Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Σερβία: Έντεκα χρόνια από τη δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς

Πριν από 11 ακριβώς χρόνια έπεσε νεκρός από πυρά ελεύθερου σκοπευτή ο πρωθυπουργός της Σερβίας, μπροστά από την είσοδο του κυβερνητικού κτηρίου στο Βελιγράδι


Ο Ζόραν Τζίντζιτς πυροβολήθηκε πριν 11 χρόνια στην είσοδο του κυβερνητικού κτηρίου στο Βελιγράδι από ελεύθερο σκοπευτή. 


Η δολοφονία του ήταν έργο ανθρώπων του υποκόσμου, αλλά και στελεχών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας (JSO).

Η αποφασιστικότητα του Τζίντζιτς να πολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα, αλλά και η εξαγγελία του ότι θα οδηγηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όσοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, φαίνεται πως ήταν οι αιτίες που όπλισαν τα χέρια των δολοφόνων του.

Οι δολοφόνοι του Σέρβου πρωθυπουργού δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε πολυετή φυλάκιση αλλά τα πραγματικά πολιτικά κίνητρα που οδήγησαν στη δολοφονία του ποτέ δεν διερευνήθηκαν σε βάθος, ούτε ποτέ ασκήθηκε δίωξη στους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του.

Σήμερα το μεσημέρι στις 12.30 (ώρα της δολοφονίας του Τζίντζιτς) πραγματοποιήθηκε πορεία προς το κυβερνητικό κτήριο του Βελιγραδίου και στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε προς το Κεντρικό Νεκροταφείο, όπου βρίσκεται ο τάφος του πρώην πρωθυπουργού.

Λίγο νωρίτερα ο Σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σύντροφοι του Τζίντζιτς εκείνης της εποχής και στελέχη της τότε κυβέρνησής του, κατέθεσαν στεφάνια στο σημείο της δολοφονίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...