Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Βουλγαρία: Προσφυγικό κύμα από τη Συρία αναμένουν οι αρχές

Η Βουλγαρία ετοιμάζεται για μεγάλο κύμα προσφύγων από τη Συρία και γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση μελετά σχετικά σχέδια έκτακτης ανάγκης, γράφει, στο σημερινό της φύλλο, η εφημερίδα «Πρέσα», σε μεγάλο δημοσίευμα, με τίτλο «Έρχεται προσφυγικό κύμα από τη Συρία». Επικαλούμενη δηλώσεις του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών Τσβετάν Τσβετάνοφ, η εφημερίδα της Σόφιας αναφέρει, ότι στους τελευταίους μήνες σημειώνεται αύξηση των προσφύγων κατά 50 % μέσω των συνόρων της Τουρκίας, με την πλειοψηφία αυτών να προέρχονται κυρίως από τη Συρία.

Περίπου 200 με 250 άτομα προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στη Βουλγαρία από τα σύνορα με την Τουρκία, κάθε μήνα. Τα προηγούμενα χρόνια, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 100 με 150 άτομα, κατά το Βούλγαρο αρμόδιο. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετάει τη χορήγηση πόρων για να βοηθήσει την Τουρκία να εξασφαλίσει τη διαμονή των Σύριων προσφύγων στη χώρα αυτή, αλλά η ροή των μεταναστών είναι τεράστια» ανέφερε επίσης ο Τσβετάνοφ, ο οποίος συζήτησε το θέμα των Σύριων προσφύγων κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ιντρίς Ναήμ Σαχίν.

Ο Βούλγαρος υπουργός έθεσε το θέμα για την περιφρούρηση των συνόρων της Τουρκίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό» ενημερώνει η «Πρέσα». «Η κυβέρνηση μελετάει το ενδεχόμενο να παραδίδει στις τουρκικές αρχές τις εικόνες από το σύστημα τηλεοπτικής παρακολούθησης των συνόρων της Βουλγαρίας, ώστε να διευκολύνεται η αποτροπή της διείσδυσης των μεταναστών από την Τουρκία είπε ακόμα ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης. Κατά τα λόγια του, σ’ αυτή τη φάση παρατηρείται μείωση της ροής των μεταναστών από την Τουρκίας προς την Ελλάδα μέσω των χερσαίων συνόρων, ενώ σημειώνεται αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης προς τα ελληνικά νησιά» προστίθεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Τσβετάνοφ συζήτησε επίσης την ίδρυση τριμερούς Κέντρου Επαφής των αρμοδίων αρχών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, με σκοπό να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Υπό συζήτηση είναι και η δυνατότητα δημιουργίας μεικτών περιπολιών, με γνώμονα τη βελτίωση της περιφρούρησης των κοινών συνόρων, όπως ανήγγειλε ο Βούλγαρος υπουργός σε ενημέρωση των τοπικών ΜΜΕ για την επίσκεψή του στην Τουρκία, όπου ο κ. Τσβετάνοφ εκπροσώπησε το κυβερνών κόμμα GERB στο συνέδριο του κόμματος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...