Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Δελαβέκουρας: Η κυβέρνηση της FYROM δεν έχει τη βούληση να λυθεί το Σκοπιανό


Δύο ημέρες έχουν περάσει από την κατάθεση της νέας πρότασης για την ονομασία της ΠΓΔΜ από τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς και οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν έχουν εκφράσει ακόμα την άποψή τους.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ξεκαθάρισε πως η Αθήνα θα απαντήσει στον κ.Νίμιτς, όταν ενημερωθεί πλήρως και αξιολογήσει την πρότασή του, ενώ άφησε αιχμές για την θέληση των Σκοπίων να λυθεί το ζήτημα.

«Η διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ έχει κρατήσει δυστυχώς πάρα πολύ, διότι λείπει η αναγκαία πολιτική βούληση από την άλλη πλευρά», σημείωσε ο κ. Δελαβέκουρας και επανέλαβε ότι η ελληνική θέση υποστηρίζει την ανάγκη εντοπισμού «μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes».

Να σημειωθεί πως ο εκπρόσωπος της Ελλάδας πρέσβης Αδ. Βασιλάκις επιστρέφει εντός των ημερών στην Αθήνα για πληρέστερη ενημέρωση επί του θέματος.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συγκυρία ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση υπογράμμισε τη «μεγάλη ανησυχία» της Ελλάδας ως προς το ρεύμα του εθνικισμού - που προκάλεσε μεγάλες διαιρέσεις και συγκρούσεις στην περιοχή μας - και το οποίο μοιάζει σήμερα να αναβιώνεται. Ταυτόχρονα, παρατήρησε ο κ. Δελαβέκουρας, ενώ ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός απαιτεί μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις, στην ΠΓΔΜ εκδηλώνονται «σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις, δημιουργούνται θέματα ουσίας στην ελεύθερη λειτουργία των ΜΜΕ, ενώ συμφωνίες - όπου έχει διαμεσολαβήσει η ΕΕ - δεν υλοποιούνται. Οι μεταρρυθμίσεις δεν εξαντλούνται στην υιοθέτηση νόμων, αλλά στην εφαρμογή τους».

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψε σχετικά στην εκκρεμότητα υλοποίησης της συμφωνίας κυβέρνησης - αντιπολίτευσης που έγινε την 1η Μαρτίου, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελευθερία του τύπου, τονίζοντας πως παρόμοια προβλήματα «δεν πρέπει να κρύβονται κάτω απ΄το χαλί».

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε την Τετάρτη πως «παραλάβαμε νέες ιδέες από τον κ. Νίμιτς, αλλά δεν θα τις σχολιάσω, για να μην διαταραχθεί η διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα του μεσολαβητή».

Επίσης ο κ. Νίμιτς ανέφερε την Τετάρτη ότι η «νέα πρότασή» του είναι «συγκεκριμένη» και αναμένει από τις κυβερνήσεις των δυο χωρών να τη μελετήσουν «συνολικά, πολύ προσεκτικά και όχι αποσπασματικά».

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...