Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Στην τελική ευθεία για τα νέα πυρηνικά εργοστάσια της Βουλγαρίας

Αρχίζει, σήμερα, η εκστρατεία πληροφόρησης για το επικείμενο δημοψήφισμα για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στη Βουλγαρία. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 27 Ιανουαρίου του 2013 και το ερώτημα που θα τεθεί στους Βούλγαρους ψηφοφόρους είναι εάν θέλουν να αναπτύξει η χώρα τους την πυρηνική ενέργεια με τη δημιουργία νέων πυρηνικών μονάδων.

Δύο πολιτικές ομάδες πρωτοστατούν στην προσπάθεια για να πειστούν οι Βούλγαροι να ψηφίσουν υπέρ της κατασκευής νέων πυρηνικών μονάδων. Η μία είναι μία επιτροπή που συγκροτούν μέλη του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, και η άλλη είναι μία ομάδα από 76 βουλευτές του κεντροδεξιού κυβερνώντος κόμματος GERB.

Κατά των σχεδίων για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα τάσσονται οι Δημοκράτες για Ισχυρή Βουλγαρία και το Ενωμένο Λαϊκό Κόμμα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.

Συγκεκριμένα, το ερώτημα πάνω στο οποίο θα πρέπει να τοποθετηθούν οι Βούλγαροι ψηφοφόροι μ' ένα “ναι” ή μ' ένα “όχι” είναι: “Θα πρέπει να αναπτυχθεί η πυρηνική ενέργεια στη Βουλγαρία μέσω της κατασκευής νέων μονάδων πυρηνικής ενέργειας;”.

Στόχος του δημοψηφίσματος είναι να ξεκαθαρίσει το “θολό” τοπίο γύρω από το τι μέλλει γενέσθαι με το έργο της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε.

Το δημοψήφισμα διενεργείται με πρωτοβουλία του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που συγκέντρωσε πάνω από μισό εκατομμύριο υπογραφές ζητώντας τη διενέργειά του.

Το δημοψήφισμα έχει και τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος GERB, οι βουλευτές του οποίου ζήτησαν, ωστόσο, να απαλειφθεί από το ερώτημα η ειδική αναφορά στο
έργο του Μπέλενε.

Προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα, απαιτούνταοι οι ψήφοι 4,35 εκατομμυρίων πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...