Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Θεσσαλονίκη: Πιστή στο "ραντεβού" της για 13η χρονιά η Βαλκανική Πλατεία

Ένα ξεχωριστό "ταξίδι" στα έθιμα, τους ήχους και τα χρώματα των Βαλκανίων αποτελεί ο πολιτιστικός θεσμός Βαλκανική Πλατεία, που πραγματοποιείται για 13η χρονιά στο δήμο Νεάπολης–Συκεών, στη Θεσσαλονίκη, από 1 έως 9 Σεπτεμβρίου. Κορυφαία ονόματα της μουσικής σκηνής έχουν "παρελάσει" από τη Βαλκανική Πλατεία, που διοργανώθηκε πρώτη φορά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Θεσσαλονίκη 1997». Η ιδέα για τις εκδηλώσεις ήταν η ανάδειξη του κοινού πολιτιστικού χώρου των λαών των Βαλκανίων.
Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια για να πάρει και πάλι "σάρκα και οστά" και το 2000 να παρουσιαστεί εκ νέου, ανανεωμένη κι εμπλουτσιμένη, στο κοινό, με πρωτοβουλία του δήμου Νεάπολης. Έκτοτε, η Βαλκανική Πλατεία διοργανώνεται ανελλιπώς και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά "ραντεβού" της Θεσσαλονίκης.
Η Βαλκανική Πλατεία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο τέλος του καλοκαιριού. Οι εκδηλώσεις γίνονται στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Στρεμπενιώτη και περιλαμβάνουν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με συναυλίες επώνυμων καλλιτεχνών, μουσικά και χορευτικά σχήματα από την Ελλάδα κι άλλες βαλκανικές χώρες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις χαρακτικής, φωτογραφίας, γαστρονομίας, προϊόντων, παρατήρηση των άστρων με
τηλεσκόπια από τον όμιλο φίλων αστρονομίας. Παράλληλα, στους χώρους των περιπτέρων, παρουσιάζουν τις δράσεις τους μη κερδοσκοπικές εθελοντικές, κοινωνικές και οικολογικές οργανώσεις καθώς και κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου.
Η τελετή έναρξης της Βαλκανικής Πλατείας πραγματοποιείται κάθε χρόνο, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, με μία μουσική παράσταση αφιερωμένη στην ειρήνη, στο χώρο των Συμμαχικών Κοιμητηρίων όπου αναπαύονται 30.000 θύματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σύμφωνα με στοιχεία των προηγούμενων ετών, το κεντρικό πρόγραμμα αλλά και τις παράλληλες εκδηλώσεις της «Βαλκανικής Πλατείας» παρακολουθούν κάθε χρόνο περισσότερα από 40.000 άτομα, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός όσων περιδιαβαίνουν τους χώρους των περιπτέρων, γύρω από το Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης.
Κορυφαίο γεγονός της Βαλκανικής Πλατείας το 2001 ήταν η κοινή συναυλία του Τούρκου συνθέτη Ζουλφί Λιβανελί και της Ελληνίδας ερμηνεύτριας Μαρίας Φαραντούρη, με τη συμμετοχή της ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» και του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, που ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης. Το 2003, στις εκδηλώσεις έλαβαν μέρος- μεταξύ άλλων- ο Μουαμέρ Κετεντζόγλου και το συγκρότημά του από την Τουρκία, με τουρκικά και ελληνικά τραγούδια της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, έκθεση φωτογραφίας καλλιτεχνών από χώρες της
Μαύρης Θάλασσας, ορχήστρες από τη Σερβία και τη Βουλγαρία.
Δεκαπέντε σύγχρονοι καλλιτέχνες από τη Σερβία, την ΠΓΔΜ, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα αποτύπωσαν τις σύγχρονες όψεις της βαλκανικής φωτογραφίας στις εκδηλώσεις της Βαλκανικής Πλατείας το 2005. Άλλα μεγάλα ονόματα που έχουν περάσει αυτά τα 13 χρόνια από τους χώρους της Βαλκανικής Πλατείας είναι οι: Δημήτρης Μητροπάνος, Γλυκερία, Έλλη Πασπαλά,
Θάνος Μικρούτσικος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Μανώλης Μητσιάς, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Παντελής Θαλασσινός. Στις φετινές εκδηλώσεις, το εναρκτήριο λάκτισμα θα δώσει ο Διονύσης Σαββόπουλος, στις 2 Σεπτεμβρίου, στα Συμμαχικά Κοιμητήρια. Τη μουσική σκυτάλη θα παραλάβει ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς, στις 3 Σεπτεμβρίου, στο Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...