Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Η σερβική ηγεσία δηλώνει ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Κόσοβο

O σέρβος Πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς, η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια Κάθριν Άστον, και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι

Ικανοποίηση εκφράζει η πολιτική ηγεσία της Σερβίας για το τελικό κείμενο της συμφωνίας για το βόρειο Κόσοβο, που επετεύχθη σήμερα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του διαλόγου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η νέα πρόταση της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε., για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον, έγινε αποδεκτή από τις πολιτικές ηγεσίες της Σερβίας και του Κοσόβου κατά τις σημερινές συνομιλίες. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν τη συμφωνία και δεσμεύτηκαν ότι μέχρι τη Δευτέρα το πρωί θα δώσουν την τελική απάντηση.

Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, μιλώντας στους Σέρβους δημοσιογράφους, μετά το τέλος των συνομιλιών, ανέφερε ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες δύο ημέρες στο Βελιγράδι, μετά από διαβουλεύσεις με όλους τους πολιτικούς παράγοντες στη Σερβία.

Ο κ. Ντάτσιτς συμπλήρωσε ότι η συμφωνία ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις επιδιώξεις της Σέρβων διασφαλίζοντας το δικαίωμα να διορίζουν τους αστυνομικούς διοικητές στις περιοχές όπου αποτελούν πλειοψηφία ενώ, προβλέπει και τη λειτουργία εφετείου που θα εκδικάζει, σε δεύτερο βαθμό, υποθέσεις πολιτών σερβικής εθνότητας.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας ανέφερε επίσης, ότι η Ένωση Σερβικών Δήμων θα έχει Πρόεδρο, Συνέλευση και Εκτελεστικό Συμβούλιο που θα αποτελεί, όπως είπε, την κυβέρνηση του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο.

Η παράγραφος στο άρθρο 14, που δέσμευε τη Σερβία να μην εμποδίζει την ένταξη του Κοσόβου στους διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ), απαλείφθηκε από την τελική συμφωνία, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.

Οι διαπραγματεύσεις για το βόρειο Κόσοβο, μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ξεκίνησαν πριν από έξι μήνες, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ύστερα από πρωτοβουλία της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια Κάθριν Άστον.

Η επίτευξη συμφωνίας είχε τεθεί ως όρος για να δοθεί στη Σερβία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Όπως αναμένεται, μετά την επιτυχία των σημερινών συνομιλιών, το υπουργικό Συμβούλιο της Ε.Ε, που συνέρχεται την ερχόμενη Δευτέρα, θα δώσει το «πράσινο φως» για να λάβει, τον Ιούνιο, η Σερβία ημερομηνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...