Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΟΤΕ: Κερδισμένος από τη συμφωνία με Telecom Serbia

Σύμβαση Πώλησης Μετοχών μεταξύ του ΟΤΕ και της Telecom Serbia υπεγράφη σήμερα Παρασκευή με την οποία το ποσοστό της τάξης του 20%, που κατέχει ο ΟΤΕ στη σερβική εταιρεία, να μεταβιβάζεται σε αυτήν.

Με την πώληση αυτή, ο ΟΤΕ εισπράττει 380 εκατομμύρια ευρώ, συν άλλα 17 που αντιστοιχούν στο μέρισμα για τη χρήση του 2011.

Η πώληση αυτή συγκρινόμενη με την σχεδόν αντίστοιχη της Telecom Italia που πώλησε το 2003, το 29% των μετοχών, στη σερβική κυβέρνηση έναντι 195 εκατ. ευρώ, δείχνει ότι ο ΟΤΕ, που είχε διέθεσε 312 εκατ. ευρώ για την αγορά του συγκεκριμένου ποσοστού το 1997, βγήκε με όφελος από τη διαδικασία αυτή.

Αυτή την περίοδο, ο ΟΤΕ καλείται να αναχρηματοδοτήσει μέχρι το 2014 δάνεια ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Βοσνία - Ερζεγοβίνη: Επετεύχθη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Οι πολιτικοί ηγέτες των τριών κύριων κοινοτήτων της Βοσνίας (της σερβικής, της κροατικής και της μουσουλμανικής) συμφώνησαν σήμερα για τον σχηματισμό της κεντρικής κυβέρνησης της χώρας, δίδοντας τέλος στην πολιτική κρίση που αντιμετώπιζε εδώ και περισσότερο από 14 μήνες, δήλωσε ο Σουλεϊμάν Τίχιτς, αρχηγός κόμματος που εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους της Βοσνίας.

"Καταλήξαμε σε μια συμφωνία για τη σύνθεση της κυβέρνησης", δήλωσε ο Τίχιτς έπειτα από συνάντηση με τους υπευθύνους των δύο άλλων κοινοτήτων.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσαν αμέσως ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ και ο ηγέτης κύριου κροατικού κόμματος Μπόζο Λιούμπιτς.

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Για «ακραίες» ελληνικές θέσεις κάνει λόγο ο Ν.Γκρούεφσκι

Αρνητική ήταν η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά στην πρόσκληση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι για συνάντηση των δύο αντρών.

Στην απαντητική του επιστολή, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει χαρακτηριστικά πως λόγω των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών για το ζήτημα της ονομασίας, δεν πιστεύει ότι μία μεταξύ τους συνάντηση θα ήταν, επί του παρόντος, χρήσιμη.

Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τον Ν.Γκρούεφσκι να ενθαρρύνει περισσότερο την υπάρχουσα διαδικασία επίσημων συνομιλιών, που περιγράφονται στην Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, ώστε να λυθεί το θέμα της ονομασίας το συντομότερο δυνατό: μια εξέλιξη η οποία, όπως τονίζει θα είχε θετικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ο κ. Σαμαράς πάντως δεν παρέλειψε να καυτηριάσει τη στάση που κρατά η κυβέρνηση των Σκοπίων όλο το τελευταίο διάστημα.

«Είμαι, υποχρεωμένος να τονίσω ότι οι συστηματικές πράξεις της κυβέρνησής σας και αξιωματούχων της FYROM, θέτουν εμπόδια στην προαναφερόμενη συμφωνία» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος και παρότρυνε τον κ. Γκρούεφσκι να υιοθετήσει μια θετική προσέγγιση σε αυτό το σημαντικό θέμα, το οποίο αντιμετωπίζουν οι δυο Κυβερνήσεις και έχουν συμφωνήσει να επιλύσουν.

Σε επιστολή του, ο Λουκάς Παπαδήμος καλεί τον Ν.Γκρούεφσκι να εργαστεί για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Για «ακραίες» θέσεις κάνει λόγο η ΠΓΔΜ

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θεώρησε ότι οι αντιρρήσεις του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για συνάντηση μαζί του στην παρούσα φάση, καθώς και οι επισημάνσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμου για τη σημασία εξεύρεσης μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας η οποία θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), αποτελούν «ακραίες θέσεις» της ελληνικής πλευράς.

«Πρόκειται για τις πιο ακραίες θέσεις που έχουν διατυπωθεί από την πλευρά της Ελλάδας και καταδεικνύουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να ασχοληθούν με το πρόβλημα του ονόματος. Αποφεύγουν συναντήσεις με κάθε τρόπο και σε κάθε πιθανό επίπεδο» ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με το πως σχολιάζει τις απαντητικές επιστολές που του απέστειλαν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Παπαδήμος.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για τη συμπεριφορά της Ελλάδας και αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς είναι προφανώς με πρόθεση να μην διεξάγονται διαπραγματεύσεις. Εάν εντός της ερχόμενης περιόδου ξεκινούσαν οι συνομιλίες υπό κάποια πίεση, σύμφωνα με αυτό που βλέπω τώρα σχετικά με το πώς συμπεριφέρονται στην Ελλάδα, θα επέλεγαν το λεγόμενο blame game, δηλαδή θα προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να δείξουν ότι προσπαθούν και ότι εμείς δεν ανταποκρινόμαστε θετικά», ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.

Ο Ν.Γκρούεφσκι είχε αποστείλει αρχικά επιστολή προς τον κ. Παπαδήμο, με την οποία ζητούσε από την Ελλάδα να συναινέσει για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μετέπειτα προς τον πρόεδρο της ΝΔ, ζητώντας να συναντηθεί μαζί του το συντομότερο δυνατό.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε «ότι η νέα πολιτική δομή στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, αλλά κάνει και βήματα προς τα πίσω».

Δεν θέλησε, πάντως, να σχολιάσει την πιθανότητα να καταστεί η χώρα του μέλος του ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας τον Μάιο στο Σικάγο.

«Ήταν προφανές ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου τα κράτη-μέλη υιοθέτησαν μια απόφαση, η οποία ήταν αποτέλεσμα προηγούμενων παράνομων κινήσεων ενός μέλους της Συμμαχίας. Υιοθετήθηκαν τα συμπεράσματα αφού τα κράτη-μέλη παραπλανήθηκαν, δηλαδή μετά από παράνομη κίνηση ενός κράτους-μέλους. Από αυτή την άποψη μένει να δούμε πώς όλο αυτό θα γίνει σεβαστό από τη Συμμαχία», ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.

Άμεση ήταν η αντίδραση κύκλων της ΝΔ στη νέα επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι ο οποίος, απαντώντας στην άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να συναντηθεί μαζί του κατηγόρησε τον Πρόεδρο της ΝΔ για ακραίες θέσεις.

«Αυτά που είχε να πει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, τα είπε» έσπευσαν να σχολιάσουν από τη ΝΔ καθώς δεν θέλουν να δώσουν συνέχεια στο θέμα, ούτε να μπουν σε ένα άτυπο διάλογο με τον κ. Γκρούεφσκι.στη νέα επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι.

«Αυτά που είχε να πει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, τα είπε» έσπευσαν να σχολιάσουν από τη ΝΔ καθώς δεν θέλουν να δώσουν συνέχεια στο θέμα, ούτε να μπουν σε ένα άτυπο διάλογο με τον κ. Γκρούεφσκι.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Enhanced by Zemanta

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Κόσοβο: Σέρβοι εμπόδισαν τη διέλευση αυτοκινήτων της KFOR και της EULEX

German KFOR troops patrol southern Kosovo in t...
Image via Wikipedia
Σέρβοι του Κοσόβου, στο οδόφραγμα του Ζούπτσε στο βόρειο Κόσοβο, δεν επέτρεψαν, χθες το απόγευμα, τη διέλευση σε κομβόι αυτοκινήτων της KFOR και της EULEX.

Έπειτα από 20 λεπτά, οι Σέρβοι πρότειναν την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων της KFOR, με την προϋπόθεση να γυρίσουν πίσω τα τζιπ της EULEX.

Οι Σέρβοι δήλωσαν ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν τη διέλευση μελών της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις διαβάσεις Μπρνιακ και Γιάρινιε, ενώ οι στρατιώτες της KFOR θα μπορούσαν να συνεχίσουν την πορεία τους. Ωστόσο, οι τελευταίοι δεν έκαναν αποδεκτή τη θέση των Σέρβων.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Enhanced by Zemanta

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Σταθερή η πολιτική η πολιτική της Σερβίας σχετικά με το Κόσοβο

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ, Βουκ Γέρεμιτς
Σε όλους τους τόνους, η Σερβία λέει πως, ό,τι και να συμβαίνει σε σχέση με την ΕΕ, η στάση της χώρας σχετικά με το Κόσοβο δεν αλλάζει.

Το αυτό δήλωσε ο Σέρβος ΥΠΕΞ, Βουκ Γέρεμιτς, το πρωί της Τετάρτης, από το Βελιγράδι, αναφερόμενος στον δρόμο που πήρε η χώρα του, έπειτα από ένα ακόμα όχι της ΕΕ σχετικά με την είσοδο της Σερβίας στην Ένωση.

Η Σερβία επρόκειτο να αρχίσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις στις 9 Δεκεμβρίου, όμως αντ’αυτών θα έπρεπε να απορρίψει το 1244 ψήφισμα του ΟΗΕ το οποίο αφορά στην εκπροσώπηση της Πρίστινα, στην περιοχή.

«Η Σερβία δεν προτίθεται να αποδυναμώσει τη φωνή της Πρίστινα ή να εμποδίσει τη συμμετοχή της σε fora της περιοχής. Όμως, η άλλη πλευρά επέμενε ότι δεν τίθεται θέμα συμμετοχής, αλλά ιδιότητας μέλους, κάτι στο οποίο είμαστε κάθετα αρνητικοί».

Τέλος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το σερβικό πρακτορείο Tanjug, η Σερβία επιθυμεί, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών και της Ρωσίας να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων, ιστορία στην οποία το Κόσοβο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Enhanced by Zemanta

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Κροατία: Στις 22 Ιανουαρίου το δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ

English: europen Croatia
Image via Wikipedia
Ο πρόεδρος της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα διεξαχθεί στις 22 Ιανουαρίου του νέου έτους και δήλωσε ότι αναμένει από τους Κροάτες διπλωμάτες, αμέσως μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος να περιοδεύσουν στην Ευρώπη και να προωθήσουν άμεσα την επικύρωση της συνθήκης προσχώρησης της Κροατίας στην ΕΕ.

Σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Κροατίας, ο κ. Γιοσίποβιτς είπε ότι θα υπάρξει αρκετός χρόνος ως τις 22 Ιανουαρίου, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τα οφέλη που θα αποφέρει η ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

«Ένας μήνας είναι αρκετός για να ενημερωθεί για το ζήτημα, όποιος ενδιαφέρεται να ενημερωθεί» σημείωσε.

«Οι πολίτες δεν πρέπει να παραπλανηθούν για να πιστέψουν ότι η ένταξη στην ΕΕ θα επιλύσει όλα τα προβλήματά τους. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία, αλλά εξαρτάται από εμάς αν θα την αξιοποιήσουμε ή θα είμαστε λιγότερο επιτυχημένοι» ανέφερε ο πρόεδρος της Κροατίας.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Στο Κόσοβο η Αγκ. Μέρκελ

Angela Merkel, the Chancellor of Germany
Image via Wikipedia
Επίσκεψη στη γερμανική στρατιωτική δύναμη που σταθμεύει στο Κόσοβο θα πραγματοποιήσει η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Να σημειωθεί ότι, όπως μεταδίδουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο των ένοπλων συγκρούσεων Κοσοβάρων με ειρηνευτικές δυνάμεις, στις οποίες μετείχαν και Γερμανοί στρατιώτες, οι οποίες οδήγησαν σε δεκάδες τραυματισμούς.
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΠΓΔΜ: Προσφορά της ΔΕΗ για την κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων

Προσφορά για την κατασκευή των υδροηλεκτρικών εργοστασίων Τσέμπρεν και Γκάλιστε στον ποταμό Τσέρνα, έναν από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Βαρδάρη-Αξιού της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), υπέβαλε η ΔΕΗ.
Από τις 10 ξένες εταιρείες και κοινοπρακτικά σχήματα που προεπελέγησαν αρχικά για την τελική φάση - της υποβολής προσφορών που έληξε χθες- του διαγωνισμού για το έργο, μόνο δύο εταιρείες υπέβαλαν τελικά προσφορές. Στο υπουργείο Οικονομίας της ΠΓΔΜ υπεβλήθησαν προσφορές από τη ΔΕΗ και την κινεζική εταιρία CWE.
Αρχικές αναφορές προσδιόριζαν την επένδυση για την κατασκευή των υδροηλεκτρικών εργοστασίων Τσέμπρεν και Γκάλιστε περίπου στα 600 με 700 εκατομμύρια ευρώ. Ο επενδυτής που θα επιλεγεί θα συμμετάσχει σε κοινοπρακτικό σχήμα με την κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ELEM της ΠΓΔΜ.
Η πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών για το διαγωνισμό κατασκευής των υδροηλεκτρικών εργοστασίων Τσέμπρεν και Γκάλιστε, Γιάσνα Νταβίντοβιτς δήλωσε ότι σύμφωνα με το πρώτο άνοιγμα των προσφορών η ΔΕΗ προσφέρει ποσοστό 28% των μελλοντικών μετοχών στην ELEM, ενώ η κινεζική εταιρεία προσφέρει 40,5%.
Το ποσοστό των μετοχών που θα λάβει η ELEM είναι ένα από τα βασικά κριτήρια του διαγωνισμού. Η κ. Νταβίντοβιτς πρόσθεσε ότι εφόσον επιλεγεί ανάδοχος, οι εργασίες του έργου θα ξεκινήσουν σε ενάμιση χρόνο, διάστημα κατά το οποίο η ELEM πρέπει να δημιουργήσει την απαραίτητη υποδομή για την κατασκευή του έργου.
Η επιτροπή που είναι αρμόδια για τη διενέργεια του διαγωνισμού πρόκειται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των δύο προσφορών μέχρι το τέλος του μήνα και να καταθέσει την έκθεσή της σχετικά με το αν οι δύο προσφορές πληρούν τις προδιαγραφές της προκήρυξης του διαγωνισμού στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ η οποία θα λάβει την τελική απόφαση για τον ανάδοχο του έργου.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Βλάντιμιρ Πέσεφσκι, ο οποίος είναι και αρμόδιος για οικονομικά ζητήματα, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι δύο εταιρείες κατέθεσαν προσφορά στο διαγωνισμό εν μέσω οικονομικής κρίσης, ωστόσο τόνισε πως είναι ακόμη νωρίς να εκτιμηθεί εάν ο διαγωνισμός θα είναι επιτυχής ή όχι.

Αλβανία: Ο Μπερίσα θα παραιτηθεί από την προεδρία του κόμματός του αν χάσει στις εκλογές

English: Sali Berisha, Prime Minister of Alban...
Image via Wikipedia
Αποφασισμένος να παραιτηθεί από την ηγεσία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, εάν χάσει στις επόμενες εκλογές, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο Μπερίσα τόνισε πως «έρχεται πάντα η ώρα που πρέπει να αποχωρήσεις και υπάρχουν άγραφοι κανόνες για μια τέτοια στιγμή σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, «ένας ηγέτης, ο οποίος ηγείται μιας πολιτικής δύναμης, παραιτείται, όταν χάνει στις εκλογές». Μάλιστα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπερίσα στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Κλαν», ο ίδιος δεν προτίθεται να αποτελέσει εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.
Enhanced by Zemanta

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Τις θυγατρικές της στη Ρουμανία πουλά η Αγροτική Τράπεζα

English: The Sarpieri mansion in downtown Athe...
Image via Wikipedia
Σε διεθνή διαγωνισμό για την πώληση της θυγατρικής της, ATEbank Romania προχωρά η ATEbank.

«Η ATEbank [...] αποφάσισε να διαθέσει μέσω δημόσιου διαγωνισμού σε ιδιώτη επενδυτή το συνολικό ποσοστό 93,27%...που διαθέτει στη ρουμανική τράπεζα ATEbank Romania», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα.

Ο όμιλος επισημαίνει πως προχωρά σε πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και αναμένει τις μη δεσμευτικές προσφορές των επενδυτών έως τις 16 Ιανουαρίου.

Η διοίκηση της τράπεζας ευελπιστεί ότι η πώληση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012. «Η πρόθεσή μας είναι να έχει ολοκληρωθεί η πώληση έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012», είπε αξιωματούχος της ATEbank στο Reuters.

Αποκλειστικός σύμβουλος της τράπεζας στη διαδικασία είναι η Deloitte Business Solutions Χατζηπαύλου Σοφιανός & Καμπάνης.
Enhanced by Zemanta

Ευθύνες στην Ελλάδα επιρρίπτει ο Νικολά Γκρούεφσκι

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νικολά Γκρούεφσκι, κατηγόρησε την Ελλάδα σήμερα, Τετάρτη, για αγνόηση των προσπαθειών που αφορούν στην επίλυση της μακροχρόνιας διαφωνίας περί του ονόματος από την Ελλάδα, καθώς έχει μπλοκάρει και τις προσπάθειες ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο Γκρούεφσκι δήλωσε ότι η ο ηγέτης της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, αρνήθηκε να τον συναντήσει για να συζητήσουν πιθανές λύσεις για τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση πάνω στο θέμα της ονομασίας.

«Η πρόσκλησή μου για μια συνάντηση συνέχισης του διαλόγου δείχνει τη θέληση για εύρεση λύσης στο πρόβλημα, που απασχολεί τις δύο χώρες για περισσότερα από 20 χρόνια», δήλωσε ο Γκρούεφσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έκανε έκκληση στην Αθήνα για να βρει τρόπο και χρόνο για το θέμα, λέγοντας ότι δεν έχει υπάρξει «σοβαρή επικοινωνία» ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Τουρκία και Αλβανία έρχονται πιο κοντά επιχειρηματικά

Συμφωνία οικονομικής συνεργασίας υπέγραψαν η Αλβανία και η Τουρκία, η οποία αποσκοπεί στην διεύρυνση των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων των δύο χωρών.

Το πρωτόκολλο της οικονομικής συνεργασίας υπεγράφη στα Τίρανα από τον υπουργό Οικονομίας της Αλβανίας, Nasip Naco και τον υπουργό Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής της Τουρκίας, Sahin Fatma.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Παραμένει το «μπλόκο» στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Stavros Dimas
Image by Greenweek via Flickr
Παρά τις επίμονες προσπάθειες της Τουρκίας κατα τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ να θέσει θέμα αλλαγής των συμφωνηθέντων στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε το βράδυ της Τετάρτης να αποκρούσει την απόπειρα να τεθεί υπό αμφισβήτηση η κοινή θέση της Συμμαχίας για την ένταξη των Σκοπίων.

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη καθώς όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές αυτό που επιτεύχθηκε είναι να καταστεί σαφές ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το Σκοπιανό δεν μεταβάλει τη θέση ότι χωρίς επίλυση της εκκρεμότητας για την ονομασία δεν μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Μένει ωστόσο να αποδειχθεί πώς θα εξελιχθούν οι επόμενοι μήνες, ιδιαίτερα εφόσον η επιθυμία της Αθήνας να αποδώσουν οι διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ δεν ευδοκιμήσει, κυρίως λόγω της αδιαλλαξίας του Νίκολα Γκρούεφσκι αλλά και ενδεχόμενης κόπωσης των εταίρων μας.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

«Ο Γκρουέφσκι θέλει να οικειοποιηθεί την ελληνική Ιστορία»

Ως «μάννα εξ ουρανού» ήρθαν για την Ελλάδα οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων κ. Λιούπτσο Γκεοργκιέφκι, ο οποίος κατηγόρησε τον Νικολά Γκρουέφσκι ότι προσπαθεί να «ξαναγράψει την ελληνική ιστορία» και επιχειρεί να συνδέσει την αρχαία Μακεδονία με τη σλαβική.
Την ώρα που η κυβέρνηση των Σκοπίων πανηγυρίζει για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και προσπαθεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την απόφαση προκειμένου να προωθήσει την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε, οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού στο «Radio Free Europe», προκαλούν αίσθηση.
«Μας επιβάλλουν μια καρικατούρα ιστορίας»
Ο κ. Γκεοργκιέφσκι, προκάτοχος του Νικολά Γκρουέφσκι τόσο στην πρωθυπουργία όσο και στο κόμμα «VMRO DPNE», κατηγορεί τη σημερινή ηγεσία για πολιτική... «αρχαιομακεδονοποίοησης», η οποία προωθείται συστηματικά τα τελευταία πέντε χρόνια. «Επιχειρεί [σ.σ. ο Γκρουέφσκι] να ξαναγράψει την ελληνική ιστορία» δηλώνει χαρακτηριστικά.
«Αυτήν την ιστορία που θέλουν σήμερα να μας επιβάλλουν ως κρατική πολιτική για την αρχαία Μακεδονία, την αποκαλώ ως καρικατούρα ιστορίας, γιατί πρόκειται για ασύνδετα γεγονότα. Ο λαός μας βομβαρδίζεται καθημερινά με ψέματα, με παραπληροφόρηση, με ντοκιμαντέρ στα οποία βλέπουμε ότι η ελληνική ιστορία έχει γίνει δική μας και παρουσιάζεται ανάλογα. Για μένα είναι πολύ σαφές ότι υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός της λεγόμενης αρχαίας Ιστορίας της Μακεδονίας και της Σλαβικής Ιστορίας. Υπερασπίζομαι ακόμη τη θέση ότι εκεί που μπορούμε να στηριχθούμε και το οποίο δεν είναι λανθασμένο, είναι η Σλαβική Ταυτότητά μας, οι πνευματικοί μας δημιουργοί, όπως ο Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος, ο Άγιος Κλήμης, ο Άγιος Ναούμ. Αυτή είναι η ιστορία μας όπου εμείς μπορούμε με ασφάλεια να βασιστούμε» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ.Γκεοργκιέφκσι, ένας από τους λίγους πολιτικούς άνδρες στα Σκόπια, που αμφισβητεί ευθέως το καθεστώς «αρχαιομακεδονοποίησης» που προωθεί η κυβέρνηση Γκρουέφκσι.
Η επίσημη πρακτική των τελευταίων ετών επιχειρεί τη σύνδεση της ΠΓΔΜ με την αρχαία Μακεδονία τονίζει ο κ. Γκιεογκέφσκι. Τα αγάλματα και τα αεροδρόμια μάλλον δεν ήταν αρκετά για την ηγεσία των Σκοπίων, για αυτό άλλωστε και επιστρατεύθηκε και η (σχισματική) «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία»  η οποία τον Αύγουστο... οσιοποίησε τον Μέγα Αλέξανδρο!
Σε μια χώρα που έχει επιδωθεί σε «αρχαιομανία» οι δηλώσεις του κ. Γκιεοργκιέφσκι φαντάζουν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Ο πρώην πρωθυπουργός είχε προκαλέσει σάλο στην ΠΓΔΜ το 2002, όταν δήλωσε «Βούλγαρος» και ζήτησε να πάρει το βουλγαρικό διαβατήριο, επισημοποιώντας έτσι την άτυπη πρακτική που εφάρμοζε μεγάλο μέρος του κόσμου στα Σκόπια.
«Η Χάγη δεν βοηθά στην επίλυση»
Σε ότι αφορά την απόφαση της Χάγης και αν αυτή μπορεί να επανενεργοποιήσει τη διαδικασία επίλυσης, ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων δεν εμφανίζεται αισιόδοξος.
«Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας. Επί δύο μήνες θα είμαστε γεμάτοι χαρά και θα λέμε πόσο ισχυροί είμαστε ως ηθικοί νικητές. Αλλά δεν θα υπάρχει βούληση για την επίλυση και αυτό θέτει σε κίνδυνο τη χώρα αφού δεν θα μπορέσει να γίνει τίποτε μέσα, στα επόμενα, τουλάχιστον στα δύο ή τρία χρόνια», προέβλεψε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Ο Γκρουέφσκι έχει αυτοπαγιδευτεί»
Αλλά και για τα περιθώρια συμβιβασμού με την Ελλάδα προκειμένου να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Γκεοργκιέφκσι δεν βλέπει να γίνονται θετικά βήματα από την πλευρά της ΠΓΔΜ καθώς η νύν κυβέρνηση Γκρούεφσκι είναι παγιδευμένη.
«Δεν βλέπω, ασφαλώς, κανένα σημάδι από την πλευρά της χώρας μας. Και αυτό διαφαίνεται από τους κρατικούς δημοσιογράφους που καθημερινά κηρύττουν την κυβερνητική πολιτική. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο πέρα από αυτό που βλέπουμε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης με την κυβερνητική προπαγάνδα. Επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση υπεραμύνεται το όνομα χωρίς να έχει κάποια άλλη επιλογή», δήλωσε με νόημα.

Πρώτα το όνομα και μετά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις λέει η Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ

Στις επαφές που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας κατά τη συζήτηση των συμπερασμάτων της ΕΕ για την ενταξιακή... πορεία της ΠΓΔΜ, το κλίμα ήταν θετικό, αν και δεν έλειψαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις από ορισμένους εταίρους στην ΕΕ, οι οποίοι επιχείρησαν να συνδέσουν την απόφαση της Χάγης με την ονομασία. Το Συμβούλιο, πάντως, με ομόφωνη απόφασή του, δεν έδωσε το «πράσινο» φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όσο παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της ονομασίας, με τις επιπτώσεις που έχει στις σχέσεις καλής γειτονίας. Το Συμβούλιο, αποφάσισε, επίσης ότι θα επανέλθει στο θέμα κατά την επόμενη προεδρία, όπως έχει επαναλάβει στα αντίστοιχα συμπεράσματα του 2009 και του 2010. Οι «27» υπουργοί Εξωτερικών, κατέληξαν ομόφωνα, όπως αποτυπώνεται στα συμπεράσματα, ότι παραμένει ζωτικής σημασίας η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας. Όπως επισημαίνουν οι διπλωματικές πηγές, η απόφαση αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό το φως της χθεσινής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, καθώς υπενθυμίζει την ανάγκη επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ, προκειμένου η πΓΔΜ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.. Το Συμβούλιο, όπως αναφέρουν τα συμπεράσματα, προσβλέπει στην παραγωγή αποτελεσμάτων σύντομα, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διάλογου μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ.

"ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΝΑ ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΒΕΤΟ"!

Σχετικά με την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης ο κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Τι περιμένουμε και δεν καταγγέλλουμε αμέσως τη «ενδιάμεση συμφωνία» του 1995;

Έπρεπε να την καταγγείλουμε την 13-9-2002 και δεν το κάναμε.

Ας την καταγγείλουμε τώρα, έστω και με καθυστέρηση 9 ετών!…

Μόνο έτσι ο Γκρουέφσκι θα αντιληφθεί ότι αν ξανακαταθέσει αίτημα για είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και τη Ε.Ε., θα εισπράξει και πάλι ένα βροντερό VΕΤΟ!».

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΧΑΓΗ: Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας

ICTY
Image by fortune cookie via Flickr
Με 14 ψήφους υπέρ και 2 κατά το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη ότι η Ελλάδα παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία ασκώντας βέτο στο αίτημα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές από τα διεθνή μέσα.

Όπως ανέφερε το Δικαστήριο, η Αθήνα δεν μπορεί να απορρίψει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εφόσον η χώρα χρησιμοποιεί την κατοχυρωμένη και επιτρεπτή συνταγματικά ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Σύμφωνα με τη Χάγη, έχει διαπιστωθεί μόνο μια παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας από τα Σκόπια, το 2004, ενώ δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα το δικαίωμα να ζητά «αντίμετρα» σε βάρος των Σκοπίων.

Κόσοβο: Απομάκρυνση των οδοφραγμάτων από Σέρβους κατοίκους

Photo of German KFOR armoured vehicle taken by...
Image via Wikipedia
Την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων που είχαν στήσει στην περιοχή Γιαγκιένιτσα, ξεκίνησαν σήμερα (Δευτέρα), σέρβοι κάτοικοι του βορείου Κοσόβου. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR) στο Κόσοβο και του δημάρχου του Ζούμπιν Πότοκ, Σλάβισα Ρίστιτς.

Ο Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα, ζήτησε από τους δημάρχους και τους πολίτες του βορείου Κοσόβου να στηρίξουν τη συμφωνία για τον από κοινού έλεγχο των διοικητικών διαβάσεων στο βόρειο Κόσοβο.
Enhanced by Zemanta

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Τη Δευτέρα η απόφαση του ΔΔ της Χάγης για την προσφυγή των Σκοπίων κατά της Ελλάδας

IMG_0306
Image by bos_lame via Flickr
Στις 5 Δεκεμβρίου το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα κάνει γνωστή την απόφασή του για την προσφυγή των Σκοπίων κατά της Ελλάδας σχετικά με το βέτο άσκησε η Αθήνα στην ένταξη τους στο ΝΑΤΟ το 2008.

Τον Απρίλιο του 2008, τα Σκόπια κατέθεσαν Στις 17 Νοεμβρίου του 2008, τα Σκόπια κατέθεσαν προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μετά την ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ να μην ενταχθεί σε αυτό η ΠΓΔΜ, κατηγορώντας την Αθήνα ότι είχε παραβιάσει το άρθρο 11 παράγραφος 1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, το οποίο προβλέπει να μην φέρνει αντιρρήσεις η Ελλάδα στην είσοδο της γείτονος σε διεθνείς οργανισμούςμε τη χρήση της προσωρινής τους ονομασίας.

Πάντως, εκείνη την περίοδο, είχε συζητηθεί έντονα για το εάν οι αντιρρήσεις της Ελλάδας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ συνιστούσαν άσκηση βέτο ή όχι, με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να μιλά ανοιχτά για βέτο.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας

Στους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ Ελλήνων και Σέρβων εστίασε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με το Σέρβο ομόλογό του Β. Γέρεμιτς, ο υπουργός Εξωτερικών, Στ. Δήμας.

Ο κ. Δήμας διαβεβαίωσε τον κ. Γέρεμιτς ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με προσοχή τις προσπάθειες του σερβικού λαού για την ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπάθειες, που όπως είπε, «είχαν πολύ σημαντικά αποτελέσματα και πρόοδο»
«Η Ελλάδα, συνεχίζοντας την πολιτική την οποία παγίως έχει, θα υποστηρίξει αυτήν την πορεία της Σερβίας», τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι «πολύ σημαντικό το ότι έχει συσταθεί πρόσφατα η Επιτροπή Συνεργασίας Σερβίας και Ελλάδας η οποία θα βοηθήσει σημαντικά στην προώθηση των διμερών σχέσεων αλλά και την ενταξιακή πορεία της Σερβίας».

Αναφερόμενος στα επεισόδια στο βόρειο Κόσοβο, ο κ. Δήμας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αποθαρρύνονται αυτού του είδους οι επιθέσεις και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και η σερβική κυβέρνηση εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο κ. Γέρεμιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψή του στην Αθήνα, η οποία, όπως ανέφερε, αποτελεί απόδειξη των στενών και φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Η σημερινή συγκυρία δεν είναι η πρώτη κρίση που πλήττει τα Βαλκάνια, ασφαλώς δεν θα είναι και η τελευταία, όμως, ένα κοινό σημείο ήταν ότι Ελλάδα και Σερβία ήταν πάντοτε στην ίδια πλευρά», τόνισε.

Ο Σέρβος υπουργός επισήμανε ότι δυστυχώς διαπιστώνει ότι το θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν βρίσκεται στο τραπέζι των αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και όπως είπε, «από πλευράς μας, θα κάνουμε τα πάντα να το πετύχουμε κι αυτό».

«Πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή διαδικασία θα είναι από τα βασικά θέματα μεταξύ των δύο χωρών και θα αποτελέσει μία γερή βάση για την ανάπτυξη των σχέσεών μας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Σερβία «είναι αφοσιωμένη στην ειρήνη και στη συνέχιση των προσπαθειών και στο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο δρόμος της Σερβίας προς την ΕΕ μπορεί να ανοίξει μόνο μέσω της ομαλοποίησης των σχέσεών της με το Κόσοβο, δήλωσε σήμερα η Αγκελα Μέρκελ.

Όπως είπε, οι συγκρούσεις των Σέρβων με στρατιώτες του ΝΑΤΟ στα σύνορα με το Κόσοβο, έδειξαν ότι η βαλκανική χώρα δεν είναι ακόμη έτοιμη να γίνει υποψήφιο μέλος της ΕΕ.

«Λυπάμαι για το γεγονός ότι η Σερβία δεν έχει μέχρι τώρα ανταποκριθεί σε αυτές τις προσδοκίες επαρκώς», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος

Τριάντα Γερμανοί και Αυστριακοί στρατιώτες του ΝΑΤΟ τραυματίστηκαν τη Δευτέρα, όταν εκατοντάδες Σέρβοι προσπάθησαν να αντισταθούν στην επιχείρηση απομάκρυνσης οδοφραγμάτων από κεντρική οδική αρτηρία στο βόρειο Κόσοβο.

O διευθυντής αφορολογήτων ειδών… έκανε λαθρεμπόριο τσιγάρων!!!

Διευθυντής καταστήματος αφορολογήτων ειδών συνελήφθη γιατί εμπλέκεται μαζί με αστυνομικό από την Αλβανία σε λαθρεμπόριο τσιγάρων.Σύμφωνα με την Αστυνομία το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μεθοριακό Σταθμό Μαυροματίου Σαγιάδας Θεσπρωτίας, συνελήφθη 35χρονος υπήκοος Αλβανίας, αστυνομικός, που υπηρετεί στο τμήμα διαβατηριακού έλεγχο, της Αλβανικής Υπηρεσίας Φύλαξης Συνόρων γιατί μπήκε παράνομα στην χώρα μας με ΙΧ αυτοκίνητο το οποίο είχε κλεμμένες ελληνικές κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας ενώ όπως διαπιστώθηκε κατείχε πλαστή άδεια κυκλοφορίας και ένα πιστόλι των εννέα χιλιοστών με επτά φυσίγγια.

H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Enhanced by Zemanta
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...