Mε τον Πρωθυπουργό της Σερβίας, συναντήθηκε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης στο Βελιγράδι – Δένδιας: «Η επίσκεψη χρησίμευσε στο να πάμε ένα βήμα μπροστά την εξαιρετική συνεργασία μας και στο μέλλον θα επιχειρήσουμε να διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία».
Το Πρωτόκολλο μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Σερβίας, που αφορά στην εφαρμογή της Συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Σερβίας για την επανεισδοχή προσώπων που διαμένουν χωρίς άδεια, υπεγράφη την Τετάρτη από τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας Ivica Dačić και από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας Νίκο Δένδια στο κυβερνητικό μέγαρο της Σερβίας (Palace of Serbia).
Στο Πρωτόκολλο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, κανόνες αναφορικά με τις αρμόδιες αρχές, τα σημεία διέλευσης των συνόρων, την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα σημεία επαφής, όπως επίσης και οι λεπτομέρειες επανεισδοχής στο πλαίσιο της συνοπτικής διαδικασίας.
Μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου ο κ. Υπουργός δήλωσε τα εξής:
«Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Πρωθυπουργό για τη μεγάλη τιμή που μου έκανε, να με προσκαλέσει στο Βελιγράδι και να μου δώσει την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να υπογράψουμε το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής μεταξύ Σερβίας Ελλάδας. Όπως ο κ. Πρωθυπουργός είχε την καλοσύνη να αναφέρει, μου επιτρέπετε να σας πω ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες θεωρούμε τη Σερβία και το σερβικό λαό όχι μόνο ως ιστορικούς συμμάχους, σε χρονική περίοδο που υπερβαίνει τα 100 χρόνια, αλλά και ως στενούς φίλους.
Όπως επίσης ο κ. Πρωθυπουργός είχε την καλοσύνη να παρατηρήσει, εγώ προερχόμενος από την Κέρκυρα, της οποίας είμαι βουλευτής εκτός από Υπουργός, τρέφω για τη Σερβία και το σερβικό λαό, όπως και όλοι οι Κερκυραίοι, ιδιαίτερα προσωπικά αισθήματα. Η πόλη μου η Κέρκυρα είναι αδελφοποιημένη με το Βελιγράδι και εγώ εδώ αισθάνομαι σαν το σπίτι μου όπως και κάθε Σέρβος στην Κέρκυρα. Θα είναι μεγάλη μου χαρά λοιπόν πολύ σύντομα να δω στην Κέρκυρα τον κ. Πρωθυπουργό και να θυμηθούμε μαζί τις τραγικές, αλλά και ηρωϊκές στιγμές του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και της τεράστιας εποποιίας του σερβικού στρατού και του σερβικού λαού.
Ως προς τα θέματα τα οποία συζητήσαμε, αναφερθήκαμε καταρχήν για λίγο στο θέμα του Κοσσόβου, για το οποίο θέλω να συγχαρώ τον κ. Πρωθυπουργό για το πολιτικό του θάρρος και τη διορατικότητα του στην αντιμετώπιση του προβλήματος, η οποία πρέπει να σας πω με εντυπωσίασε και όπως ξέρετε έχει δημιουργήσει αίσθηση σε όλη την Ευρώπη. Για εμάς που είμαστε σταθεροί υποστηρικτές της εισδοχής της Σερβίας στην Ε.Ε., το γεγονός ότι δόθηκε ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων είναι γεγονός μεγάλης χαράς. Αναλαμβάνουμε μετά από λίγους μήνες την Προεδρία της Ε.Ε. και είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε τη σερβική προσπάθεια, όχι μόνο γιατί είμαστε φίλοι του σερβικού λαού, αλλά και γιατί πιστεύουμε στο ρόλο της Σερβίας στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Ευρώπη.
Στα αρκετά θέματα της συνεργασίας του Υπουργείου μου έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία των Αστυνομιών μας και των Πυροσβεστικών Σωμάτων μας, αλλά δεν υπάρχει κάτι που να λέει ότι το καλό δεν μπορεί να γίνει καλύτερο. Γι’ αυτό συζητήσαμε καταρχήν πως μπορούμε να εμβαθύνουμε την αστυνομική συνεργασία, όπως επίσης να συνεννοηθούμε μαζί για τα θέματα αντιμετώπισης της διαφθοράς, στα οποία λόγω της πορείας μας έχουμε μία μεγάλη τεχνογνωσία στην ειδική Διεύθυνση της Ελληνικής Αστυνομίας.
Επίσης συζητήσαμε για τα θέματα αντιμετώπισης της μετανάστευσης. Όπως ξέρετε, η Ελλάδα δέχεται το 90% των μεταναστευτικών ροών της Ε.Ε. Και επίσης συζητήσαμε το θέμα της δευτερογενούς παράνομης μετανάστευσης. Συζητήσαμε τα θέματα της πολιτικής προστασίας, της προστασίας από τις πυρκαγιές. Μιλήσαμε για το θέμα της περσινής πυρκαγιάς στο Άγιο Όρος και διατύπωσα στο κ. Πρωθυπουργό τις ευχαριστίες μου για την παρουσία των Σέρβων πυροσβεστών μπροστά από τη μονή Χιλανδαρίου εκείνες τις δύσκολες ώρες του καλοκαιριού του 2012. Έχουμε κάνει τεράστιες αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών των τελευταίων χρόνων, με εκπληκτικά αποτελέσματα το 2013. Είχαμε περισσότερες πυρκαγιές, αλλά οι καμένες εκτάσεις ήταν λιγότερες από τις μισές και χρησιμοποιώντας και λιγότερα μέσα. Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε αυτή την εμπειρία με τους Σέρβους φίλους μας, όπως και να πάρουμε εμπειρία από το καινούργιο κέντρο που έχει δημιουργηθεί στη Νις.
Γενικά νομίζω ότι η επίσκεψη χρησίμευσε στο να πάμε ένα βήμα μπροστά, μία ούτως ή άλλως εξαιρετική συνεργασία και στο μέλλον θα επιχειρήσουμε - και στην επόμενη παρουσία του κ. Πρωθυπουργού στην Ελλάδα - να διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία όσο το δυνατό. Και πάλι ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία».
Απαντώντας στο ερώτημα δημοσιογράφου για το θέμα της Συρίας ο κ. Υπουργός δήλωσε :
«Όσον αφορά την Ελληνική Κυβέρνηση, καταρχήν παρότι δεν είναι ο τομέας δραστηριότητάς μου, όπως ξέρετε αυτά είναι θέματα του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργού του κ. Βενιζέλου και του Πρωθυπουργού του κ. Σαμαρά. Παραταύτα δεν έχω καμία δυσκολία να σας πω ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα δεσμεύεται από τις διεθνείς συνθήκες που έχει ήδη υπογράψει και οφείλει, όπως έκανε και πριν από λίγο ο κ. Πρωθυπουργός, να καταδικάσει απερίφραστα τη χρήση χημικών όπλων και μάλιστα εναντίον άμαχου πληθυσμού. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα για την παγκόσμια κοινότητα του 21ου αιώνα. Είναι κάτι στο οποίο κανείς δεν δικαιούται να κλείσει τα μάτια του. Από κει και πέρα θα αναμείνουμε τη σχετική έκθεση της επιτροπής ερεύνης, ώστε η χώρα να καθορίσει την άποψή της για το θέμα. Στα διεθνή ζητήματα είμαστε πάντοτε εξαιρετικά προσεκτικοί και είμαστε υπέρ της παρουσίας ολοκληρωμένων λύσεων».
Ο Έλληνας Υπουργός συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Σερβίας κ. Aleksandar Vučić.
Στο πλαίσιο επίσης της διήμερης επίσκεψης στο Βελιγράδι ο κ. Νίκος Δένδιας συναντήθηκε την Τρίτη με εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών και Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.