Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας

Στους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ Ελλήνων και Σέρβων εστίασε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με το Σέρβο ομόλογό του Β. Γέρεμιτς, ο υπουργός Εξωτερικών, Στ. Δήμας.

Ο κ. Δήμας διαβεβαίωσε τον κ. Γέρεμιτς ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με προσοχή τις προσπάθειες του σερβικού λαού για την ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπάθειες, που όπως είπε, «είχαν πολύ σημαντικά αποτελέσματα και πρόοδο»
«Η Ελλάδα, συνεχίζοντας την πολιτική την οποία παγίως έχει, θα υποστηρίξει αυτήν την πορεία της Σερβίας», τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι «πολύ σημαντικό το ότι έχει συσταθεί πρόσφατα η Επιτροπή Συνεργασίας Σερβίας και Ελλάδας η οποία θα βοηθήσει σημαντικά στην προώθηση των διμερών σχέσεων αλλά και την ενταξιακή πορεία της Σερβίας».

Αναφερόμενος στα επεισόδια στο βόρειο Κόσοβο, ο κ. Δήμας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αποθαρρύνονται αυτού του είδους οι επιθέσεις και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και η σερβική κυβέρνηση εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο κ. Γέρεμιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψή του στην Αθήνα, η οποία, όπως ανέφερε, αποτελεί απόδειξη των στενών και φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Η σημερινή συγκυρία δεν είναι η πρώτη κρίση που πλήττει τα Βαλκάνια, ασφαλώς δεν θα είναι και η τελευταία, όμως, ένα κοινό σημείο ήταν ότι Ελλάδα και Σερβία ήταν πάντοτε στην ίδια πλευρά», τόνισε.

Ο Σέρβος υπουργός επισήμανε ότι δυστυχώς διαπιστώνει ότι το θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν βρίσκεται στο τραπέζι των αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και όπως είπε, «από πλευράς μας, θα κάνουμε τα πάντα να το πετύχουμε κι αυτό».

«Πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή διαδικασία θα είναι από τα βασικά θέματα μεταξύ των δύο χωρών και θα αποτελέσει μία γερή βάση για την ανάπτυξη των σχέσεών μας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Σερβία «είναι αφοσιωμένη στην ειρήνη και στη συνέχιση των προσπαθειών και στο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο δρόμος της Σερβίας προς την ΕΕ μπορεί να ανοίξει μόνο μέσω της ομαλοποίησης των σχέσεών της με το Κόσοβο, δήλωσε σήμερα η Αγκελα Μέρκελ.

Όπως είπε, οι συγκρούσεις των Σέρβων με στρατιώτες του ΝΑΤΟ στα σύνορα με το Κόσοβο, έδειξαν ότι η βαλκανική χώρα δεν είναι ακόμη έτοιμη να γίνει υποψήφιο μέλος της ΕΕ.

«Λυπάμαι για το γεγονός ότι η Σερβία δεν έχει μέχρι τώρα ανταποκριθεί σε αυτές τις προσδοκίες επαρκώς», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος

Τριάντα Γερμανοί και Αυστριακοί στρατιώτες του ΝΑΤΟ τραυματίστηκαν τη Δευτέρα, όταν εκατοντάδες Σέρβοι προσπάθησαν να αντισταθούν στην επιχείρηση απομάκρυνσης οδοφραγμάτων από κεντρική οδική αρτηρία στο βόρειο Κόσοβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...