσους βρίσκονται σε ενταξιακή πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Στην κατηγορηματική καταδίκη των επεισοδίων που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στον ιερό ναό των Εισοδίων της Υπεργίας Θεοτόκου στην Πρεμετή προχώρησε η ΟΝΝΕΔ εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στην Ορθόδοξη Κοινότητα της Αλβανίας, για τις δύσκολες στιγμές που περνάει.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας, «η ανεξιθρησκία, η ελεύθερη άσκηση της πίστεως και ο σεβασμός των τόπων της λατρείας αποτελεί στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Η αρχή αυτή είναι κοινώς αποδεκτή σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες και θα πρέπει να ενσωματωθεί πλήρως από όσους βρίσκονται σε ενταξιακή πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Όσα συνέβησαν στην Πρεμετή θυμίζουν σκοτεινές εποχές

Θέλω να πιστεύω ότι δεν αποτελεί μέρος οργανωμένου σχεδίου κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και της ελληνικής μειονότητας στη χώρα, αναφέρει σε δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών

«Θλιβερά και κατάπτυστα» χαρακτηρίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, τα επεισόδια που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στην Πρεμετή σημειώνοντας ότι «θυμίζουν δυστυχώς άλλες σκοτεινές εποχές, στις οποίες η εκδήλωση του θρησκευτικού φρονήματος και της θρησκευτικής λατρείας εδιώκετο απηνώς».

«Ολόψυχα θέλω να πιστεύω ότι όλη αυτή η τραγική κατάσταση αποτελεί περιστατικό που δεν εντάσσεται σε ένα οργανωμένο σχέδιο κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και της ελληνικής μειονότητας στη χώρα» προσθέτει ο κ. Ιερώνυμος.

Ολόκληρη η δήλωση του Αρχιεπισκόπου έχει ως εξής:

«Τα θλιβερά και κατάπτυστα επεισόδια κατά κληρικών και πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας στον Ι. Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πρεμετή θυμίζουν δυστυχώς άλλες σκοτεινές εποχές, στις οποίες η εκδήλωση του θρησκευτικού φρονήματος και της θρησκευτικής λατρείας εδιώκετο απηνώς.

Είναι βαθύτατα λυπηρό και απέραντα επώδυνο τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και δη το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία να τίθενται στο εκτελεστικό απόσπασμα, ιδιαίτερα σε μία στιγμή κατά την οποία η γειτονική χώρα επιδιώκει την ένταξή της στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ολόψυχα θέλω να πιστεύω ότι όλη αυτή η τραγική κατάσταση, της οποίας μέρος αποτέλεσε και η επίθεση κατά του ελληνικού προξενείου στο Αργυρόκαστρο, αποτελεί περιστατικό που δεν εντάσσεται σε ένα οργανωμένο σχέδιο κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και της ελληνικής μειονότητας στη χώρα.

Και είναι στο χέρι της νέας πολιτικής ηγεσίας της γείτονος χώρας να αποδείξει ότι οι εφιάλτες του παρελθόντος ούτε ξύπνησαν, ούτε πρόκειται να επιστρέψουν ξανά». 

Το ΚΚΕ ανησυχεί για το τι κρύβεται πίσω από τα επεισόδια στην Πρεμετή

Η αλβανική κυβέρνηση έχει σοβαρότατες ευθύνες για αυτά τα γεγονότα και πρέπει άμεσα να διασφαλίσει τα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Περισσός

Την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Πρεμετή της Αλβανίας εξέφρασε το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ο Περισσός εξέφρασε συγκεκριμένα την ανησυχία του για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τα επεισόδια «ιδιαίτερα σε μία περίοδο που γίνεται προσπάθεια από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις να υποδαυλιστούν εθνικιστικοί και θρησκευτικοί διχασμοί, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή».

«Η αλβανική κυβέρνηση έχει σοβαρότατες ευθύνες για αυτά τα γεγονότα και πρέπει άμεσα να διασφαλίσει τα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες», κατέληξε το ΚΚΕ.
Enhanced by Zemanta

Δήλωση - αντίδραση Τέρενς Κουίκ στην επiσημη αλβανική ανακοίνωση για Πρεμετή


Ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για θέματα της επικαιρότητας, έκανε τα εξής σχόλια...

«Η επίσημη ανακοίνωση της Πρεσβείας της Αλβανίας στην Αθήνα, δια χειρός της Επιτετραμμένης και προφανέστατα καθ´ υπαγόρευση από τη κυβέρνηση του σοσιαλιστική Έντι Ράμα, είναι και απαράδεκτη και προσβλητική και ενδεικτική του κλίματος διωγμού που δρομολογεί το επίσημο Αλβανικό κράτος, μαζί με το παρακράτος του, στις περιοχές των Βορειοηπειρωτών.

Θα συνιστούσα στην Αλβανική κυβέρνηση μέσω της εδώ Επιτετραμμένης, να μη αυτογελοιοποιείται γράφοντας στην ανακοίνωσή της για πέτρα που...τινάχτηκε από...ρόδα αυτοκινήτου εναντίον των Ορθοδόξων πιστών και άλλα φαιδρά σχετικά. Θα την συνεβούλευα επίσης να λάβει σοβαρά υπόψη και τα βίντεο που υπάρχουν και στη διάθεσή μας και στη διάθεσή της και φυσικά για προσφυγή στα διεθνή fora.

Καλό είναι, μάλιστα, να διαμηνύσει και στον πρώην Πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, ότι τα άγρια γεγονότα στη Πρεμετή, δεν είναι εσωτερική υπόθεση όταν πρόκειται για την Ορθοδοξία και την χουλιγκανική επέλαση ενός παρακράτους εναντίον μίας θρησκείας. Τέτοιες σκέψεις, απόψεις και συμπεριφορές, δεν συνάδουν με ένα κράτος που θέλει να ενταχθεί στην οικογένεια της Ε.Ε.

Περιμένω να δω, αν θα υπάρξει αντίδραση του ΥΠΕΞ και προσωπικά του κ, Ευάγγελου Βενιζέλου, σε αυτή την απαράδεκτη επίσημη αλβανική ανακοίνωση. Αν ΔΕΝ αντιδράσει, σημαίνει ότι αποδέχεται πλήρως τις θέσεις των Τιράνων, αδειάζοντας και τους Βορειηπειρώτες αδελφούς μας και τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Αναστάσιο και το τεράστιο Έργο του.

Τέλος υπενθυμίζω ότι ο σοσιαλιστής σημερινός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ήταν εκείνος που προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, για να ακυρωθεί η συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας για τις θαλάσσιες ζώνες, που χαροποίησε ιδιαίτερα την Άγκυρα (για να μην επαναλάβω αυτό που λένε πολλοί, ότι έπαιξε το παιχνίδι των Τούρκων)».

Σερβία: Εξαιρετικά καλές οι σχέσεις με Ελλάδα, τόνισε ο πρόεδρος Τ. Νίκολιτς

Σε συνάντηση με τον Έλληνα πρέσβη Δ. Στωίδη, που αποχωρεί.


Τις εξαιρετικά καλές σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής του με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αρχής στο Βελιγράδι, πρέσβη Δημοσθένη Στωίδη, ο οποίος αποχωρεί από τη σερβική πρωτεύουσα.

Ο Σέρβος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του χρωστά ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους Έλληνες φίλους της για τη στήριξή τους σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και στη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

Ο κ. Νίκολιτς ανέφερε ακόμη πως τον επόμενο χρόνο συμπληρώνονται 100 χρόνια από το ξέσπασμα του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου και είναι πολύ σημαντικό, όπως είπε, η Σερβία και η Ελλάδα - ως σύμμαχοι - να μείνουν προσηλωμένες στη «μάχη» για την ειρήνη και την ελευθερία απέναντι σε κάθε μορφή επιθετικότητας και καταπίεσης.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας διπλωμάτης, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη επέτειος είναι πολύ σημαντική, υπογραμμίζοντας πως δεν θα υπάρξει αναθεώρηση ιστορικών γεγονότων και άρνηση ευθύνης για τα γεγονότα του πολέμου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου της σερβικής Προεδρίας, ο κ. Στωίδης επεσήμανε ακόμη πως η Ελλάδα θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το πρώτο εξάμηνο του 2014 και θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Σερβία θα έχει πλήρη στήριξη στην προσπάθειά της να καταστεί πλήρες μέλος της «ευρωπαϊκής οικογένειας».

Ο Έλληνας διπλωμάτης ανέφερε ακόμη - σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση - ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου και πως η Σερβία δεν πρέπει να έχει καμιά αμφιβολία ως προς αυτό.

Χθες, ο κ. Νίκολιτς συναντήθηκε, επίσης, με τον απερχόμενο πρέσβη του Κουβέιτ Φάουζι Αμπντελαζίζ Άχμεντ αλ Τζάσεμ, με τον οποίο συζήτησαν διάφορα ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Σερβία: Σε ισχύ από 1η Σεπτ. η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με ΕΕ

Περισσότερα τα οικονομικά οφέλη, σύμφωνα με ανάλυση.


Τη συμβολική σημασία της εφαρμογής της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), που τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2013, υπογράμμισε η πρώην διευθύντρια του γραφείου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης Τάνια Μίστσεβιτς, που επεξεργάστηκε και συνέταξε το σχέδιο της Συμφωνίας, το 2008.

Αναφερόμενη στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της Σερβίας με την ΕΕ, η κ. Μίστσεβιτς υπογράμμισε ότι, οι δύο πλευρές υλοποιούσαν - για αρκετά χρόνια - την Ενδιάμεση Εμπορική Συμφωνία (το εμπορικό 'κομμάτι' της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης).

Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, η κ. Μίστσεβιτς τόνισε ότι, η διαδικασία απελευθέρωσης που εγκαινιάστηκε μέσω της υλοποίησης της Ενδιάμεσης Εμπορικής Συμφωνίας θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2014, για όλα τα βιομηχανικά προϊόντα από την ΕΕ και για ένα μεγάλο ποσοστό των αγροτικών προϊόντων.

Η Σερβία θα διατηρήσει, για ορισμένες κατηγορίες αγροτικών προϊόντων (όπως αυτές ορίζονται σε συγκεκριμένα παραρτήματα της Συμφωνίας), ένα ποσοστό τελωνειακών δασμών, για να προστατέψει - όπως σημείωσε - τους παραγωγούς της χώρας.

«Τα αγροτικά προϊόντα στη Σερβία δεν έμειναν απροστάτευτα, διότι στην πορεία των διαπραγματεύσεων της συμφωνίας, καταφέραμε να απελευθερώσουμε περίπου το 80% της αγοράς αγροτικών προϊόντων, ενώ το 20% της (αγροτικής) παραγωγής - συμπεριλαμβανομένου του σιταριού και του καλαμποκιού - προστατεύεται και δεν θα απελευθερωθεί πλήρως, ακόμα και έπειτα από την εφαρμογή της ισχύος της συμφωνίας» ανέφερε.

Η απελευθέρωση του εμπορίου με την ΕΕ συνάντησε την έντονη κριτική ευρωσκεπτικιστών τα περασμένα χρόνια που πίστευαν ότι η Σερβία, ως υπανάπτυκτη χώρα, θα έχει μεγάλες οικονομικές απώλειες από την ακύρωση των τελωνειακών δασμών για τα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Όμως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούνγκ, προκύπτει ότι περίπου το 82% των σερβικών εξαγωγών στην ΕΕ καλύπτει τις εξαγωγές εμπορευμάτων με εμπορικό προτιμησιακό καθεστώς, ενώ το μερίδιο των ευρωπαϊκών εξαγωγών (με το ίδιο καθεστώς) προς τη Σερβία διαμορφώνεται περίπου στο 60%.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανάλυση για τα κόστη και τα οφέλη από την υλοποίηση της Ενδιάμεσης Εμπορικής Συμφωνίας, προκύπτει ότι το 2012 «έφερε» στη Σερβία περισσότερα οικονομικά οφέλη που αντιστοιχούν σε ποσό 692 εκ. ευρώ, παρά απώλειες που διαμορφώθηκαν στο ποσό των 312 εκ. ευρώ. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2013, τα οικονομικά οφέλη είχαν ύψος 222 εκ. ευρώ και τα κόστη περίπου 88 εκ. ευρώ.

Επίσης, στα έμμεσα οφέλη από την εφαρμογή της Ενδιάμεσης Εμπορικής Συμφωνίας περιλαμβάνονται - μεταξύ άλλων - η αύξηση των επενδύσεων, της απασχόλησης, η ανάπτυξη του ΑΕΠ και των εξαγωγών, καθώς η ΕΕ είναι ένας σημαντικός επενδυτής στη Σερβία και ένας εξίσου μεγάλος εμπορικός εταίρος της χώρας.

Μαυροβούνιο: Κατηγορίες σε 32 ατόμα για τα επεισόδια στην «Παρέλαση Ομοφυλοφίλων»

English: Rainbow flag flapping in the wind wit...
 (Photo credit: Wikipedia)
Η παρέλαση έγινε στις 24 Ιουλίου 2013 και στη διάρκειά της σημειώθηκαν επεισόδια και συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν κατά της εκδήλωσης.

Κατηγορίες κατά 32 ατόμων για τα επεισόδια που έγιναν στην πρώτη «Παρέλαση Υπερηφάνειας Ομοφυλοφίλων» στην Μπούντβα, ασκήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου Β92.

Οι ύποπτοι προέρχονται από το Τσέτινιε, το Νίκσιτς, το Μπέρανε, την Ποντγκόριτσα, το Ρόζαγιε, την Μπούντβα, το Μπαρ και το Πλαβ.

Η διοίκηση της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι «οι αστυνομικοί, την ημέρα της παρέλασης, ενήργησαν υποδειγματικά, αποτρέποντας μεγάλα ατυχήματα και προστατεύοντας τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, από επιθέσεις».

«Δύο άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από αντικείμενα που πετάχθηκαν στο πλήθος. Στη διάρκεια της παρέλασης δεν σημειώθηκε σοβαρός τραυματισμός» επισημαίνεται - μεταξύ άλλων - στην ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών.

Οι συμμετέχοντες στην παρέλαση φυγαδεύτηκαν με πλοία από τη μαρίνα της Μπούντβα συνοδεία μελών της λιμενικής αστυνομίας, μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός του Μαυροβουνίου RTCG, την ημέρα της παρέλασης.

Η παρέλαση είχε ξεκινήσει από την παλιά πόλη και οι συμμετέχοντες, μέλη της κοινότητας LGBT του Μαυροβουνίου, δέχθηκαν επίθεση με πέτρες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα.

Στη διάρκεια της παρέλασης σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς και εκείνοι «απάντησαν» με τη χρήση κλομπ. Από τις πέτρες τραυματίστηκαν συμμετέχοντες στην παρέλαση και η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις.
Enhanced by Zemanta

Έβαψαν «ροζ» μνημείο για τον Κόκκινο Στρατό στην Σόφια

Άγνωστοι ακτιβιστές στην Βουλγαρία έβαψαν με ροζ μπογιά ένα μνημείο για τον Κόκκινο Στρατό στην Σόφια.


Οι ακτιβιστές έβαψαν το μνημείο χθες το βράδυ θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ζητήσουν συγγνώμη για την εισβολή το 1968 στην Τσεχοσλοβακία του στρατού του Συμφώνου της Βαρσοβίας για την καταστολή του κινήματος της «Άνοιξης της Πράγας».

Το μνημείο που απεικονίζει στρατιώτες της Σοβιετικής Ένωσης σηματοδοτεί τον ρόλο που διαδραμάτισαν τα σοβιετικά στρατεύματα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι ακτιβιστές έγραψαν με μεγάλα γράμματα στην βουλγαρική και την τσεχική γλώσσα: «Η Βουλγαρία ζητεί συγγνώμη». Η ενέργειά τους αυτή συμπίπτει με την 45η επέτειο από την εισβολή στην Πράγα.

Το 1990, το βουλγαρικό κράτος είχε εκφράσει επισήμως την λύπη του για την ανάμειξή του στην εισβολή.

Πολλοί άνθρωποι στην Βουλγαρία ζητούν την καταστροφή του μνημείου αυτού, τώρα που η Βουλγαρία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Αλβανία: «Θα εφαρμοστούν αυστηρά κριτήρια για την είσοδο Ελλήνων στη χώρα»

«Αμοιβαίες διαδικασίες» για την είσοδο των Ελλήνων πολιτών στη χώρα αποφάσισαν οι αλβανικές αρχές.


Εντολή να εφαρμόζονται «αμοιβαίες διαδικασίες» κατά την είσοδο Ελλήνων πολιτών στην Αλβανία, έδωσε ο αστυνομικός διευθυντής στο συνοριακό σταθμό Κακαβιάς Αντμίρ Άμπρια, μετά την απαγόρευση εισόδου Αλβανών πολιτών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, οι ελληνικές αρχές στις συνοριακές διαβάσεις της Κακαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής αρνήθηκαν την είσοδο σε Αλβανούς πολίτες που δεν έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Οι πολίτες αυτοί έχουν βιομετρικά διαβατήρια, με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη ζώνη Σένγκεν, αλλά, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού «Top Channel», από σήμερα οι ελληνικές αρχές «επιτρέπουν την είσοδο μόνο εκείνων των Αλβανών πολιτών που έχουν κανονική άδεια διαμονής στην Ελλάδα». Ζητούν δε, από κάθε Αλβανό πολίτη που εισέρχεται στην ελληνική επικράτεια να έχει μαζί του συγκεκριμένο χρηματικό ποσό.

Ο Αντμίρ Άμπρια έδωσε εντολή να εφαρμόζονται αμοιβαίες διαδικασίες και από την αλβανική πλευρά και να μην περνά κανείς Έλληνας πολίτης «που δεν δικαιολογεί την είσοδό του».

«Θα εφαρμοστούν αυστηρά όλα τα κριτήρια για τους Έλληνες πολίτες. Θα εφαρμόσουμε όλες τις νομικές απαιτήσεις, θα ζητήσουμε να αποδείξουν τα ποσά που διαθέτουν και τις κρατήσεις ξενοδοχείων, όπου θα διαμείνουν - με λίγα λόγια, αυτά που απαιτούνται και για τους Αλβανούς πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή του συνοριακού σταθμού Κακαβιάς, για την απόφαση αυτή έχει ενημερωθεί και η ελληνική πλευρά, ενώ μέχρι στιγμής έχει απαγορευτεί η είσοδος σε κάποιους Έλληνες πολίτες.

Σημειώνεται ότι μερίδα του αλβανικού Τύπου ισχυρίζεται πως οι ελληνικές μεθοριακές αρχές απαγορεύουν την είσοδο Αλβανών πολιτών στην Ελλάδα, σε μια κίνηση αντεκδίκησης για τα γεγονότα στην Πρεμετή.
Enhanced by Zemanta

Λ. Αυγενάκης: Προστασία των θρησκευτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία


Στα θλιβερά και απαράδεκτα επεισόδια σε ορθόδοξη εκκλησία στην Πρεμετή Αλβανίας, αναφέρεται ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, σε παρέμβασή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, και ζητά την προστασία των θρησκευτικών δικαιωμάτων των Ορθοδόξων Χριστιανών της Αλβανίας.

Όπως αναφέρει στην παρέμβασή του, «την Παρασκευή, 16 Αυγούστου σημειώθηκαν βίαια επεισόδια, βανδαλισμοί και πράξεις ιεροσυλίας στον ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στη πόλη Πρεμετή της Αλβανίας, ακριβώς μία ημέρα μετά την εορτή της Παναγίας. Συγκεκριμένα, άνδρες ιδιωτικής εταιρείας security ενεργώντας για λογαριασμό του αλβανικού κράτους απομάκρυναν βιαίως τους κληρικούς και τους πιστούς της ορθόδοξης ενορίας της Πρεμετής και παρεμπόδισαν την είσοδο προσκυνητών στο ναό με σκοπό να τον “σφραγίσουν.” Πέραν αυτών, διεπράχθησαν βανδαλισμοί και πράξεις ιεροσυλίας, καθώς αφαιρέθηκαν ιερές εικόνες, κατασχέθηκαν λατρευτικά σκεύη από τον ιερό ναό και γκρεμίστηκε η καμπάνα του. Τη Δευτέρα, 19 Αυγούστου, σημειώθηκε νέα ένταση στον ίδιο χώρο μεταξύ αλβανικών αστυνομικών αρχών, χριστιανών κληρικών και πιστών, και ακολούθησε βίαιος λιθοβολισμός κατά της Προξενικής Αρχής της Ελλάδας στη πόλη του Αργυροκάστρου».

Οι προαναφερόμενες ενέργειες που έχουν καταγγελθεί και καταδικαστεί από την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, παραβιάζουν καταφανώς τη θεμελιώδη ευρωπαϊκή αρχή και το κεκτημένο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας και της ανεμπόδιστης άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων, καθώς και την αρχή του σεβασμού των ιερών χώρων. Σημειώνεται ότι η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει την ανάγκη απολύτου σεβασμού όλων των ιερών χώρων. Επίσης, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και Θρησκευτικών Κοινοτήτων της Αλβανίας για την επιστροφή σε αυτές όλων των θρησκευτικών ιδρυμάτων.


Ως εκ τούτου ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν έχει ενημερωθεί επίσημα όχι μόνο από την Αλβανική Κυβέρνηση, αλλά και από την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας για τα ανωτέρω γεγονότα και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την προστασία των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Αλβανία.

Βούλγαρος ιστορικός προς Σκόπια:Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας!

Την απάντηση από τους γείτονές τους Βούλγαρους πήραν οι Σκοπιανοί για την εικονογραφημένη καρικατούρα που έχουν εφεύρει και πασάρουν στο παγκόσμιο ως δήθεν ιστορία τους και που κάποιοι ανιστόρητοι ανά τον πλανήτη, ή γιατί έτσι θέλουν, κάθονται και τους ακούν.

Ο διακεκριμένος Βούλγαρος Ιστορικός Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, Διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Σόφιας, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο σκοπιανό Press24, απάντησε ευθέως στις «δύσκολες» ερωτήσεις των δημοσιογράφων της βαλκανίκης «no-name» βλαχο-ντίσνευλαντ, δίνοντας κυριολεκτικά γροθιά στο στομάχι των Σφετεριστών της Ελληνικής Ιστορίας! Σε ερώτηση για το τι ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος «Έλληνας, Βούλγαρος ή «Μακεδόνας»», ο Ντιμιτρόφ είπε:

«Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο πατέρας του Φίλιππος ο Μακεδόνας, εμφανίζονταν δημόσια ως Έλληνες! Πολιτική τους ιδέα ήταν η δημιουργία ενός τεράστιου ελληνικού κράτους. Κανείς Σκοπιανός, 2.400 μετά τον θάνατό τους, δεν μπορεί να τους αποδίδει μια άλλη ταυτότητα! Καταλογισμός διαφορετικής εθνικότητας των νεκρών - από τον Τσάρο Σαμουήλ ως τον Γκότσε Ντέλτσεφ - είναι ένα από τα χειρότερα εγκλήματα του «Μακεδονισμού», καθώς είναι νεκροί και δεν μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Στον πολιτισμένο κόσμο η πρακτική αυτή ονομάζεται λεηλασία. Στους στρατούς όλου του κόσμου οι λεηλασίες στην πραγματικότητα τιμωρούνται με θάνατο!».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τον ορισμό του «Μακεδονικού Έθνους», απαντά κατ' ουσίαν ότι είναι ένα κομμουνιστικό κατασκεύασμα, λέγοντας: «Ιδρύθηκε με την απόφαση της Κομιντέρν το 1934!». Στην ίδια συνέντευξη ο Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι στα Σκόπια υπάρχουν 120.000 Βούλγαροι, ενώ στη Βουλγαρία μόλις 5.000 Σκοπιανοί...

Ανένδοτος ο δήμαρχος Πρεμετής, επιμένει να κάνει το ναό Πολιτιστικό Κέντρο


Η προσπάθεια διαλόγου ανάμεσα στους εκπροσώπους της Μητρόπολης Αργυροκάστρου και τον δήμαρχο της πόλης της Πρεμετής Γκιλμπέρτο Γιάτσε δεν απέδωσε. 

Ο δήμαρχος ο οποίος επέστρεψε χθες από την άδειά του ήταν ανένδοτος στο βασικό και ουσιαστικό αίτημα της εκκλησίας, για την παραχώρηση στην ορθόδοξη κοινότητα της πόλης του κτιρίου όπου μέχρι χθες στεγάζονταν ο ιερός Ναός των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ανακοίνωσε δε στους εκπροσώπους της εκκλησίας ότι σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες για τη μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο.

Μετά από παρέμβαση ορθοδόξων συνεργατών του ο δήμαρχος διέταξε την απομάκρυνση από την είσοδο του Ναού των ανδρών της ιδιωτικής αστυνομίας, οι οποίοι όμως, όπως και μια μικρή δύναμη ταχείας επέμβασης, δεν αποχώρησαν από την πόλη.

Τα μέτρα αυτά λήφθηκαν αφού πρώτα υπάλληλοι του δήμου έκλεισαν τα παράθυρα και κάθε δυνατή είσοδο στους εσωτερικούς χώρους του Ναού και αφού έλαβε εγγυήσεις ότι οι ορθόδοξοι πιστοί δεν θα επιχειρήσουν νέα είσοδο στο Ναό.

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Ανυποχώρητος ο δήμαρχος Πρεμέτης, σφράγισε το Ναό των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου

Η προσπάθεια διαλόγου ανάμεσα στους εκπροσώπους της Μητρόπολης Αργυροκάστρου και τον δήμαρχο της πόλης της Πρεμετής Γκιλμπέρτο Γιάτσε δεν απέδωσε. Ο δήμαρχος ο οποίος επέστρεψε σήμερα από την άδειά του ήταν ανένδοτος στο βασικό και ουσιαστικό αίτημα της εκκλησίας, για την παραχώρηση στην ορθόδοξη κοινότητα της πόλης του κτιρίου όπου μέχρι χθες στεγάζονταν ο ιερός Ναός των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ανακοίνωσε δε στους εκπροσώπους της εκκλησίας ότι σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες για τη μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο.

Μετά από παρέμβαση ορθοδόξων συνεργατών του ο δήμαρχος διέταξε την απομάκρυνση από την είσοδο του Ναού των ανδρών της ιδιωτικής αστυνομίας, οι οποίοι όμως, όπως και μια μικρή δύναμη ταχείας επέμβασης, δεν αποχώρησαν από την πόλη.

Τα μέτρα αυτά λήφθηκαν αφού πρώτα υπάλληλοι του δήμου έκλεισαν τα παράθυρα και κάθε δυνατή είσοδο στους εσωτερικούς χώρους του Ναού και αφού έλαβε εγγυήσεις ότι οι ορθόδοξοι πιστοί δεν θα επιχειρήσουν νέα είσοδο στο Ναό.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...