Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Στις κάλπες και οι Σέρβοι την Κυριακή

Στις 6 Μαΐου θα κληθούν οι Σέρβοι να προσέλθουν στις κάλπες στις γενικές εκλογές που θα φέρουν σε αντιπαράθεση το φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο του απερχόμενου προέδρου Μπόρις Τάντιτς και τους εθνικιστές, στη σκιά της οικονομικής κρίσης αλλά και του διπλασιασμού της ανεργίας.

Περίπου επτά εκατομμύρια ψηφοφόροι θα συμμετάσχουν στις προεδρικές, βουλευτικές, τοπικές και περιφερειακές εκλογές στην Βοϊβοδίνα.

Μάλιστα για πρώτη φορά από την διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας, στην προεκλογική εκστρατεία κυριαρχούν οικονομικά θέματα και η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι οι πρώτες εκλογές από το 1990 που η οικονομία είναι το βασικό θέμα», επισημαίνει ο κοινωνιολόγος Σρέκο Μιχαϊλοβιτς.

Η Σερβία είναι από τον Μάρτιο υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα κόμματα του Νίκολιτς και του Τάντιτς προηγούνται στις βουλευτικές εκλογές με 33,5% και 28,3% αντίστοιχα.

Οι δύο ηγέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι και στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 20 Μαΐου, με τον Τάντιτς να φέρει σαφές προβάδισμα.

Βεβαίως κανένα από τα δύο κόμματα δεν θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία και οι Σοσιαλιστές του σημερινού υπουργού Εσωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς θα διαδραματίσουν για μια ακόμα φορά το ρόλο του ρυθμιστή όπως το 2008.

Ο Ντάτσιτς αναμένεται να στηρίξει και πάλι τον Τάντιτς στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...