Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Βουλευτικές και δημοτικές εκλογές διεξάγονται στη Σερβία

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν δύο ώρες αργότερα....


Περίπου 6,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να εκλέξουν τους 250 εκπροσώπους τους στο κοινοβούλιο της Σερβίας καθώς και τις νέες δημοτικές αρχές τους, στις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές, ως μεγάλο φαβορί των οποίων εμφανίζεται το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS).


Το SNS του δημοφιλούς αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλεξάντερ Βούτσιτς προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές ζητώντας να του δοθεί ισχυρότερη εντολή ώστε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε την προκήρυξη των εκλογών στα τέλη Ιανουαρίου, λίγες ημέρες αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι, μια διαδικασία που θα χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί και απαιτεί από τη Σερβία να κάνει σκληρές μεταρρυθμίσεις.

Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν σαρωτική νίκη του SNS και το μοναδικό ερωτηματικό είναι εάν θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το όριο του 5% για την ένταξή τους στο κοινοβούλιο αναμένεται να πιάσουν πέντε κόμματα ή πολιτικοί συνδυασμοί: το SNS που πιστώνεται με ποσοστό 42,5%, οι Σοσιαλιστές (SPS-PUPS-JS) του πρωθυπουργού Ίβιτσα Ντάτσιτς με ποσοστό 13,1%, το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) με 7,5%, το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NDS) του πρώην προέδρου Μπόρις Τάντιτς με 7,2% και το Δημομρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) του πρώην πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα με 6,6%. Κοντά στο όριο εισόδου στη Βουλή βρίσκονται επίσης το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) και οι Ενωμένες Περιφέρειες Σερβίας (URS).

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν δύο ώρες αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...