Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Εναρξη ενταξιακού διαλόγου μεταξύ ΕΕ και ΠΓΔΜ

Άρχισε σήμερα στα Σκόπια ο διάλογος υψηλού επιπέδου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΠΓΔΜ, μεταξύ του Επιτρόπου της ΕΕ για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε και του πρωθυπουργού ττου γειτονικού κράτους, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο ενταξιακός διάλογος περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, την εκλογική νομοθεσία και τη λειτουργία της οικονομίας της αγοράς στην ΠΓΔΜ. Ο διάλογος που εγκαινιάστηκε σήμερα δεν υποκαθιστά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ κα ΠΓΔΜ, η έναρξη των οποίων, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτάται από την πρόοδο στο ζήτημα της ονομασίας.

Οι κ.κ. Φούλε και Γκρούεφσκι, εκτίμησαν ότι ο ενταξιακός αυτός διάλογος μπορεί να δώσει ώθηση στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος στις δηλώσεις του χρησιμοποίησε αρκετές φορές τον όρο "μακεδονικός" (macedonian), σημείωσε ότι στο επίκεντρο του ενταξιακού διαλόγου θα βρεθούν οι μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό της ΠΓΔΜ και θα οδηγήσουν τη χώρα πιο κοντά στην ΕΕ. Ο κ.Φούλε εξέφρασε την πεποίθηση ότι το μέλλον της ΠΓΔΜ βρίσκεται εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας και σημείωσε ότι η ΕΕ υποστηρίζει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία στην ΠΓΔΜ. Σε ερώτηση αν στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον κ.Γκρούεφσκι, εξετάσθηκε και η εκκρεμότητα της ονομασίας, ο κ.Φούλε απάντησε ότι οι συνομιλίες αφορούσαν τις μεταρρυθμίσεις στην ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι ο διάλογος αποτελεί μια νέα μορφή συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι σημαντική για τη χώρα και περιορισμένης χρονικής διάρκειας και τόνισε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ παραμένουν πρωταρχικός στόχος και δέσμευση της κυβέρνησής του. Ο ενταξιακός αυτός διάλογος μεταξύ ΕΕ και ΠΓΔΜ που εγκαινιάστηκε σήμερα θα συνεχιστεί τους προσεχείς μήνες.Η ΠΓΔΜ έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας τον Δεκέμβριο του 2005, ωστόσο δεν έχει καταφέρει ακόμη να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις τρεις τελευταίες ετήσιες εκθέσεις της για την πρόοδο στην ΠΓΔΜ (2009, 2010, 2011) απηύθυνε σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ, ωστόσο το Συμβούλιο Κορυφής δεν έχει κάνει αποδεκτή τη σύσταση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...