Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στην ΠΓΔΜ


Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στην ΠΓΔΜ, με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές -κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και αντιπολίτευση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι- να αλληλοκατηγορούνται για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στην πολιτική σκηνή της χώρας, μετά τα γεγονότα στη Βουλή, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012, την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από το Κοινοβούλιο και την εξαγγελθείσα αποχή της από τις δημοτικές εκλογές που προγραμματίζονται για τις 24 Μαρτίου.

Σήμερα, το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, πρότεινε να μετατοπισθεί, μέχρι τις 3 Μαρτίου, η ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές,η οποία έληξε στις 16 Φεβρουαρίου, ώστε ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό την «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι να υποβάλει τους συνδυασμούς του για τις δημοτικές εκλογές.

Όπως ανέφερε ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ζόραν Στάβρεσκι, αν η αντιπολίτευση αποδεχτεί την πρόταση αυτή, τότε θα μπορούσε να συγκληθεί εκτάκτως αύριο η Βουλή για να ψηφίσει τις απαραίτητες τροπολογίες της εκλογικής νομοθεσίας και να καταστεί δυνατή η μετατόπιση της ημερομηνίας υποβολής υποψηφιοτήτων.

Ο κ. Στάβρεσκι υπογράμμισε ότι προκειμένου να υιοθετηθούν οι τροποποιήσεις στην εκλογική νομοθεσία, οι οποίες θα ισχύσουν μόνο για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα πρέπει να επιστρέψουν στη Βουλή καθώς απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Το SDSM, το οποίο δεν έχει καταθέσει υποψηφιότητες για τις δημοτικές εκλογές και ανήγγειλε ότι θα απέχει από αυτές, απέρριψε άμεσα την πρόταση αυτή του VMRO-DPMNE, εμμένοντας στη θέση ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές, μόνον αν το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE αποδεχτεί τον όρο της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, σε περίπτωση που ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης κερδίσει στις δημοτικές εκλογές.

Το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα και καλεί την αντιπολίτευση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι να σταματήσει να εκβιάζει και να θέτει όρους και να αποδεχτεί να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...