Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΠΓΔΜ: Προσφορά της ΔΕΗ για την κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων

Προσφορά για την κατασκευή των υδροηλεκτρικών εργοστασίων Τσέμπρεν και Γκάλιστε στον ποταμό Τσέρνα, έναν από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Βαρδάρη-Αξιού της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), υπέβαλε η ΔΕΗ.
Από τις 10 ξένες εταιρείες και κοινοπρακτικά σχήματα που προεπελέγησαν αρχικά για την τελική φάση - της υποβολής προσφορών που έληξε χθες- του διαγωνισμού για το έργο, μόνο δύο εταιρείες υπέβαλαν τελικά προσφορές. Στο υπουργείο Οικονομίας της ΠΓΔΜ υπεβλήθησαν προσφορές από τη ΔΕΗ και την κινεζική εταιρία CWE.
Αρχικές αναφορές προσδιόριζαν την επένδυση για την κατασκευή των υδροηλεκτρικών εργοστασίων Τσέμπρεν και Γκάλιστε περίπου στα 600 με 700 εκατομμύρια ευρώ. Ο επενδυτής που θα επιλεγεί θα συμμετάσχει σε κοινοπρακτικό σχήμα με την κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ELEM της ΠΓΔΜ.
Η πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών για το διαγωνισμό κατασκευής των υδροηλεκτρικών εργοστασίων Τσέμπρεν και Γκάλιστε, Γιάσνα Νταβίντοβιτς δήλωσε ότι σύμφωνα με το πρώτο άνοιγμα των προσφορών η ΔΕΗ προσφέρει ποσοστό 28% των μελλοντικών μετοχών στην ELEM, ενώ η κινεζική εταιρεία προσφέρει 40,5%.
Το ποσοστό των μετοχών που θα λάβει η ELEM είναι ένα από τα βασικά κριτήρια του διαγωνισμού. Η κ. Νταβίντοβιτς πρόσθεσε ότι εφόσον επιλεγεί ανάδοχος, οι εργασίες του έργου θα ξεκινήσουν σε ενάμιση χρόνο, διάστημα κατά το οποίο η ELEM πρέπει να δημιουργήσει την απαραίτητη υποδομή για την κατασκευή του έργου.
Η επιτροπή που είναι αρμόδια για τη διενέργεια του διαγωνισμού πρόκειται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των δύο προσφορών μέχρι το τέλος του μήνα και να καταθέσει την έκθεσή της σχετικά με το αν οι δύο προσφορές πληρούν τις προδιαγραφές της προκήρυξης του διαγωνισμού στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ η οποία θα λάβει την τελική απόφαση για τον ανάδοχο του έργου.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Βλάντιμιρ Πέσεφσκι, ο οποίος είναι και αρμόδιος για οικονομικά ζητήματα, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι δύο εταιρείες κατέθεσαν προσφορά στο διαγωνισμό εν μέσω οικονομικής κρίσης, ωστόσο τόνισε πως είναι ακόμη νωρίς να εκτιμηθεί εάν ο διαγωνισμός θα είναι επιτυχής ή όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...