Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Πολεμικό πλοίο και αμερικανοί πεζοναύτες σε αλβανικό λιμάνι

Έφτασε στο λιμάνι του Δυρραχίου το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS GUNSTON HALL (LSD-44), με 685 πεζοναύτες, που θα παραμείνουν στην Αλβανία μέχρι τις 27 Απριλίου.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας η παραμονή των πεζοναυτών εντάσσεται στα πλαίσια της επίσκεψης σε λιμάνια της περιοχής και της ενίσχυσης της συνεργασίας με τις ναυτικές δυνάμεις των συγκεκριμένων χωρών…


Τα μέσα ενημέρωσης σχετίζουν την παρουσία αυτή με «επίδειξη δύναμης» την εποχή αυτή που οι εντάσεις στα δυτικά Βαλκάνια έχουν γίνει πιο αισθητές, όπως στην ΠΓΔΜ και στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου.

Στην άδεια εισόδου που ενέκρινε η αλβανική κυβέρνηση αναφέρεται ότι «κατά την είσοδο και την παραμονή τους στη χώρα οι αμερικανικές δυνάμεις θα συνοδεύονται από ένοπλες μονάδες του αλβανικού στρατού».

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

«Πόρτα» σε Σκοπιανούς που ζητούν περιουσίες στην Ελλάδα

«Απευθυνθείτε στα ελληνικά δικαστήρια» είναι η απάντηση του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, στην ομαδική προσφυγή Σκοπιανών, που υποστηρίζουν πως... κατάγονται από την Ελλάδα και ζητούν να επανακτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και να τους επιστραφούν οι περιουσίες, που απώλεσαν μετά τον εμφύλιο και τη φυγή τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΚANAL 5, ο αριθμός των Σκοπιανών που προσέφυγαν κατά της χώρας μας, άγγιξε τις 7.000, ωστόσο το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απέρριψε τις προσφυγές τους, ζητώντας τους να εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα στην Ελλάδα.

Πάντως σκοπιανά ΜΜΕ, υποστηρίζουν, πως μεγάλος αριθμός όσων προσέφυγαν στο Στρασβούργο, αδυνατούν να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους, αφού δεν διαθέτουν έγγραφα που να αποδεικνύουν πως κατάγονται από την Ελλάδα ή είναι κάτοχοι περιουσίας.

Πρόκειται για πολιτικούς πρόσφυγες ή για τα παιδιά τους, που με τη λήξη του εμφυλίου πολέμου το 1949 κατέφυγαν στην τότε Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να αποφύγουν την ελληνική δικαιοσύνη, αφού μεγάλο μέρος από αυτούς συνεργάστηκαν με δυνάμεις που στόχο είχαν την απόσπαση της ελληνικής Μακεδονίας, εξυπηρετώντας τα τότε σχέδια του Τίτο.
dete.gr

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Η Χ. Κλίντον θα επισκεφθεί τα Τίρανα

Hilary Clinton
Hilary Clinton (Photo credit: merfam)
«Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον θα επισκεφθεί τα Τίρανα το δεύτερο εξάμηνο του 2012», ανακοίνωσε το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποσχέθηκε στον Αλβανό ομόλογο της Έντμοντ Χατζινάστο ότι θα επισκεφθεί τα Τίρανα κατά τη συνάντηση τους στις Βρυξέλλες, στα πλαίσια της συνεδρίασης υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Αλβανική στρατιωτική διμοιρία αναχώρησε για το Αφγανιστάν

Αναχώρησε για το Αφγανιστάν μια διμοιρία του αλβανικού στρατού προκειμένου να συμμετάσχει στην ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στη χώρα.


Συγκεκριμένα η διμοιρία αποτελείται από 22 άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας, οι οποίοι θα συνεργαστούν με τουρκικές δυνάμεις στην Καμπούλ.

Έκρηξη σε διχοτομημένη πόλη του Κοσόβου

Ένας εκρηκτικός μηχανισμός, τοποθετημένος στο παράθυρο ενός διαμερίσματος, εξερράγη σκοτώνοντας έναν 38χρονο Αλβανό και τραυματίζοντας τα δύο παιδιά του, στο Κόσοβο.Η έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, που χωρίζεται από τον ποταμό Ίμπαρ. Στο βόρειο τμήμα κατοικούν κυρίως Σέρβοι και στο νότιο, στο οποίο η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αλβανοί.

Τα κίνητρα της βομβιστικής επίθεσης παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα.

Το διαμέρισμα όπου τοποθετήθηκε ο εκρηκτικό μηχανισμός βρισκόταν στη συνοικία «Τρεις ουρανοξύστες». Πρόκειται για ένα από τα οικοδομικά τετράγωνα της πόλης, όπου ζουν Αλβανοί και Σέρβοι.

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

54 μέλη της Βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ ζητούν ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Πιέζουν τα Σκόπια εν όψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Σικάγο των ΗΠΑ, ζητώντας μέσω εκπροσώπων της Βουλής των αντιπροσώπων να πιέσουν τον Αμερικανό πρόεδρο, να προσκληθεί η γειτονική μας χώρα για ένταξη στη Συμμαχία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη γειτονική της χώρα με το όνομα «Μακεδονία».
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΜΠΕ, πενήντα τέσσερα μέλη της Βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ, από τις τάξεις τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών, απέστειλαν επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας του να διασφαλίσει ότι το ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο στο Σικάγο, στις 20 και 21 Μαΐου 2012, «θα επιδώσει επιτέλους τυπική πρόσκληση» στην ΠΓΔΜ για ένταξη στη Συμμαχία.
Τα μέλη αυτά της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητούν από τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα να υποστηρίξει όσα είπε στη Σύνοδο της Συμμαχίας στο Κιλ/Στρασβούργο το 2009, ότι δηλαδή «αναμένει με χαρά την ημέρα που οι ΗΠΑ θα καλωσορίσουν τη Μακεδονία στη Συμμαχία» και ότι «οι πόρτες του ΝΑΤΟ θα παραμείνουν ανοιχτές για νέα μέλη που θα επιτύχουν τα πρότυπά του και τα οποία μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ασφάλεια των συμμάχων».
«Εάν η Συμμαχία μπορεί να εμπιστευθεί στους Μακεδόνες στρατιώτες την ασφάλεια της σκηνής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, τότε αυτοί θα πρέπει να προσκληθούν σε αυτή τη σκηνή. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ πρέπει να απαντήσουν θετικά σε αυτές τις προσπάθειες προσφέροντας στήριξη στις μακεδονικές φιλοδοξίες για τυπική ένταξη στη Συμμαχία. Απευθύνουμε ισχυρή έκκληση προς την Κυβέρνησή σας να εργαστεί από κοινού με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ ώστε να ολοκληρώσει τη διαδικασία που είχε ξεκινήσει στη Σύνοδο στην Ουάσιγκτον το 1999 όταν δόθηκε στη Μακεδονία το πρώτο ενταξιακό Σχέδιο Δράσης και να επιδώσει στη χώρα τυπική πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία στη Σύνοδο στο Σικάγο, τον Μάιο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Οι 54 αυτοί βουλευτές κοινοποίησαν την επιστολή τους και προς τον Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τον υπουργό Άμυνας Λέον Πανέτα και τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ Πολ Γουόλερς, σε δηλώσεις του σήμερα στα Σκόπια εκτίμησε ως «σημαντική» την επιστολή 54 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σημείωσε ωστόσο ότι και παρά τη στήριξη των ΗΠΑ, απαραίτητη είναι η συναίνεση όλων των χωρών - μελών, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει το ανεπίλυτο ζήτημα της ονομασίας.
«Έχουμε ήδη πει ότι κανείς δεν θέλει περισσότερο από τις ΗΠΑ και τον Πρόεδρο Ομπάμα την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Στηρίζουμε την ένταξη της Μακεδονίας στη Συμμαχία, ωστόσο το ΝΑΤΟ είναι οργανισμός του οποίου η πολιτική θεμελιώνεται στην αρχή της ομοφωνίας. Πρέπει να υπάρχει ομοφωνία για κάθε νέο μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ζήτημα: το ζήτημα της ονομασίας, που συνιστά πρόβλημα όσον αφορά την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο κ. Γουόλερς.

Παραιτήθηκε ο Σέρβος πρόεδρος Τάντιτς

Επιβεβαιώνοντας τη σχετική φημολογία, ο σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, υπέβαλε την Τρίτη την παραίτησή του.

Χρέη προέδρου της Σερβίας θα εκτελέσει προσωρινά η πρόεδρος της σερβικής βουλής, Σλάβιτσα Ντεγιάνοβιτς.

Η παραίτηση Τάντιτς καθιστά εφικτή την ταυτόχρονη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών την 6η Μαΐου.

Γ. Μπουτάρης: Τριήμερη επίσκεψη στην Αλβανία

Τριήμερη επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποιεί από το πρωί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό, Σαλί Μπερίσα, και αυτοδιοικητικούς παράγοντες ενώ αύριο θα συναντηθεί και με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του κ.Μπουτάρη είναι η Κορυτσά όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο, Νίκο Πελέσι. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στα Τίρανα όπου αύριο το πρωί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Σαλί Μπερίσα, και τον υπουργό Πολιτισμού, Τουρισμού, Νεότητας και Αθλητισμού, Αλντο Μπούμτσι. Επίσης, ο κ. Μπουτάρης θα έχει επαφές με τους δημάρχους Τιράνων, Λουλτζίν Μπάσα και Δυρραχίου, Βανγκιούς Ντάκο.

Η επίσκεψη στην Αλβανία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης.

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Ελλάδα και ΠΓΔΜ μπορούν να βρουν λύση στο θέμα του ονόματος

Την εκτίμηση ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ μπορούν να βρουν λύση στο ζήτημα της ονομασίας που να ανταποκρίνεται στα εθνικά συμφέροντα των δύο χωρών, διατύπωσε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.


"Δυστυχώς, καμία από τις προτάσεις που έχω παρουσιάσει μέχρι τώρα δεν έγινε αποδεκτή και από τις δύο χώρες [...] Ωστόσο, υπάρχει πάντα η δυνατότητα για μια καινούργια, πιο επιτυχημένη ιδέα, ή για την επαναδιαμόρφωση μιας παλιάς πρότασης με τρόπο που να ικανοποιεί και τις δύο χώρες. Έχω την πεποίθηση ότι κάποια μέρα θα βρεθεί μια λύση σε αυτό το ζήτημα, γνωρίζω όμως επίσης ότι πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι και στις δύο χώρες που θα θεωρήσουν τη λύση αυτή λανθασμένη", συμπλήρωσε ο κ.Νίμιτς.

Ανέφερε ακόμη ότι ίσως κάποιοι έχουν αποθαρρυνθεί από το γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν έχει βρεθεί λύση, όχι όμως και ο ίδιος και μάλιστα σε αυτό το σημείο της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

"Αυτό που έχουμε μάθει μέχρι τώρα είναι πως όταν δύο γειτονικοί λαοί καλούνται να βρουν λύση σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω ενός συμβιβασμού. Εάν θέλεις να είσαι καλός γείτονας, θα πρέπει να καταλάβεις τον τρόπο που σκέφτεται η άλλη πλευρά, κάτι που απαιτεί από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές να προσαρμόσουν τις απόψεις τους", ανέφερε ακόμη ο κ.Νίμιτς, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για την εξεύρεση λύσης.

Σημείωσε ότι η επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας θα πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα από Σκόπια και Αθήνα και χαρακτήρισε ως "θετική ένδειξη" τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Σχετικά με την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι το σημαντικότερο για τη χώρα είναι να κλείσει το ζήτημα του ονόματος προκειμένου να προχωρήσει μπροστά ως πλήρες μέλος των ευρω-ατλαντικών οργανισμών.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...