Αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, των οποίων το μέγεθος δεν μπορεί να προβλεφθεί, θα είχε ενδεχόμενη αποτυχία του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας, δήλωσε το στέλεχος του Ινστιτούτου Έρευνας της Αγοράς (ΙΖΙΤ) Σάσα Τζόγκοβιτς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Μια τέτοια εξέλιξη, πρόσθεσε, θα σηματοδοτούσε την είσοδο της Σερβίας σε ένα αβέβαιο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και θα μείωνε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, ενώ, αντίθετα, θα ενίσχυε τους επιχειρηματικούς κινδύνους και θα προκαλούσε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, κάνοντας τα νέα δάνεια πιο ακριβά.
Ο ίδιος δεν απέκλεισε τη σταδιακή αποχώρηση των επενδυτών από τα αξιόγραφα του Δημοσίου, εξέλιξη που θα μείωνε την εισροή συναλλάγματος στη χώρα, θα αποδυνάμωνε την θέση του εθνικού νομίσματος (δηναρίου), θα οδηγούσε σε αύξηση του πληθωρισμού και πτώση της αγοραστικής δύναμης του πληθυσμού.
Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Σερβίας, ο κ. Τζόγκοβιτς επεσήμανε ότι αυτή οφείλεται στην "ανεύθυνη οικονομική πολιτική των προηγούμενων ετών", που, κατά τον ίδιο, περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις χωρίς οργάνωση, αδυναμία παραγωγής και εξαγωγών και εξάρτηση σε ξένες πηγές χρηματοδότησης εξαιτίας της αποτυχίας αναμόρφωσης του δημόσιου τομέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.