Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Το «αμερικανικό ιππικό» καλεί για το Σκοπιανό ο Γκρούεφσκι

To αμερικανικό περιοδικό τον αποκαλεί προκλητικά «Macedonian PM» - Πώς προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αγάλματα «από άτομα της ιστορίας των Σκοπίων»


Την παρέμβαση των ΗΠΑ και των ηγέτιδων δυνάμεων της Ευρώπης για την προώθηση της επίλυσης του Σκοπιανού ζητά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι με συνέντευξή του στους Financial Times υποστηρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Σκοπίων βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων 18 μηνών.


Στη συνέντευξή του ο κ. Γκρούεφσκι, τον οποίο το περιοδικό προσφωνεί προκλητικά ως «Macedonian PM» δηλώνει ότι η μεγαλύτερη προόδος στο θέμα σημειώθηκε τη διετία 2009-2011 επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, προόδος που, όμως, έχει βαλτώσει με την περιόδο Σαμαρά.

«Η κατάσταση θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει αν την Ελλάδα πίεζαν χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Κατηγορεί, δε, τον Αντώνη Σαμαρά ότι έχει μετακινηθεί «σε μια από τις ακραίες θέσεις που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα στην ιστορία του ζητήματος».

Την ίδια ώρα, βέβαια, στο ίδιο άρθρο υπενθυμίζεται ότι από το 2006 οπότε και ο Γκρούεφσκι ανέλαβε τα καθήκοντά του, «έχει υιοθετηθεί μια τακτική ακραίου εθνικισμού που αποθεώνει τους Σλαβομακεδόνες εξαιρώντας τις εθνικές μειονότητες της χώρας».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Γκρούεφσκι προσπαθεί να δικαιολογήσει το λόγο για τον οποίο έχει προχωρήσει στο σχέδιο «Σκόπια 2014» που περιλαμβάνει την κατασκευή αγαλμάτων όπως του Μεγάλου Αλεξάνδρου, υποστηρίζοντας ότι «αφού δημιουργήσαμε τη δική μας χώρα, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλό να έχουμε 20 ή 30 αγάλματα από άτομα της ιστορίας μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...