Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Απονεμήθηκαν τα βραβεία του πρώτου διαδικτυακού Φεστιβάλ Βαλκανικών ταινιών μικρού μήκους

Η μικρού μήκους «Όχι στη μοναξιά» της Ασημίνας Προέδρου, κέρδισε το α΄ βραβείο, στο πρώτο διαδικτυακό Φεστιβάλ βαλκανικών ταινιών μικρού μήκους, που διοργάνωσε , ο ιστότοπος αltcine.com., με online ψηφοφορία και κριτή αποκλειστικά το κοινό Το β΄βραβείο κέρδισαν οι «Παλιάτσοι» του Δημήτρη Νάκου και το Γ΄ βραβείο, η μικρού μήκους « Σε κοινή θέα», των Στέβη Παναγιωτάκη και Μαρίας Λίγκου.
Το βραβείο της altcine Action ( πλήρης τίτλος του Φεστιβάλ), απονεμήθηκε στην ταινία «OMEGA», του πρωτοετούς φοιτητή σχολής κινηματογράφου από την Βοσνία Ερζεγοβίνη, Ιγκόρ Τεσίκ Τα ονόματα των νικητών ανακοινώθηκαν απόψε, στην τελετή βράβευσης, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσία πολλών νέων σκηνοθετών, κυρίως Ελλήνων, αφού οι ταινίες που υποβλήθηκαν ήταν στην πλειοψηφία τους ελληνικές .

Από τις συνολικά 48 μικρού μήκους που συμμετείχαν , τη «μερίδα του λέοντος» είχε η Ελλάδα με 36 υποψηφιότητες. Ακολούθησε η Κροατία με 5 ταινίες, η Κύπρος με 3 και από 1 ταινία η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Σερβία, η Τουρκία και η Βουλγαρία.

«Λογικό, αφού η έδρα της διαδυκτιακής πύλης είναι στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ διοργανώνεται για πρώτη φορά και ο χρόνος που ανακοινώθηκε, μέσα στο καλοκαίρι , δεν ήταν επαρκής για να γίνει ευρύτερα γνωστό» εξηγεί η δημιουργός του Φεστιβάλ, Ηλέκτρα Βενάκη.

Οι ψηφιακές κάλπες του Φεστιβάλ, γέμισαν με περισσότερες από 3000 ψήφους από 2500 εγγεγραμμένους χρήστες και 1383 κριτικές του κοινού. Το βραβείο καλύτερης κριτικής που έγραψε το κοινό για τις ταινίες ήταν και το μόνο βραβείο του Φεστιβάλ που απονεμήθηκε από κριτική επιτροπή. Το κέρδισαν εξ ημισείας οι Μέλιος Μπίτρος και Χρήστος Τραμπούνης, «για την οξυδέρκεια της ματιάς τους, την αισθητική τους κατάρτιση, την καλοπροαίρετη κριτική τους και πάνω απ όλα για την αγάπη τους στον κινηματογράφο.» Με το παραπάνω σκεπτικό τους βράβευσε η επιτροπή αποτελούμενη από την Μαρία Παραδείση, Ιστορικό και Θεωρητικό του Κινηματογράφου στο τμήμα ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου, τον σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο, την Γκεργκάνα Ντόντεβα, Πανεπιστημιακό στο τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σόφιας και τον Αγκρον Μτομί, συν-ιδρυτή και διευθυντή του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Τιράνων. Επίσης από την ψήφο του κοινού αναδείχθηκαν ταινίες που τιμήθηκαν με επαίνους: «Το ποτάμι» του Δημήτρη Φαλάνη, «Σκέψεις» του Θεοφάνη Τοψαχαλίδη και «Η Στέλλα κι εγώ» της Αμέρισσα Μπάστα.

Το altcineAction!, πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Μητροπολιτικού Κολεγίου, το οποίο προσφέρει στο μεγάλο νικητή, ένα πλήρες τριετές πρόγραμμα σπουδών που οδηγεί σε Bachelor (BA Film &TV Directing) και στους δύο επόμενους νικητές ένα διετές και ένα μονοετές πρόγραμμα σπουδών κινηματογράφου.

Τέλος, οι νικητές του altcineAction! θα αποκτήσουν ό,τι χρειάζονται για την παραγωγή της επόμενης μικρού μήκους ταινίας τους, χάρη σε μία σειρά από χορηγούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...