Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Χωρίς αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις Σερβίας - Κοσόβου


Δεν υπήρξε τελική συμφωνία για το δικαστικό σύστημα - Έληξε ο 20ος γύρος του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας


Άκαρπες ήταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σερβίας – Κοσόβου, καθώς ο 20ος γύρος του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, έληξε χωρίς τελική συμφωνία για το δικαστικό σύστημα.


Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, μετά τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου , Χασίμ Θάτσι και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον ανέφερε ότι το σημείο διαφωνίας είναι ότι η Πρίστινα επιμένει στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Μιτρόβιτσα να υπαχθούν και δήμοι, στους οποίους πλειοψηφεί ο αλβανικός πληθυσμός, κάτι που για τη σερβική πλευρά δεν είναι αποδεκτό. Το Βελιγράδι παραμένει ανοιχτό για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς σημειώνοντας ότι η Σερβία εκπλήρωσε ό,τι της ζητήθηκε στον τομέα της δικαιοσύνης, αλλά η Πρίστινα παρέκκλινε από τη συμφωνία.

Η επιμονή στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Μιτρόβιτσα να υπαχθούν και αλβανικοί δήμοι, όπως εξήγησε, θα σήμαινε ότι οι τέσσερις σερβικοί δήμοι στο βόρειο Κόσοβο θα αφομοιωθούν από τους αλβανικούς δήμους στο νότο. Αυτό, όπως τόνισε, δεν είναι σε αρμονία με τη συμφωνία των Βρυξελλών. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα, τα οποία δεν μπορούμε να αποδεχθούμε» αποσαφήνισε ο πρωθυπουργός της Σερβίας και πρόσθεσε ότι παρ' όλα αυτά ελπίζει ότι η έκθεση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια Κάθριν 'Αστον που θα δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα θα είναι θετική. Αν η έκθεση είναι αντικειμενική θα δείχνει ότι η Σερβία έκανε τα πάντα για να εκπληρώσει τους όρους για τον καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Ομάδες εμπειρογνωμόνων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα συνεχίσουν να συζητούν για το θέμα αυτό, είπε ο πρωθυπουργός της Σερβίας και πρόσθεσε ότι είναι πιθανό στο διάστημα που μεσολαβεί να υπάρξει λύση.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων δήλωσε στους δημοσιογράφους εξερχόμενος από το γραφείο της Ευρωπαϊκης Υπηρεσίας Εξωτερικών Υποθέσεων: «Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία». Ο κ. Ντάτσιτς δήλωσε ότι δεν θα συναντηθεί με τον κ. Θάτσι πριν από τον Ιανουάριο, όμως πρόσθεσε ότι αναμένει συνέχιση του διαλόγου για άλλα ζητήματα, όπως η είσπραξη των τελωνειακών δασμών και περιουσιακά θέματα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας πρέπει έως τη Δευτέρα να συντάξει έκθεση για την πρόοδο στο διάλογο των δύο πλευρών και να την αποστείλει προς υιοθέτηση στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ (στις 16-17 Δεκεμβρίου) και στη συνέχεια στους αρχηγούς-κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη συνεδρίαση του φέτος τον Ιούνιο καθόρισε και επίσημα τον Ιανουάριο του 2014 ως ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...