Στη Ρουμανία δεν αγοράζουν τρόφιμα αλλά καλλιεργούν δικά τους - Το 20% ζει σε συνθήκες φτώχειας στη Βουλγαρία
Η υψηλή ανεργία και τα δυσμενή οικονομικά δεδομένα συνεχίζουν να κρατούν σε "αγωνία" χώρες της ανατολικής - κυρίως - Ευρώπης, καθώς η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας Καταναλωτικού Κλίματος στην Ευρώπη της εταιρείας GfK, οι συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολούθησαν να επικεντρώνονται γύρω από την οικονομική κρίση και το β' τρίμηνο του 2013.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η Βουλγαρία ολοκλήρωσε έναν κύκλο πολιτικής λιτότητας. Η κυβέρνηση της φτωχότερης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέτυχε μια συνολική μείωση δαπανών στη δημόσια διοίκηση κατά 15%.
Αυτή η εξέλιξη βελτίωσε σημαντικά την οικονομική κατάσταση της χώρας. Το δημόσιο χρέος διαμορφώνεται περίπου στο 20% του ΑΕΠ. Αντίθετα, η ανεργία “σκαρφάλωσε” σε διψήφιο ποσοστό και η οικονομική ανάπτυξη παρέμεινε στάσιμη, με αποτέλεσμα περίπου το 20% του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες φτώχειας.
Ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας (Πλάμεν Ορεσάρσκι) ανακοίνωσε, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας και την καταπολέμηση της φτώχειας, στοχεύοντας στην επιστροφή της οικονομίας στο σωστό “μονοπάτι” ανάπτυξης. Στα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονται - μεταξύ άλλων - αυξήσεις στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων, στα επιδόματα θέρμανσης και στις συντάξεις.
Η Ρουμανία, μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, συνεχίζει να “μάχεται” ενάντια στα δυσμενή οικονομικά δεδομένα. Το α' τρίμηνο του 2013, το ρουμανικό ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 2,6% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, η ανεργία αυξάνεται και σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat διαμορφώνεται στο επίπεδο του 7,5%. Επίσης, ο πληθωρισμός καταγράφει ανοδική τάση και διαμορφώνεται στο 4,4%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.
Η διαμόρφωση των μακροοικονομικών δεικτών έχει σημαντική επίπτωση στην πρόθεση των Ρουμάνων να προβούν σε αγορές. Μεγάλο ποσοστό των Ρουμάνων “εγκατέλειψε” τις αγορές τροφίμων, όπως λαχανικών και φρούτων και στράφηκε στην καλλιέργεια δικών του, καθώς δεν έχει την αγοραστική δύναμη για να τα αποκτήσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.