Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Στο 13,8% η αύξηση στις εξαγωγές προς Κόσσοβο το 2013

Κυριότερα ελληνικά εξαγωγικά προϊόντα αποτελούν τα ορυκτά-καύσιμα - Ο πληθυσμός στο Κόσσοβο ανέρχεται σε 2,2 εκατ. κατοίκους με μέσο κατά κεφαλή εισόδημα τα 2.674 ευρώ

Σε 72,3 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2013 οι εξαγωγές της Ελλάδας στο Κόσσοβο, παρουσιάζοντας αύξηση 13,8%, όπως έγινε γνωστό σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, όπου ο πρόεδρος Β. Κορκίδης, υποδέχθηκε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κοσσόβου, Safet Gerxhaliu.

Ειδικότερα, στο Κόσσοβο είναι εγγεγραμμένες 149 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, με ενεργές σήμερα τις 76, εκ των οποίων οι 27 ασχολούνται με το εμπόριο, οι 18 με παραγωγικές δραστηριότητες, οι δέκα με τις κατασκευές και οι υπόλοιπες στον τομέα των υπηρεσιών.

Να σημειωθεί πως κυριότερα ελληνικά εξαγωγικά προϊόντα αποτελούν τα ορυκτά-καύσιμα (82% των εξαγωγών μας στο Κόσσοβο), ενώ τα τεχνουργήματα από σίδηρο και χάλυβα, τα δομικά υλικά, τα έπιπλα, οι συσκευές φωτισμού και οι πλαστικές ύλες αποτελούν ελληνικά προϊόντα με ανερχόμενη δυναμική στην αγορά του Κοσσόβου.

Αντίστοιχα, οι ελληνικές εισαγωγές την τελευταία διετία παρουσίασαν μια μεταβολή 307%, κυρίως από υλικά χάλυβα, αφού από τις 324.000 ευρώ, το 2012, αυξήθηκαν στις 700.000 ευρώ το 2013.

Τα κυριότερα εισαγόμενα προϊόντα στο Κόσσοβο είναι: Εξοπλισμοί, ζωοτροφές, λάδια, λιπαντικά, γράσα, χημικά προϊόντα, δομικά υλικά, καπνός, τρόφιμα, ποτά, πρώτες ύλες, καύσιμα, με βασικούς προμηθευτές την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Σερβία.

Σε ό,τι αφορά στις άμεσες ξένες επενδύσεις, υπολογίζονται σε περίπου 1.852 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερους εταίρους τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Ολλανδία, την Αλβανία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ. Οι ελληνικές επενδύσεις στην περιοχή ανέρχονται σε 8,5 εκατ. ευρώ, με εξαίρεση αυτή της εταιρείας ΤΙΤΑΝ που ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ε.Β.Ε.Π., η οικονομία του Κοσσόβου στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις εισαγωγές, ενώ ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 2,2 εκατ. κατοίκους με μέσο κατά κεφαλή εισόδημα τα 2.674 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...