Συγκεκριμένα, ο κ.Γκιοργκίεφ πρότεινε την «υλοποίηση των εξής πρωτοβουλιών»:
Την υπογραφή διακήρυξης Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, τη συγκρότηση κοινής επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Εσωτερικών - της συνοριακής Αστυνομίας και των Τελωνείων-, τη συγκρότηση κοινής επιτροπής για την εξέταση εκπαιδευτικών και ιστορικών ζητημάτων, την υπογραφή συμφωνίας για την αποφυγή διπλής φορολόγησης και το άνοιγμα δύο νέων συνοριακών διαβάσεων (Μάρκοβα Νόγκα - 'Αγιος Γερμανός στις Πρέσπες και Νίκολιτς-Δοϊράνη).
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, πρόκειται για πρωτοβουλίες που ελήφθησαν από την πλευρά των Σκοπίων τα τελευταία χρόνια και στις οποίες η Αθήνα έχει απαντήσει αρνητικά ή δεν έχει απαντήσει καθόλου, ή για κάποιες από αυτές ανέφερε ότι δεν αποτελούν προτεραιότητα της.
Ο εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ότι «η ελληνική προσέγγιση σε αυτές τις πρωτοβουλίες θα αλλάξει και ότι θα επιδειχθεί ευρωπαϊκό πνεύμα που θα οδηγήσει στην άσκηση πρακτικών καλής γειτονίας».
«Ας αρχίσουμε με αυτές τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Μόνο μια θετική απάντηση από την Ελλάδα θα αποδείξει ότι συμπεριφέρεται με δέσμευση, με αίσθημα ευθύνης έναντι ολόκληρης της περιοχής και σε σχέση με τη στρατηγική διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.» πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ.Γκιοργκίεφ, στις πρώτες του δηλώσεις ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι οποίες αφορούσαν αποκλειστικά τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και την εκκρεμότητα της ονομασίας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ «δεν θα επιτρέψει στον εαυτό της να εμπλακεί σε αταίριαστες αντεγκλήσεις και δημόσιες αντιπαραθέσεις με την Ελλάδα που στόχο έχουν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την ουσία των σχέσεών μας και από την ανάγκη να βρεθεί λύση στη διένεξη δεκαετιών που έχει επιβάλει ο νότιος γείτονάς μας, μια λύση στο ζήτημα του ονόματος».
Ο κ.Γκιοργκίεφ ανέφερε ακόμη ότι «έχει περάσει πολύς καιρός δίχως σοβαρή αντίδραση από την ελληνική πλευρά αναφορικά με το ζήτημα του ονόματος», και απηύθυνε έκκληση για «υπεύθυνη συμπεριφορά αναφορικά με την αναζήτηση λύσης, χωρίς να αναζητώνται δικαιολογίες και άλλοθι».
«Με τη δήλωση αυτή υπογραμμίζουμε τη δέσμευσή μας και τις προσπάθειές μας για την αναζήτηση λύσης το συντομότερο δυνατό, μιας λύσης η οποία θα μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, από τους πολίτες και των δύο χωρών, χωρίς νικητές και ηττημένους. Για τη λειτουργία μιας παραγωγικής συνεργασίας και επικοινωνίας, προτείνουμε συναντήσεις, για τη βελτίωση του διαλόγου και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, κάτι για το οποίο έχουμε προσπαθήσει πολλές φορές και επαναβεβαιώνουμε την ετοιμότητά μας», κατέληξε ο κ.Γκιοργκίεφ.
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.