Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Μαρκουλλή: Η Λευκωσία στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Τιράνων

Την υποστήριξη της Λευκωσίας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας εξέφρασε σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, προσθέτοντας ότι αποτελεί κοινό στόχο η παραχώρηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας από τα Τίρανα, μέχρι το τέλος της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών Edmond Panariti εξέφρασε τη στήριξη της αλβανικής Κυβέρνησης στο όραμα της Κύπρου για επανένωση της νήσου και συνύπαρξη Ε/κ και Τ/κ, καθώς όπως είπε, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τη διατήρηση της σταθερότητας στη χώρα. Η κ. Μαρκουλλή είχε σήμερα το πρωί συνομιλίες με τον Αλβανό ομόλογό της, ο οποίος πραγματοποίησε μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ενώ μετά το πέρας της συνάντησης οι δύο πλευρές υπέγραψαν Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Σε δηλώσεις αμέσως μετά, η κ. Μαρκουλλή αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο Κυπριακό. Όπως είπε, η Αλβανία έχει στο πρόσωπο της Κύπρο έναν φίλο, ο οποίος πέρασε από την ίδια διαδικασία πριν από μερικά χρόνια. Εκπροσωπώντας παράλληλα την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η κ. Μαρκουλλή συνεχάρη τον ΥΠΕΞ, την Κυβέρνηση της χώρας του και τον αλβανικό λαό για την εξαιρετική εργασία που επιτελούν για την εκπλήρωση των προτεραιοτήτων που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία των Τιράνων.

«Ο κοινός μας στόχος, που είναι να πάρει η Αλβανία καθεστώς υποψήφιας χώρας μέχρι το τέλος της δικής μας Προεδρίας, αποφέρει πραγματικά καρπούς», είπε η Υπουργός.

Σημείωσε την υποβολή της έκθεσης της Κομισιόν, η οποία αναμένεται στις 10 Οκτωβρίου, ενώ ενθάρρυνε την αλβανική πλευρά να συνεχίσει τις προσπάθειές της κατά τους επόμενους μήνες, μέχρι τη λήψη απόφασης από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων το Δεκέμβριο.

«Οι δικές σας προκλήσεις είναι και δικές μας προκλήσεις», είπε η κ. Μαρκουλλή, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση που είχε κάνει κατά την επίσκεψή της στα Τίρανα, τον περασμένο Ιούλιο.

«Θα είμαστε στο πλευρό σας και θα εργαστούμε μαζί σας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας αλλά και μετά, έως ότου η Αλβανία καταλάβει τη θέση που της αξίζει, στην ευρωπαϊκή οικογένεια των εθνών» δήλωσε η Υπουργός.

Εξάλλου, είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Panariti αναφορικά με τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για επανένωση της Κύπρου. Συμπλήρωσε ότι «αυτό αποτελεί το βασικό μας στόχο», ενώ πρόσθεσε ότι η διαίρεση της νήσου «είναι αναχρονιστική».

Ε/κ και Τ/κ αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον σε μια επανενωμένη Κύπρο, ώστε να επωφεληθούν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά και από τις πρόσφατες ανακαλύψεις ων κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε η κ. Μαρκουλλή.

Ως προς το τελευταίο, σημείωσε ότι τα αποθέματα θα αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού και της ευημερίας της Κύπρου και θα διαρκέσουν για πολλές γενεές.

Η Υπουργός είπε εξάλλου ότι οι δύο πλευρές είχαν μια πολύ καλή ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Αλβανίας, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει περιθώριο περεταίρω βελτίωσης.

Ως προς το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων, ανέφερε ότι αποτελεί συνέχεια αυτού που υπογράφηκε το 2001, προσθέτοντας ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων.

Αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας τον Νοέμβριο, προσθέτοντας ότι αναμένεται να υπογραφεί άλλη μια συμφωνία για συνεργασία σε θέματα ΕΕ.

Από την πλευρά του ο κ. Panariti ευχαρίστησε την Υπουργό για την πρόσκλησή της και συμπλήρωσε ότι η Κύπρος είναι ένα όμορφο νησί «γεμάτο από ήλιο, ελπίδα και ευημερία», όπως και η χώρα του.

Ακόμη, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της Αλβανίας προς την Κύπρο για τη δέσμευση και την υποστήριξη που παρείχε διαρκώς στην ευρωπαϊκή πορεία των Τιράνων.

Δήλωσε ότι ενημέρωσε την Κύπρια Υπουργό, υπό την ιδιότητα της εκπροσώπου της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, για την πρόοδο που επετεύχθη αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτικής της Αλβανίας, την οποία χαρακτήρισε σημαντική.

Όπως είπε, η αλβανική Κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει έναν σημαντικό συμβιβασμό με την αντιπολίτευση και να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα δύο τρίτα της ψήφου για την προώθηση πολύ σημαντικών νομοθεσιών αναφορικά με τις εκλογές, την άρση της ασυλίας και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Πρόσθεσε ότι η ενθάρρυνση της Κύπρου να προχωρήσει η χώρα μπροστά «έπαιξε έναν πολύ καθοριστικό ρόλο», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρόοδος θα αντικατοπτρίζεται στην επικείμενη έκθεση της Κομισιόν.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών τις χαρακτήρισε εξαιρετικές, ενώ συμφώνησε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.
alithia.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...