Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Παρέμβαση Κοσόβου στην Ε.Ε. για να μη λάβει η Σερβία καθεστώς υποψήφιας χώρας

Children's Day In Kosovo
Image via Wikipedia
Ο υπουργός της Σερβίας, αρμόδιος για το Κόσοβο, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, αλλά έχει γίνει γνωστό ότι υπάρχει επιστολή, με την οποία οι αρχές της Πρίστινας ζήτησαν από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην λάβει η Σερβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.
«Εμείς δεν έχουμε επίσημη επιβεβαίωση, αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχει αυτή η επιστολή» είπε ο κ. Μπογκντάνοβιτς σε δηλώσεις του στο σερβικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό B92 και σημείωσε ότι στην επιστολή διατυπώνεται το συγκεκριμένο αίτημα, επειδή τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας δεν εφαρμόστηκαν.
Τονίζοντας ότι οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται στην επιστολή δεν είναι ορθές, δηλαδή ότι δεν είναι ακριβές ότι τα συμφωνηθέντα δεν εφαρμόστηκαν, ο υπουργός της Σερβίας, αρμόδιος για το Κόσοβο, ανέφερε ότι εδώ και αρκετές μέρες είναι αντικείμενο συζητήσεων η επιστολή της Πρίστινας.
«Δεν αποτελεί έκπληξη για μας. Εδώ και μέρες αναγγέλλεται ότι η Πρίστινα θα αποστείλει την επιστολή» είπε ο κ. Μπογντάνοβιτς, προσθέτοντας ότι δεν είναι ενέργεια μόνον της Πρίστινας.
«Η Πρίστινα δεν ενεργεί μόνη της. Ενεργεί με μερίδα χωρών που στηρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου και με κάθε τρόπο προσπαθεί να μην αποδοθεί στη Σερβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας. Αν η Σερβία λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, το Κόσοβο πιο δύσκολα θα φθάσει στην πραγματική ανεξαρτησία, σε αντίθετη περίπτωση οι χώρες της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία θα είναι υπό πίεση. Η στάση αυτή του Κοσόβου οδηγεί σε νέες συγκρούσεις και εντάσεις» υπογράμμισε ο κ. Μπογκντάνοβιτς.
Ο υπουργός της Σερβίας, αρμόδιος για το Κόσοβο, είπε ότι αναμένει συνέχιση των συνομιλιών Βελιγραδίου- Πρίστινας, αύριο, στις Βρυξέλλες και εξεύρεση λύσης.
«Στόχος της μετάβασής μας στις Βρυξέλλες είναι η εξεύρεση συμβιβασμού, λύσης ώστε οι εντάσεις να αποκλιμακωθούν, επειδή η κατάσταση αυτή δεν ωφελεί κανέναν, ούτε τους Σέρβους ούτε τους Αλβανούς» σημείωσε ο κ. Μπογκντάνοβιτς.
Επιπλέον, τόνισε ότι στόχος είναι μέσω του διαλόγου να επιλυθούν όλα τα προβλήματα, που υπάρχουν στο Κόσοβο, μεταξύ αυτών και η εκπροσώπηση της Πρίστινας σε περιφερειακές πρωτοβουλίες.
«Κανένας δεν έχει συμφέρον να εμποδίζεται και να απαγορεύεται η συμμετοχή της Πρίστινας σε περιφερειακά φόρουμ ή να γίνει μέλος ορισμένων οργανισμών. Εμείς ενδιαφερόμαστε μαζί με την Πρίστινα να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα και φυσικά μέσω των οργανισμών και των φόρουμ να καταλήξουμε σε λύση που θα είναι προς το συμφέρον των Σέρβων και των Αλβανών» ανέφερε ο κ. Μπογκντάνοβιτς, τονίζοντας ότι η λύση δεν μπορεί να είναι επιζήμια για την πολιτική της Σερβίας, για το σερβικό λαό, για το Σύνταγμα, αλλά και για το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο.
Ο κ. Μπογκντάνοβιτς είπε ότι οι δήμαρχοι στο βόρειο Κόσοβο έκαναν λάθος που διοργάνωσαν δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών δεν μπορούν να διεξάγουν υψηλή πολιτική.
«Στο βόρειο Κόσοβο σχεδόν όλοι οι Σέρβοι είναι κατά των αρχών του Κοσόβου και δεν ήταν ανάγκη να οργανωθεί δημοψήφισμα για να ερωτηθούν οι άνθρωποι, αν τις αποδέχονται» πρόσθεσε.
Στο Βελιγράδι και την Πρίστινα ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ
Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κονσταντίν Ντολγκόφ επισκέπτεται σήμερα και τη Σερβία και αύριο θα μεταβεί στο Κόσοβο, όπως ανακοινώθηκε από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Βελιγράδι.
Ο κ. Ντολγκόφ θα συναντηθεί στο Βελιγράδι με εκπροσώπους του υπουργείου της Σερβίας για το Κόσοβο και του υπουργείου Κρατικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Ρώσος αξιωματούχος θα έχει επίσης συνομιλίες με τον προκαθήμενο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο και εκπροσώπους της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στο Βελιγράδι.
Ο κ. Ντολγκόφ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κόσοβο, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας και την Τετάρτη θα έχει συνομιλίες με εκπροσώπους οργανώσεων οικογενειών αγνοουμένων και απαχθέντων.
Δανία: «Η απόφαση για το καθεστώς υποψήφιας θα ληφθεί με βάση την πρόοδο της Σερβίας»
Την ελπίδα ότι την 1η Μαρτίου θα αποδοθεί στη Σερβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, εξέφρασε ο Δανός υπουργός, αρμόδιος για υποθέσεις ΕΕ, Νικολάι Βάμεν, ο οποίος επισκέπτεται το Βελιγράδι.
Η απόφαση θα βασιστεί στα όσα έχει επιτύχει η Σερβία και όχι «σε επιστολές», τόνισε ο κ. Βάμεν, κληθείς να σχολιάσει την πληροφορία ότι η Πρίστινα απέστειλε επιστολή στα κράτη- μέλη της ΕΕ, με την οποία ζητά να μην αποδοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στη Σερβία.
Ο Δανός υπουργός, αρμόδιος για υποθέσεις ΕΕ, σημείωσε ότι η απόφαση θα στηριχθεί αποκλειστικά σε αξιολόγηση και σε δεδομένα και όχι σε κάποιες επιστολές.
«Θα εξετάσουμε τι έχει επιτευχθεί και με βάση αυτό θα λάβουμε απόφαση» υπογράμμισε ο κ. Βάμεν, μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς.
Οι επόμενες μέρες θα είναι σημαντικές στις Βρυξέλλες, τόσο λόγω του διαλόγου Βελιγραδίου- Πρίστινας, όσο και λόγω των συνομιλιών για το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στη Σερβία, ανέφερε.
«Πολύ πρόοδος έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά ακόμη δεν ολοκληρώσαμε το έργο. Γι αυτό είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να κάνουν τα πάντα, ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός με εποικοδομητικό τρόπο τις επόμενες μέρες» πρόσθεσε.
Ως προεδρεύοντες στην ΕΕ διαμηνύουμε στην κυβέρνηση της Σερβίας, αλλά και στις αρχές της Πρίστινας ότι τώρα είναι καιρός να ληφθούν τα κατάλληλα βήματα, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία. Ακόμη δεν γνωρίζουμε την έκβαση. Ελπίζω ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει πρόοδος και θα καταστεί δυνατή η απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στη Σερβία, είπε ο κ. Βάμεν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας εκτίμησε ότι η χώρα του αυτή τη στιγμή είναι εγγύτερα σε θετική απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ για το καθεστώς υποψήφιας χώρας, απ’ ό,τι ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ωστόσο, η απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί, το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν πρέπει να προδικάζουμε την απόφαση, επειδή και αυτή τη στιγμή αποτιμάται η πρόοδος, σημείωσε ο κ. Γέρεμιτς. Όσον αφορά τους όρους που έχει θέσει το Συμβούλιο της ΕΕ, η πρόοδος στο διάλογο Βελιγραδίου- Πρίστινας θα είναι καθοριστικό στοιχείο στη λήψη απόφασης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στις 28 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες, εκτίμησε ο κ. Γέρεμιτς.
«Ελπίζουμε ότι θα είναι δυνατή η επίτευξη προόδου στις συνομιλίες. Η βάση του Βελιγραδίου για τις διαπραγματεύσεις δεν έχει αλλάξει από το Δεκέμβριο και δεν θα αλλάξει έως το Μάρτιο και αργότερα. Ελπίζω να υπάρξει πολιτική βούληση και επιθυμία απ΄ όλες τις πλευρές να γίνει αυτό το περαιτέρω βήμα, επειδή η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής προοπτικής για τη Σερβία και όλη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων είναι προς το συμφέρον όλων» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.
www.kathimerini.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...