Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

ΠΓΔΜ: Τετάρτη η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών

Πρόταση για διάλυση του σώματος έχει ως μοναδικό θέμα η σύγκληση συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής στη ΠΓΔΜ την ερχόμενη Τετάρτη, από τον πρόεδρο Τράικο Βελιάνοφσκι.



Τη διάλυση της Βουλής θα ακολουθήσει η προκήρυξη από τον ίδιο πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Την πρόταση για διάλυση της Βουλής κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι, ενώ αυτή υποστηρίχθηκε και από το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος ανήγγειλε ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 27 Απριλίου, μαζί με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην ΠΓΔΜ.



Σημειώνεται ότι το DUI κατέθεσε πρόταση για τη διάλυση της Βουλής μετά την απόρριψη της πρότασης του από το VMRO-DPMNE για κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, ευρείας αποδοχής και συναίνεσης.


Το κόμμα του Γκρούεφσκι ανέδειξε για υποψήφιο του στις προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί στις 13 Απριλίου, τον νυν πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, επιλογή με την οποία διαφώνησε έντονα το DUI, το οποίο υποστήριξε ότι ο κ. Ιβάνοφ, στη διάρκεια της θητείας του που λήγει σε μερικούς μήνες, δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Αλβανών της ΠΓΔΜ.


Το DUI,το οποίο είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, μετά την απόρριψη της πρότασης του από το VMRO-DPMNE για κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, αποφάσισε να μην συμμετέχει σε αυτές με δικό του υποψήφιο και κάλεσε τους Αλβανούς ψηφοφόρους στην ΠΓΔΜ (αποτελούν περίπου το 25% του εκλογικού σώματος) να μποϋκοτάρουν τις προεδρικές εκλογές.


Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ,καθώς και αρκετοί πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια, θεώρησαν ότι η διαφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων (VMRO-DPMNE και DUI) για το πρόσωπο του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, σε μεγάλο βαθμό ήταν _πλασματική_ ώστε να _αιτιολογηθούν_ οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το VMRO-DPMNE και το DUI θα υπερισχύσουν, στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στο σλαβικό και αλβανικό πολιτικό μπλοκ.


Σημειώνεται ότι η θητεία της παρούσας κυβέρνησης λήγει το καλοκαίρι του 2015 και κανονικά οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν σε περίπου ενάμιση χρόνο. Η Βουλή της ΠΓΔΜ αριθμεί 123 έδρες και για την διάλυση της απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον 62 βουλευτών, αριθμό τον οποίο υπερκαλύπτουν τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα.


Ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι διαθέτει 56 βουλευτές, ενώ το DUI διαθέτει 15 βουλευτές.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...