Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Σερβία: Στο Βελιγράδι αποστολή του ΔΝΤ στις 10 Σεπτεμβρίου

Belgrade 2012
Belgrade 2012 (Photo credit: Paradasos)
Το Βελιγράδι θα επισκεφθεί στις 10 Σεπτεμβρίου αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και να έχει συνομιλίες με αξιωματούχους της σερβικής κυβέρνησης για το πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών της Σερβίας Βλάικο Σένιτς, στο σερβικό ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων "Βeta".

Στην ατζέντα των συναντήσεων της αποστολής του ΔΝΤ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, επαφές με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας (NBS), καθώς και με άλλα μέλη της κυβέρνησης, τονίζεται στο δημοσίευμα, το οποίο «φιλοξενείται» στην ιστοσελίδα της σερβικής κυβέρνησης.

Η σερβική κυβέρνηση ελπίζει στην έναρξη διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ, προκειμένου να ανοίξει ο «δρόμος» για μια νέα συμφωνία, καθώς αυτή που υπεγράφη από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν τέθηκε, ουσιαστικά, σε ισχύ, αφού δεν υπήρξε περιστολή των δημοσίων δαπανών στα συμφωνηθέντα επίπεδα, υπογράμμισε ο κ. Σένιτς.

Οι σχέσεις Σερβίας – ΔΝΤ «ψυχράθηκαν» όταν, στις αρχές του περασμένου μήνα, πέρασε από τη Βουλή με 139 ψήφους υπέρ και 39 κατά, νόμος για τη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας (NBS), ο οποίος προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον νόμο, τα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της κεντρικής
τράπεζας θα επιλέγονται και θα παύονται από το κοινοβούλιο, ενώ τη λειτουργία της τράπεζας θα εποπτεύει η Βουλή. Το ΔΝΤ, το οποίο είχε αναστείλει τον περασμένο Φεβρουάριο την παροχή δανείου 1,3 δισεκ. δολαρίων προς τη Σερβία (πρόκειται για πίστωση προληπτικού χαρακτήρα), ανακοίνωσε πως οι νέες τροπολογίες για τη λειτουργία της τράπεζας επηρεάζουν την ανεξαρτησία της και τη μακροοικονομική σταθερότητα της χώρας. Επίσης και η Παγκόσμια Τράπεζα εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της για τον νόμο και προειδοποίησε πως θα περιοριστεί, σε σημαντικό βαθμό, η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Ο νόμος, εξάλλου, προκάλεσε και την παραίτηση του τότε διοικητή της τράπεζας, Ντέγιαν Σόσκιτς, τη θέση του οποίου ανέλαβε η Γιοργκοβάνκα Ταμπάκοβιτς. Εξάλλου, μόλις χθες, στο θέμα αναφέρθηκε και η πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Μέρι Γουόρλικ σημειώνοντας πως η απομάκρυνση του διοικητή της NBS από τη θέση του (του κ. Σόσκιτς, του οποίου η θητεία έληγε το 2016) προκάλεσε την επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Σερβίας και της αξιολόγησης του

επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με δηλώσεις της στην καθημερινή εφημερίδα του Βελιγραδίου "Μπλιτς", τις οποίες αναδημοσιεύει το πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούνγκ".

Τον περασμένο μήνα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την προοπτική (outlook) της Σερβίας σε «αρνητικό».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...