«Απαράδεκτο» να μην αποτελούν αντικείμενο δικαστικής κρίσης οι ενέργειες των ενόπλων δυνάμεών, λέει το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας
Το ολλανδικό κράτος ευθύνεται για το θάνατο τριών Μουσουλμάνων κατά τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο του 1995 στη Βοσνία, αποφάνθηκε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας. Μάλιστα χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την άποψη πως δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο δικαστικής κρίσης οι ενέργειες των ενόπλων δυνάμεών του.
Τα τρία θύματα σκοτώθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας αφού προηγουμένως οι ολλανδοί κυανόκρανοι τα έδιωξαν από τη βάση στην οποία οι άνθρωποι αυτοί είχαν καταφύγει μαζί με άλλους 5.000 Μουσουλμάνους, κυρίως γυναίκες. Οι ολλανδοί κυανόκρανοι ήταν υπεύθυνοι για την προστασία του θύλακα της Σρεμπρένιτσα.
Η Χάγη προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο αφού το Εφετείο αποφάνθηκε, στις 5 Ιουλίου 2011, ότι οι στρατιώτες του ολλανδικού τάγματος δεν έπρεπε να διώξουν από τη βάση αυτά τα τρία πρόσωπα. Ο δικαστής Φλόρις Μπάκελς υπογράμμισε πως ενδεχόμενη απαλλαγή της Χάγης από οποιαδήποτε ευθύνη θα σήμαινε πως «η δικαιοσύνη δεν θα είχε πλέον σχεδόν καμιά δυνατότητα να κρίνει τις ένοπλες επεμβάσεις της χώρας της στο εξωτερικό», λέγοντας πως αυτό είναι «απαράδεκτο»
Οι τρεις Μουσουλμάνοι που σκοτώθηκαν είναι ένας ηλεκτρολόγος των ολλανδών κυανοκράνων, ο Ρίζο Μούσταφιτς, καθώς και ο πατέρας και ο αδελφός ενός διερμηνέα του τάγματος, του Χάσαν Νουχάνοβιτς. Οι μηνυτές στην υπόθεση αυτή είναι η οικογένεια του Ρίζο Μούσταφιτς καθώς και ο Χάσαν Νουχάνοβιτς, οι οποίοι προσέφυγαν το 2003 στην ολλανδική δικαιοσύνη. Αναλύθηκαν σε δάκρυα χαράς όταν αναγνώσθηκε η απόφαση και έπεσαν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου.
«Είμαι αληθινά ανακουφισμένη», δήλωσε φανερά συγκινημένη η Άλμα Μούσταφιτς, κόρη του σκοτωμένου ηλεκτρολόγου, προσθέτοντας «εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολο να πενθήσουμε, όμως ελπίζω ότι αυτή η απόφαση θα μας βοηθήσει».
Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για μια αποζημίωση, η οποία θα πρέπει να προσδιοριστεί από ένα άλλο δικαστήριο, όμως η Μούσταφιτς διαβεβαιώνει: «Προς το παρόν δεν σκεφτόμαστε καθόλου τα χρήματα, θέλουμε να απολαύσουμε τη στιγμή».
«Είναι υπέροχο», αντέδρασε από την πλευρά του ο Χάσαν Νουχάνοβιτς, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι «είναι πολύ νωρίς για να περιγράψω επακριβώς τα αισθήματά μου αυτή τη στιγμή», ενώ σημείωσε πως «αυτή δεν ήταν παρά μία από τις μάχες που πρέπει να δώσουμε, είναι ακόμη πολλές μάχες που πρέπει να δώσουμε αυτή τη στιγμή στη Βοσνία, εκατοντάδες εγκληματίες πολέμου κυκλοφορούν ακόμη στους δρόμους».
Οι δικηγόροι του ολλανδικού κράτους εγκατέλειψαν γρήγορα την αίθουσα συνεδριάσεων χωρίς να προβούν σε σχόλια. Η θέση της Χάγης ήταν ανέκαθεν πως ο ΟΗΕ ήταν υπεύθυνος για τους κυανοκράνους και όχι το ολλανδικό κράτος. Όσον αφορά το αν η σημερινή απόφαση θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρξουν και άλλες παρόμοιες προσφυγές εναντίον του ολλανδικού κράτους, οι γνώμες διίστανται.
Η οργάνωση «Οι Μητέρες της Σρεμπρένιτσα» το ελπίζει και η πρόεδρός της Μουνίρα Σούμπασιτς διαβεβαιώνει πως «η ετυμηγορία αποτελεί ένδειξη ότι στο τέλος θα αποδοθεί ικανοποιητικά δικαιοσύνη. Το ολλανδικό κράτος είναι υπεύθυνο για όλα τα θύματα». Όμως παρόλο που η συνήγορος των μηνυτών Λίζμπετ Ζέγκφελντ το ελπίζει επίσης, ανέκαθεν υπογράμμιζε πως η υπόθεση που τελεσιδίκησε σήμερα ήταν ιδιαίτερη, επειδή οι αποδείξεις για τα γεγονότα ήταν άφθονες, αντίθετα απ' ό,τι ισχύει σε άλλες περιπτώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.