Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ICTY: Προσωπικά είχε αναλάβει την εθνοκάθαρση στη Βοσνία ο Μλάντιτς

General Ratko Mladic (centre) arrives for UN-m...
General Ratko Mladic (centre) Photo by Mikhail Evstafiev (Photo credit: Wikipedia)
Ο στρατιωτικός διοικητής των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας Ratko Mladic «ανέλαβε προσωπικά την επιχείρηση της εθνοκάθαρσης στη Βοσνία» στις αρχές της δεκαετίας του 1990, δήλωσε χθες η κατηγορούσα αρχή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία κατά την έναρξη της δίκης του πρώην στρατηγού στη Χάγη, δεκαεπτά χρόνια μετά τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

Ο 70χρονος σήμερα Ράτκο Μλάντιτς «ανέλαβε προσωπικά την εθνοκάθαρση στη Βοσνία. Συμμετείχε πλήρως σε μία εγκληματική επιχείρηση που βρισκόταν σε εξέλιξη», δήλωσε χθες πρώτη ημέρα της δίκης, ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Ντέρμοτ Γκρουμ.

Χρησιμοποιώντας ως στοιχεία προπολεμικούς και μεταπολεμικούς δημογραφικούς χάρτες ο Ντέρμοτ Γκρουμ περιέγραψε πώς μεγάλος αριθμός πολυεθνικών ή μουσουλμανικής πλειοψηφίας κοινοτήτων έγιναν αμιγώς σερβικές μετά την επιχείρηση εθνοκάθαρσης, της οποίας περιέγραψε τους στρατηγικούς στόχους.

«Ο πρώτος στόχος ήταν ο διαχωρισμός των Σέρβων από τις δύο άλλες εθνοτικές κοινότητες», του Κροάτες και τους Μουσουλμάνους, είπε περιγράφοντας με ποιον τρόπο οι μη Σέρβοι εκτελέστηκαν, άλλοι υποχρεώθηκαν να ριχτούν από μία γέφυρα από τους στρατιώτες που εκτελούσαν εντολές του Ράτκο Μλάντιτς και άλλοι απλώς εξαναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Καθισμένος πίσω από τον συνήγορό του, ο κατηγορούμενος, επονομάζόμνεος μεταξύ άλλων και «χασάπης», απευθύνθηκε προς τις χήρες και μητέρες των θυμάτων του στη Σρεμπρένιτσα, οι οποίες βρίσκονταν το ακροατήριο, κάνοντας μία «προκλητική» χειρονομία προς το μέρος τους, φέρνοντας το δάκτυλο στο λαιμό του, την κίνηση που σημαίνει «μαχαίρωμα» .

Την κίνηση επιβεβαίωσε δημοσιογράφος της δημόσιας βοσνιακής τηλεόρασης FTV που βρισκόταν στην αίθουσα, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου περιορίσθηκε να δηλώσει ότι υπήρξε κάποια επικοινωνία ανάμεσα στον κατηγορούμενο και άτομα του ακροατηρίου, ενώ ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αλφόνς Οριε ανακάλεσε στην τάξη τον Μλάντιτς.

Ο Ράτκο Μλάντιτς αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995) που προκάλεσε τον θάνατο 100.000 ανθρώπων και την εκδίωξη 2,2 εκατομμυρίων από τις εστίες τους. Στο επίκεντρο των κατηγοριών, η σφαγή της Σρεμπρένιτσα κατά την οποία 8.000 άνδρες και παιδιά σκοτώθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας, στην μεγαλύτερη σφαγή στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατηγορείται επίσης για τον ρόλο του στην πολιορκία του Σαράγεβο, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 10.000 άνθρωποι, καθώς και για τη σύλληψη ομήρων 200 στρατιωτών και παρατηρητών του ΝΑΤΟ το 1995.

«Η πόλη (του Σαράγεβο) παρέμεινε στη χούφτα του Μλάντιτς» επί 44 μήνες πολιορκίας, δήλωσε ο Ντέρμοτ Γκρουμ δείχνοντας στους δικαστές τη φωτογραφία ενός αγοριού πεσμένου στο έδαφος με το κεφάλι να πλέει στο αίμα από πυρά ελεύθερου σκοπευτή των σερβικών δυνάμεων που ακροβολισμένοι στα υψώματα γύρω από τη βοσνιακή πρωτεύουσα κρατούσαν ομήρους τους κατοίκους της πόλης.

Ο Μλάντιτς κατηγορείται για τα ίδια εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται και το πολιτικό του alter ego, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος επίσης δικάζεται στη Χάγη από τον Οκτώβριο του 2009. Και οι δύο δηλώνων αθώοι.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα συνεχιστεί η ανάγνωση του κατηγορητηρίου.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...