Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Έναρξη συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Σερβία

Beginning of the Bulevar: The Parliament of Se...
(Photo credit: Wikipedia)
Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS) και των Ενωμένων Περιφερειών Σερβίας (URS) για την πλατφόρμα που θα ακολουθηθεί για το σχηματισμό της νέας σερβικής κυβέρνησης, το πρόγραμμα και τις προτεραιότητές της.

Ο Μπράνκο Ρούζιτς, αξιωματούχος του SPS, δήλωσε ότι οι συνομιλίες και το πρόγραμμα με το SNS θα ξεκινήσουν σήμερα, επισημαίνοντας πως ο συνασπισμός που συγκροτείται γύρω από τους Σοσιαλιστές έχει δείξει πως είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σύντομα σε αποτελέσματα» δήλωσε ο κ. Ρούζιτς στη σερβική ραδιοτηλεόραση, χθες το βράδυ.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι προϊόν συμβιβασμού και συμφωνίας μεταξύ των εταίρων και προς όφελος- και όχι εις βάρος- του λαού.

Ο αξιωματούχος του SPS ανέφερε ακόμη ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά της, η Γιαντράνκα Γιοκσίμοβιτς από το SNS ανέφερε πως το πλέον σημαντικό είναι να συμφωνήσουν οι εταίροι στην πλατφόρμα σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα με την κ. Γιοκσίμοβιτς, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει σε συμβιβασμό στο σύνολο των λύσεων που απαιτούνται, να θέσει προτεραιότητες και να αναλάβει άμεσα την ευθύνη διακυβέρνησης.

Η ίδια δήλωσε ότι θα ήταν ανεύθυνο να τεθεί τέρμα στις συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), επισημαίνοντας πως ο θεσμός αυτός δεν ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά για την ικανότητά της να αποπληρώσει τα χρέη της.

Η κα Γιοκσίμοβιτς εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα πως θα δοθεί η ευκαιρία στη Σερβία να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Ο Βλάικο Σένιτς από το URS δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, επισημαίνοντας πως το πλέον σημαντικό ζήτημα είναι η οικοδόμηση μίας οικονομικής και κοινωνικής πλατφόρμας, την οποία θα στηρίξουν όλα τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις, αλλά αναμένω πως τα κόμματα θα επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις» υπογράμμισε ο κ. Σένιτς.

Συμφώνησε δε πως η Σερβία θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με το ΔΝΤ και ζήτησε την ενδελεχή εξέταση των οικονομικών του κράτους.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...