Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Βενιζέλος: «Το Σκοπιανό δεν είναι διμερές αλλά ανοικτό, διεθνές πρόβλημα»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, αναφερόμενος στην ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, κατά το δείπνο εργασίας των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ με θέμα την πολιτική «ανοικτών θυρών»  (διεύρυνσης), υπενθύμισε σε όλους ότι το λεγόμενο ζήτημα του ονόματος δεν είναι ένα διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αλλά είναι ένα ανοικτό, διεθνές πρόβλημα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, «η Ελλάδα σέβεται απολύτως τη διαδικασία που διευθύνεται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ μέσω του κ. Νίμιτς για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά ένα ζήτημα καλής γειτονίας, σεβασμού του διεθνούς δικαίου και περιφερειακής σταθερότητας».


«Το πραγματικό πρόβλημα της ΠΓΔΜ», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, «είναι εσωτερικό και θεσμικό. Πρόβλημα δημοκρατίας και σεβασμού του κράτους δικαίου. Πρόβλημα εθνοτικής συνοχής, σεβασμού και πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας της Οχρίδας για τη συνύπαρξη της σλαβικής και της αλβανικής κοινότητας».

«Το βαθύτερο πρόβλημα», προσέθεσε ο αντιπρόεδρος, «είναι η ύπαρξη μιας επίσημης κρατικής ιδεολογίας και μιας ιδεολογικής χρήσης της ιστορίας κατά την αναζήτηση της τεχνητής εθνικής ταυτότητας, μέσω της λεγόμενης αρχαιοποίησης. Σε κανένα δυτικό σύγχρονο κράτος, δημοκρατικό και δικαιοκρατικό, δεν υπάρχει», ανέφερε, «επίσημη κρατική ιδεολογία».

«Αυτό τροφοδοτεί τον αλυτρωτισμό και δημιουργεί πολύ σημαντικά προβλήματα και μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας».

«Η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, «έχει δηλώσει την ετοιμότητά της για μια συμβιβαστική λύση που θα προβλέπει ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση και έχει μια απολύτως φιλική και δημιουργική στάση απέναντι στους γείτονές της.

»Ακόμη και μετά τη βαθιά οικονομική κρίση», δήλωσε, «η Ελλάδα είναι ο πρώτος ξένος άμεσος επενδυτής στην ΠΓΔΜ, οι δύο οικονομίες είναι πρακτικά διασυνδεδεμένες και η Ελλάδα είναι προνομιακός προορισμός για τους τουρίστες από την ΠΓΔΜ. Η στάση όμως της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ είναι δυστυχώς αδιάλλακτη».

«Συνεπώς», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του, «το πρόβλημα είναι διεθνές και όχι διμερές και ανάγεται στις αρχές της Συμμαχίας και στα κριτήρια της διεύρυνσης που είναι, μεταξύ άλλων, η περιφερειακή σταθερότητα και η ενίσχυση των αξιών της Συμμαχίας που λειτουργούν ως θεσμική αιρεσιμότητα (δημοκρατία, κράτος δικαίου κλπ)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...