Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Σερβία: Βουλευτικές και δημοτικές εκλογές την Κυριακή

Βουλευτικές και δημοτικές εκλογές διεξάγονται μεθαύριο, Κυριακή 16 Μαρτίου, στη Σερβία. Δικαίωμα ψήφου έχουν 6.767.324 πολίτες, οι οποίοι καλούνται να εκλέξουν 250 εκπροσώπους στο κοινοβούλιο μεταξύ των υποψηφίων από 19 κόμματα και πολιτικές παρατάξεις.


Για την είσοδο κάποιου κόμματος στη βουλή απαιτείται να καταλάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 5%, ενώ για τα μειονοτικά κόμματα δεν ισχύει κανένα όριο.


Για την κατανομή των εδρών εφαρμόζεται ένα σύστημα απλής αναλογικής και για τον σχηματισμό κυβέρνησης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το όριο για την είσοδο στη βουλή θα "πιάσουν" πέντε κόμματα ή πολιτικοί συνδυασμοί. Η δημοσκόπηση της εταιρείας "Nina Media" για την πρόθεση ψήφου, που ανακοινώθηκε χθες, δίνει στο Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), του οποίου ηγείται ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ποσοστό 42,5%. Δεύτερος φέρεται ο πολιτικός συνδυασμός των σοσιαλιστών (SPS-PUPS-JS) του πρωθυπουργού Ίβιτσα Ντάτσιτς, με ποσοστό 13,1%. Τρίτο έρχεται το Δημοκρατικό Κόμμα (DS), με 7,5% και ακολουθεί το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NDS) που ίδρυσε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, με ποσοστό 7,2%.

Το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) του πρώην πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα, το οποίο είναι το μόνο κόμμα που εναντιώνεται στην είσοδο της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρεται να λαμβάνει ποσοστό 6,6%. Αλλά δύο κόμματα, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό (LDP) και οι Ενωμένες Περιφέρειες Σερβίας (URS) του πρώην υπουργού Οικονομικών Μλάτζαν Ντίνκιτς, βρίσκονται πολύ κοντά στο όριο εισόδου στη βουλή.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κυριάρχησαν τα οικονομικά θέματα, με δεδομένο ότι η Σερβία εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση βαθιάς ύφεσης. Η αντιμετώπιση της ανεργίας που "αγγίζει" το 30% προβλήθηκε από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα.

Ο αρχηγός του κόμματος αυτού, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υποσχέθηκε την υλοποίηση προγραμμάτων με επενδυτές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που θα τονώσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Υπέγραψε, μάλιστα, και συμφωνία για την αξιοποίηση στο Βελιγράδι του χώρου κατά μήκος του ποταμού Σάββα με αραβικά κεφάλαια ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) του Ίβιτσα Ντάτσιτς ασχολήθηκε, επίσης, με τη μείωση της ανεργίας, προέταξε ωστόσο τον κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής του με βασικό σύνθημα ότι η οικονομική αναδιοργάνωση δεν πρέπει να γίνει εις βάρος της μεσαίας τάξης και των συνταξιούχων. Το Δημοκρατικό Κόμμα και το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα που προέκυψε μετά τη διάσπαση, λόγω της ενδοπαραταξιακής διαμάχης δεν κατάφεραν να ορθώσουν σοβαρό αντιπολιτευτικό λόγο. Το Κόμμα του Κοστούνιτσα (DSS) παρέμεινε στη γραμμή της αντιευρωπαϊκής πολιτικής και φαίνεται να διατηρεί τη δύναμή του παρά την έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων για τα οικονομικά προβλήματα.

Οι κάλπες την Κυριακή θα ανοίξουν στις 7:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 8:00 το βράδυ. Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά δύο ώρες αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...