Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ICTY: Ο Ρ. Μλάντιτς θα έχει δίκαιη δίκη

Ratko Mladić, who is in the custody of the Int...
Ratko Mladić (Photo credit: Wikipedia)
Τη βεβαιότητα ότι ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, πρώην διοικητής του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς θα έχει δίκαιη δίκη εξέφρασε ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) Σερζ Μπράμερτς.

«Πιστεύω ότι θα έχει δίκαιη δίκη. Το δικαστήριο εξετάζει κάθε περίπτωση ξεχωριστά, εμείς θα παρουσιάσουμε τα αποδεικτικά στοιχεία και είμαστε πεπεισμένοι ότι οι αποδείξεις θα συμβάλουν, ώστε να αποδοθεί προσωπική και διοικητική ευθύνη» είπε ο κ. Μπράμερτς σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου Β92.

Ο κ. Μπράμερτς τόνισε ότι πρόκειται για «πολύ σημαντική δίκη» με δεδομένη τη θέση της εισαγγελίας ότι ο Μλάντιτς ως ανώτατος διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας μαζί με τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, τον οποίο χαρακτήρισε «αρχιτέκτονα της πολιτικής εθνικής εκκαθάρισης», ήταν μέρος του ίδιου εγκληματικού σχεδίου.

«Χρειάστηκε να περάσουν 17 χρόνια για να συλληφθεί ο Μλάντιτς και φυσικά θα ήταν πολύ καλύτερα να είχε οδηγηθεί ενώπιον των δικαστών πολύ νωρίτερα. Ελπίζαμε οι Κάρατζιτς και Μλάντιτς να βρεθούν μαζί ενώπιον του ICTY, αλλά γνωρίζετε ότι αυτό δεν ήταν δυνατό» υπογράμμισε.

«Θα είναι ακόμη μία, αλλά πολύ σημαντική υπενθύμιση των εγκλημάτων, 20 χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου και 17 χρόνια μετά τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα» είπε και πρόσθεσε ότι ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη η εθνική εκκαθάριση είναι γνωστός κατά ένα μεγάλο βαθμό από άλλες δίκες και ότι ο Ράτκο Μλάντιτς δικάζεται για την προσωπική ευθύνη που φέρει για τα εγκλήματα αυτά.

Ο κ. Μπράμερτς είπε ακόμη ότι η εισαγγελία θα εξετάσει το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης για αναβολή της δίκης και ότι την τελική απόφαση θα λάβουν οι δικαστές.

Σε ερώτηση αν δέχθηκε ποτέ πιέσεις από πολιτικούς ή άλλες χώρες με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο κ. Μπράμερτς απάντησε ότι «ποτέ κανένας και με κανέναν τρόπο δεν προσπάθησε να αναμειχθεί στο έργο της εισαγγελίας σε καμία δίκη, ούτε στη δίκη του Μλάντιτς».

Η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς άρχισε χθες στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία με την κατηγορούσα αρχή να τονίζει ότι θα αποδείξει ότι το χέρι του πρώην διοικητή του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας ήταν πίσω από κάθε έγκλημα των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας, από τη σφαγή στην αγορά Μαρκάλε του Σαράγεβο έως τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα.

Ο Μλάντιτς αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, παραβίαση κανόνων και εθιμικού δικαίου πολέμου στη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων στη Βοσνία από το 1992 έως το 1995.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...