Ο Κοντομηνάς από το νοσοκομείο με e-mail καθησυχάζει τους εργαζομένους: Έχω αδιάσειστα στοιχεία
Εκτενείς αναφορές στη σύλληψη του επιχειρηματία, Δημήτρη Κοντομηνά στην Ελλάδα, για την υπόθεση των δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κάνει ο σημερινός Τύπος των Σκοπίων, δίνοντας έμφαση στην επιχειρηματική δραστηριότητα του στην ΠΓΔΜ.
Τα μέσα ενημέρωσης ξεκινούν από τις τελευταίες επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Κοντομηνά στην ΠΓΔΜ και επεκτείνονται σε αυτές, προ μερικών ετών. Σύμφωνα με τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων, ο κ. Κοντομηνάς, μέσω της της εταιρείας DC Prime Properties στην ΠΓΔΜ, η οποία είναι θυγατρική της ελληνικής DEMCO, αγόρασε, τον Απρίλιο του 2011, μεγάλο οικόπεδο «φιλέτο» επί της κεντρικής πλατείας των Σκοπίων. Πρόκειται για ένα οικόπεδο 6.300 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο η εταιρία του κ. Κοντομηνά στην ΠΓΔΜ απέκτησε σε διαγωνισμό του Δημοσίου της ΠΓΔΜ, καταβάλλοντας περίπου 630.000 ευρώ (100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο).
Η εταιρία του κ. Κοντομηνά ήταν η μοναδική που συμμετείχε στον διαγωνισμό, οι όροι του οποίου προβλέπουν εξαγορά 500 ακόμη τετραγωνικών μέτρων,που ανήκουν σε ιδιώτες. Βάσει του διατάξεων του διαγωνισμού, ο κ. Κοντομηνάς, στο οικόπεδο που αγόρασε, πρέπει να κατασκευάσει δύο κτίρια με μέγιστο ύψος 29 μέτρα, ένα πολυτελές ξενοδοχείο σε στυλ μπαρόκ και ένα κτίριο, τμήμα το οποίο θα δωρίσει στο Δήμο των Σκοπίων ώστε να μεταφερθούν σε αυτό ορισμένες από τις υπηρεσίες του. Το κτίριο αυτό θα έχει την όψη της παλαιάς Λέσχης Αξιωματικών στα Σκόπια,που καταστράφηκε από τον σεισμό του 1963.
Και τα δύο κτίρια είναι στο αρχιτεκτονικό «πνεύμα» του πλέον πολύκροτου και αμφιλεγόμενου σχεδίου της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, «Σκόπια 2014» (μνημειοθέτηση και ανάπλαση της κεντρικής πλατείας των Σκοπίων). Ωστόσο, τρία σχεδόν χρόνια μετά από την εξαγορά του οικοπέδου αυτού στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων,οι εργασίες για την κατασκευή των δύο κτιρίων, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.Έχει μόνο περιφραχθεί, με λαμαρίνες, ο χώρος στον οποίο προβλέπεται να αναγερθεί το ξενοδοχείο, ενώ σοβαρές αντιρρήσεις και διαμαρτυρίες, για την κατασκευή του άλλου κτιρίου, το οποίο προορίζεται να στεγάσει υπηρεσίες του Δήμου των Σκοπίων, έχει εκφράσει η Ισλαμική Θρησκευτική Κοινότητα, της ΠΓΔΜ.
Οι αντιδράσεις αυτές προκαλούνται από το γεγονός ότι μέχρι το 1925, στο συγκεκριμένο χώρο βρισκόταν το τζαμί Μπουρμαλί, το οποίο γκρεμίστηκε και στη θέση του κατασκευάστηκε το 1929 η Λέσχη Αξιωματικών,επί σερβικής κυριαρχίας. Η Λέσχη των Αξιωματικών γκρεμίστηκε το 1964, επειδή υπέστη σημαντικές ζημιές, από τον καταστροφικό σεισμό στα Σκόπια, το 1963. Η Ισλαμική Θρησκευτική Κοινότητα αντιδρά, επειδή θεωρεί «ιερή γη» το συγκεκριμένο σημείο της κεντρικής πλατείας των Σκοπίων, όπου βρισκόταν μέχρι το 1925 το τζαμί Μπουρμαλί.
Μάλιστα, έχει αποστείλει σχετική επιστολή προς τις ελληνικές Αρχές, καθώς και προς την κυβέρνηση της Τουρκίας, ζητώντας βοήθεια ώστε να μην επιτραπεί η κατασκευή κτιρίου στο «ιερό σημείο» όπου βρισκόταν το τζαμί Μπουρμαλί.
Υπόθεση χρηματισμού πολιτικών της ΠΓΔΜ
Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων σημειώνουν ακόμη ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για ανάμειξη του Έλληνα επιχειρηματία στη φερόμενη υπόθεση χρηματισμού πολιτικών της ΠΓΔΜ, από τον οργανισμό τηλεπικοινωνιών της χώρας (Makedonski Telekom), την περίοδο 2005-2006, όπου στην κυβέρνηση της χώρας βρισκόταν η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση και το αλβανικό κόμμα DUI, με πρωθυπουργό τον Βλάντο Μπούτσκοφσκι.
Η Makedonski Telekom ήταν κρατική εταιρία της ΠΓΔΜ και το 1999 εξαγοράστηκε από την Magyar Telekom,συμφερόντων της Deutsche Telekom. Ο κ. Κοντομηνάς κατείχε, μέχρι το 2004, το 7% των μετοχών του οργανισμού τηλεπικοινωνιών της ΠΓΔΜ, το οποίο πούλησε τότε στην Magyar Telekom.Το παράρτημα της Διεθνούς Διαφάνειας, στην ΠΓΔΜ, έχει αναφέρει ότι ο εσωτερικός έλεγχος της Magyar Telekom καθώς και η έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι στην υπόθεση χρηματισμού πολιτικών της ΠΓΔΜ την περίοδο 2005-2006 εμπλέκονται ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Magyar Telekom, Elek Straub και ο Έλληνας επιχειρηματίας, Δημήτρης Κοντομηνάς.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, η Magyar Telekom δωροδόκησε την περίοδο 2005-2006 υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη της ΠΓΔΜ, με αντάλλαγμα να καθυστερήσει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ την απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών στη χώρα. Η υπόθεση αυτή είχε απασχολήσει και πριν μερικά χρόνια τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, ενώ, πέρυσι, ανακινήθηκε με αφορμή τη δικαστική διερεύνησή της στις ΗΠΑ, όπου η Deutsche Telekom καταδικάστηκε εντέλει σε πρόστιμο για δωροδοκία πολιτικών. Η επικεφαλής του παραρτήματος της Διεθνούς Διαφάνειας στην ΠΓΔΜ, Σλάτζανα Τάσεβα, έχει καταγγείλει ότι ο Δ.Κοντομηνάς φέρεται ως ιδιοκτήτης της εταιρείας Chaptex Holdings Limited, με έδρα τη Λευκωσία, μέσω των οποίας εικάζεται ότι γινόταν ο χρηματισμός πολιτικών της ΠΓΔΜ, ώστε η "Makedonski Telekom" να διατηρήσει το μονοπώλιο στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της ΠΓΔΜ.
Η κ.Τάσεβα έχει καλέσει τη δικαιοσύνη της ΠΓΔΜ να επεκτείνει την έρευνα αναφορικά με το σκάνδαλο δωροδοκίας πολιτικών της χώρας από τη Magyar Telekom, ισχυριζόμενη ότι οι «εγκέφαλοι» του εγκλήματος δεν έχουν γίνει γνωστοί στην κοινή γνώμη.
Συμπερασματικά, τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων αφιερώνουν μεγάλο χώρο στη σύλληψη του Δ.Κοντομηνά στην Ελλάδα, διότι αυτός είναι από τους γνωστότερους ξένους επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στην ΠΓΔΜ και, σύμφωνα με τις ισχυρισμούς των τοπικών μέσων ενημέρωσης έχει ισχυρές διασυνδέσεις με όλες τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ, τα τελευταία 15 χρόνια.
Μάλιστα τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων σχολιάζουν περιπαιχτικά: «Συνελήφθη στην Ελλάδα ο Δ.Κοντομηνάς, ο αγαπημένος επιχειρηματίας όλων των κυβερνήσεων της "Μακεδονίας"» .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.