Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Σερβία: Απόλυτη κυριαρχία της Κεντροδεξιάς στη νέα Βουλή

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Σερβίας ανακοίνωσε τα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που αντιπροσωπεύουν το 99,44% των ψήφων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Αλεξάνταρ Βούτσιτς έλαβε 48,34% και καταλαμβάνει τις 158 από τις 250 έδρες της σερβικής Βουλής.

Ο πολιτικός συνδυασμός των Σοσιαλιστών (SPS-PUPS-JS) του πρωθυπουργού Ίβιτσα Ντάτσιτς έλαβε 13,51% και 44 έδρες.


Το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) έλαβε 6,04% και 19 έδρες ενώ το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NDS) που ίδρυσε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς έλαβε 5,71% και 18 έδρες. Κανένα άλλο κόμμα δεν κατάφερε να υπερβεί το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο.
Στο σερβικό κοινοβούλιο ωστόσο θα εκπροσωπηθούν και μειονότητες για τους πολιτικούς συνδυασμούς των οποίων δεν ισχύει κανένα όριο στην κατανομή των εδρών.

Έτσι, η Ένωση Μαγυάρων της Βοϊβοντίνας (SVM), η οποία έλαβε 2,11% εκλέγει έξι βουλευτές, το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA) το οποίο εκπροσωπεί τους Μουσουλμάνους του Σαντζάκ με ποσοστό 0,95% εκλέγει τρεις βουλευτές και η Δημοκρατική Δράση (PDD) των Αλβανών της νότιας Σερβίας με 0,68% καταλαμβάνει δύο έδρες.

Η καταμέτρηση των ψήφων από το Κόσοβο και το εξωτερικό δεν έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο δεν αναμένεται να αλλάξει την κατανομή των εδρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...