Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Ενας καθηγητής πανεπιστήμιου υποψήφιος πρόεδρος της ΠΓΔΜ - Προς διπλές κάλπες τον Απρίλιο

Ο πρώην σύμβουλος των προέδρων Τραϊκόφσκι και Τσερβένκοφσκι -καθηγητής σήμερα σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο των Σκοπίων- Στέβο Πεντάροβσκι θα είναι ο υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ. «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου. Ο Πεντάροβσκι εκτιμάται ότι θα είναι ο βασικός αντίπαλος του Γκιόργκι Ιβάνοφ, νυν προέδρου της χώρας και υποψηφιόυ του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην ΠΓΔΜ θα διεξαχθεί στις 13 Απριλίου και σε αυτόν θα συμμετάσχουν τέσσερις υποψήφιοι: ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ως υποψήφιος του VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο Στέβο Πεντάροβσκι ως υποψήφιος του SDSM του Ζόραν Ζάεβ, ο Ιλίαζ Χαλίμι ως υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι και ο Ζόραν Πόποφσκι ως υποψήφιος του νεοσύστατου κόμματος GROM, του οποίου ηγείται ο Στέβτσο Γιακίμοφσκι. Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, το DUI του Αλί Αχμέτι, έχει γνωστοποιήσει ότι θα μποϊκοτάρει τις προεδρικές εκλογές.

Για να εκλεγεί κάποιος από τους υποψήφιους πρόεδρος της ΠΓΔΜ από τον α΄ γύρο, πρέπει να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, κάτι που θεωρείται σχεδόν απίθανο να συμβεί.

Ο β' γύρος θα διεξαχθεί δύο εβδομάδες μετά (στις 27 Απριλίου), μεταξύ των δύο υποψηφίων που θα συγκεντρώσουν τα υψηλότερα ποσοστά στον α΄ γύρο. Ο β΄ γύρος των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα συμπέσει με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών θα περάσουν οι κ.κ.Ιβάνοφ και Πεντάροβσκι. Πρόεδρος της χώρας στον β΄ γύρο εκλέγεται αυτός που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους, με την προϋπόθεση το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Αν δεν ικανοποιηθεί αυτή η προϋπόθεση, τότε οι προεδρικές εκλογές ακυρώνονται και προκηρύσσονται νέες.

Την Τετάρτη συνεδριάζει η βουλή με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη τη διάλυση της. Την πρόταση για διάλυση της Βουλής κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι, ενώ αυτή υποστηρίχθηκε και από το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος ανήγγειλε ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 27 Απριλίου, μαζί με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην ΠΓΔΜ.

Το DUI κατέθεσε πρόταση για τη διάλυση της Βουλής μετά την απόρριψη της πρότασης του από το VMRO-DPMNE για κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, ευρείας αποδοχής και συναίνεσης.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...