Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκρούεφσκι ρίχνει ευθείες βολές κατά του έλληνα ομολόγου του για τη στασιμότητα της πορείας της χώρας του προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Γερμανογαλλικός άξονας με παραφωνίες στην ΕΕ.
Συνέντευξη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι φιλοξενεί αυτήν την εβδομάδα η αυστριακή εφημερίδα Die Presse ενόψει της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα. Ο Γκρούεφσκι καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση Σαμαρά και στον ίδιο προσωπικά για τη μη επίλυση του προβλήματος με το όνομα και τη μη έναρξη προενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
«Εθνικιστική ρητορική»
«Εδώ και ενάμιση χρόνο έχουν παγώσει οι άμεσες συζητήσεις με την ΕΕ επειδή η άλλη πλευρά δεν αποδέχεται διάλογο για λύση στο πρόβλημα του ονόματος» υποστηρίζει ο Γκρούεφσκι. «Το κλίμα χειροτέρευσε αισθητά από τότε που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση μέσα του 2012. Η αίσθησή μου είναι ότι η άλλη πλευρά δεν δέχεται συμβιβασμούς. (...) Στο θέμα ένταξης της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν υπάρχει καμία πρόοδος. Πίσω από αυτό βρίσκεται η Ελλάδα που με επιτηδειότητα κατάφερε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εμείς είμαστε οι άτεγκτοι εθνικιστές και ότι φταίμε εμείς για το μπλοκάρισμα. Η εκστρατεία πειθούς είναι πιο εύκολη όταν κάποιος είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ κι όταν καθημερινά επικοινωνεί με τα άλλα μέλη. Αλλά και εντός της ΕΕ δεν υπάρχει η ετοιμότητα να ζητήθούν από την Αθήνα συμβιβασμοί εν μέσω οικονομικής κρίσης. Η Αθήνα αυτό το ξέρει και μπορεί να συνεχίζει ατάραχη» υποστηρίζει ο Γκρούεφσκι.
Ο αυστριακός δημοσιογράφος ρωτά τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ εάν γι' αυτήν την επιδείνωση υπεύθυνος είναι ο πρωθυπουργός Σαμαράς. «Είναι ένας από τους δύο δημιουργούς του προβλήματος», επιμένει ο Γκρούεφσκι. «Το 1991, μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Μητσοτάκη, έφερε το θέμα πάνω στο 'χαλί', όταν δεν υπήρχε καν πρόβλημα ονόματος. Ο Σαμαράς οικοδόμησε όλη την καριέρα του πάνω σε εθνικιστική ρητορική και στη διένεξη με τη 'Μακεδονία'. Ως υπουργός Πολιτισμού το 2008 ερμήνευσε την ελληνική στρατηγική ως εξής: Η Αθήνα θα πρέπει να καθυστερήσει την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας μέχρι ότου η ΠΓΔΜ διαλυθεί και συγχωνευτεί από τους γείτονές της. Σήμερα χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα, αλλά νομίζω ότι οι πεποιθήσεις του δεν έχουν αλλάξει και πολύ».
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστηρίζει ότι κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής προεδρίας η Ελλάδα θα εξασφαλίσει διάφορα προνόμια και εκφράζει την επιθυμία του προς τα άλλα κράτη-μέλη να κάνουν στην Αθήνα σαφές ότι η αλληλεγγύη έχει και τα όριά της.
Παραφωνίες μεταξύ εταίρων
Στις Βρυξέλλες γράφεται σήμερα και αύριο άλλη μια σελίδα κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής με το γερμανογαλλικό άξονα να εμφανίζει και με τη νέα γερμανική κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού σημεία τριβής.
Η ατμόσφαιρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων κατά την διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνάντησης της Άγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο Ολάντ ήταν συγκρατημένη παρά τα χαμόγελα. Αυτό το κλίμα περιγράφεται στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Ακόμη και μετά την ανάληψη εξουσίας από την κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού δεν διαφαίνεται κάποιο τέλος στις γερμανογαλλικές παραφωνίες» σχολιάζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας. «Στις προγραμματικές δηλώσεις της, λίγη ώρα πριν αναχωρήσει για το Παρίσι, η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκών συνθηκών για την ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, κάτι που προκαλεί επικριτικά σχόλια όχι μόνο στη Γαλλία. (...)
Η νέα προσπάθεια της Μέρκελ για εμβάθυνση της ΕΕ μέσω τροποποίησης των συνθηκών ενεργοποίησε αντανακλαστικά σκεπτικισμού στο Παρίσι. Ο φόβος είναι μήπως τυχόν ριζικές ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις προκαλέσουν όλους εκείνους που ζητούν δημοψηφίσματα. Ξέχασε το Βερολίνο τι συνέβη το 2005 με την ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη, αναρωτιόταν γάλλος διπλωμάτης» σημειώνει ο γερμανός αρθρογράφος.
Από τη γαλλική οπτική γωνία η συμβολικής σημασίας πρώτη επίσκεψη της ΄Αγκελα Μέρκελ στο Παρίσι, λίγη ώρα μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, δεν μπορεί να αποκρύψει τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες. «Το ερώτημα που τώρα τίθεται είναι εάν οι εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις του πρωτοκόλλου μπορούν να οδηγήσουν σε σχέσεις εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας» υπογραμμίζει ο σχολιαστής της γαλλικής La Montagne Centre – France. «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι τα βεβιασμένα χαμόγελα και οι κοινοτοπίες από ευγένεια δεν μπορούν να αποκρύψουν τις βαθιές διαφορές απόψεων μεταξύ τους. Το γερμανογαλλικό ζευγάρι μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ΕΕ υπό διαμόρφωση μόνο όταν μιλάει με μια φωνή» καταλήγει ο σχολιαστής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.