Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Κρίσιμη εβδομάδα για τον κυβερνητικό συνασπισμό στην ΠΓΔΜ

Εβδομάδα εξελίξεων όσον αφορά τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και DUI του Αλί Αχμέτι αναμένεται να είναι αυτή που ξεκίνησε, σήμερα, αφού την Τετάρτη συνεδριάζει η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για να εξετάσει το επίμαχο νομοσχέδιο που κατέθεσε το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι και το οποίο προβλέπει μία σειρά προνομίων για τους βετεράνους αγωνιστές των κυβερνητικών δυνάμεων από την περίοδο των συγκρούσεων στην ΠΓΔΜ, το 2001 και τις οικογένειες τους.
Το αλβανικό DUI έχει ζητήσει τα προνόμια αυτά (υλικές και ηθικές αποζημιώσεις) να μπορούν να τα απολαμβάνουν και οι βετεράνοι αντάρτες του UCK, οι οποίοι, το 2001, υπό την ηγεσία του Αλί Αχμέτι, είχαν εμπλακεί σε πολύμηνες ένοπλες συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ.

Σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό το αίτημα αυτό του DUI, κάτι που είναι και το πιθανότερο, τότε το κόμμα του Αχμέτι θα επανεξετάσει τη συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Υπέρ του νομοσχεδίου, έτσι όπως έχει κατατεθεί, θα ψηφίσει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, η οποία έχει αναφέρει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τις τροπολογίες του DUI, ενώ το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να μην περάσει το νομοσχέδιο.

Το επίμαχο νομοσχέδιο κατατέθηκε από το VMRO-DPMNE ως αντίδραση-απάντηση στην ενέργεια του προερχόμενου από το DUI υπουργού Άμυνας της ΠΓΔΜ Φάτμιρ Μπεσίμι να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων αγωνιστών του UCK στο Σλούπτσανε του Κουμάνοβο, η οποία προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις και αποτέλεσε την απαρχή για την εκδήλωση της ενδοκυβερνητικής κρίσης της χώρας.

Το νομοσχέδιο αυτό θα συζητηθεί στη Βουλή της ΠΓΔΜ στις 10 Σεπτεμβρίου, ωστόσο όπως γράφει σήμερα ο αλβανόγλωσσος Τύπος της ΠΓΔΜ, το DUI προτίθεται να καταθέσει εκατοντάδες τροπολογίες με στόχο να εμποδίσει την υιοθέτησή του.

Τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήθηκε σχετική ύφεση στη σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στο VMRO-DPMNE και το DUI, η οποία, όπως σημειώνουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, οφείλεται εν πολλοίς στην απουσία του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι από τη χώρα.

Ο κ.Γκρούεφσκι πραγματοποιεί το διάστημα αυτό δεκαήμερη περιοδεία σε Καναδά και ΗΠΑ για να παρουσιάσει σε επιχειρηματικούς κύκλους των δύο αυτών χωρών τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η ΠΓΔΜ.

Στο μεταξύ, τα ΜΜΕ των Σκοπίων δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι ο δήμος του Τσάιρ (συνοικία των Σκοπίων, στην οποία ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία) προχώρησε τις ημέρες αυτές στην απόφαση που είχε λάβει τον περασμένο Μάρτιο να μετονομάσει τέσσερα σχολεία που λειτουργούν στα όρια του Τσάιρ.

Τα σχολεία αυτά μέχρι σήμερα έφεραν σλαβικά ονόματα, ωστόσο ο προερχόμενος από το DUI δήμαρχος του Τσάιρ αποφάσισε να δώσει στα σχολεία ονόματα Αλβανών ηρώων, αλλάζοντας και τις σχετικές πινακίδες, με την αιτιολογία ότι η πλειοψηφία των μαθητών σε αυτά είναι Αλβανοί.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για τη μετονομασία σχολείων απαιτείται η άδεια του υπουργείου Παιδείας, το οποίο, στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν έδωσε τη συγκατάθεση του και ανήγγειλε πειθαρχικά μέτρα κατά των διευθυντών των σχολείων.

Πάντως το DUI κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας ότι κωλυσιεργεί σκόπιμα την εξέταση του αιτήματος για τη μετονομασία τεσσάρων σχολείων στο Τσάιρ.

Τα ΜΜΕ των Σκοπίων σημειώνουν ότι η μετονομασία των σχολείων αυτών συνδέεται με την αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων του Αλί Αχμέτι και του Νίκολα Γκρούεφσκι για το επίμαχο νομοσχέδιο και αποτελεί ακόμη ένα «επεισόδιο» που επιβεβαιώνει τις τεταμένες σχέσεις τους.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...