Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Τέσσερις θα είναι οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές στα Σκόπια

Τέσσερις θα είναι οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές της ΠΓΔΜ, ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί στις 13 Απριλίου.


Η Κρατική Εκλογική Επιτροπή της χώρας επιβεβαίωσε σήμερα τις υποψηφιότητες του Γκιόργκι Ιβάνοφ (υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι), του Στέβο Πεντάροβσκι (υποψήφιος της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης του Ζόραν Ζάεφ), του Ιλίαζ Χαλίμι (υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών του Μέντουχ Θάτσι) και του Ζόραν Πόποφσκι (υποψήφιος του νεοσύστατου κόμματος GROM, του οποίου ηγείται ο Στέβτσο Γιακίμοφσκι).


Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, έχει γνωστοποιήσει ότι δεν θα έχει υποψήφιο σε αυτές τις προεδρικές εκλογές και έχει καλέσει τους Αλβανούς ψηφοφόρους στη χώρα να μην υποστηρίξουν κανέναν υποψήφιο.

Για να εκλεγεί κάποιος από τους υποψήφιους πρόεδρος της ΠΓΔΜ από τον πρώτο γύρο, πρέπει να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, κάτι που θεωρείται σχεδόν απίθανο να συμβεί. Έτσι, αναμένεται να ακολουθήσει δεύτερος γύρος, έπειτα από δύο εβδομάδες (στις 27 Απριλίου), μεταξύ των δύο υποψηφίων που θα συγκεντρώσουν τα υψηλότερα ποσοστά στον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα περάσουν οι  Ιβάνοφ και Πεντάροβσκι, με τον πρώτο να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να επανεκλεγεί πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα συμπέσει με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, στις οποίες αναμένεται να επικρατήσουν το κόμμα του κ.Γκρούεφσκι (μεταξύ των σλαβικών κομμάτων) και του κ.Αχμέτι (μεταξύ των αλβανικών κομμάτων).
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...