Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Η Πρίστινα δεν είναι έτοιμη να συνεχίσει το διάλογο με το Βελιγράδι

Την εκτίμηση ότι η Πρίστινα δεν είναι έτοιμη να συνεχίσει το διάλογο με το Βελιγράδι διατύπωσαν, σήμερα, πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσόβου... τονίζοντας πως είναι σημαντικό να καθοριστεί τι έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών στη διάρκεια των προηγούμενων συνομιλιών, στις Βρυξέλλες.

Ο πρώην Γραμματέας στο αρμόδιο για το Κόσοβο υπουργείο της σερβικής κυβέρνησης Όλιβερ Ιβάνοβιτς εκτίμησε ότι η δήλωση της επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Πρίστινας Εντίτα Ταχίρι ότι, για να συνεχιστούν οι συνομιλίες θα πρέπει να υπάρξει προηγουμένως εφαρμογή των συμφωνηθέντων, καταδεικνύει απλώς ότι η Πρίστινα είναι ανέτοιμη για νέο διάλογο.

Ο κ. Ιβάνοβιτς θεωρεί ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν απλά δικαιολογίες προκειμένου να μην συνεχιστεί ο διάλογος, τον οποίο η Πρίστινα, όπως είπε, γνωρίζει πως θα χάσει.

Σε δηλώσεις του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, ο κ. Ιβάνοβιτς χαρακτήρισε λανθασμένη την προσέγγιση της επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Πρίστινας.

«Το πιο σημαντικό είναι να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του διαλόγου, καθώς επρόκειτο για άγραφες συμφωνίες, γεγονός πολύ κακό για τέτοιου είδους προβλήματα. Σε κάποιο σημείο, οι συμφωνίες των Βρυξελλών θα εφαρμοστούν, αλλά αυτό δεν θα είναι ούτε άμεσο ούτε εύκολο» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα Κρίστιμιρ Πάντιτς δήλωσε πως το γεγονός ότι η Πρίστινα βάζει όρους για τη συνέχιση του διαλόγου επί τεχνικών ζητημάτων αποδεικνύει ότι οι Αλβανοί του Κοσόβου δεν είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

Η Πρίστινα δεν είναι έτοιμη να συνεχίσει το διάλογο, επειδή, στην πραγματικότητα η νέα διαπραγματευτική ομάδα του Βελιγραδίου θα είναι πολύ πιο έτοιμη γι’ αυτές τις συνομιλίες και λιγότερο πρόθυμη για «συμβιβασμούς», τόνισε ο κ. Πάντιτς.

Από την πλευρά της, η Σερβίδα βουλευτής στη βουλή του Κοσόβου Ράντα Τράικοβιτς εξέφρασε την εκτίμηση πως τα όσα είπε η κα Ταχίρι αναφορικά με τη συνέχιση του διαλόγου δεν αντανακλούν τις προθέσεις της κυβέρνησης του Κοσόβου.

Όπως είπε, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι εξέφρασε πρόσφατα την ετοιμότητά του για συνέχιση των πολιτικών διαπραγματεύσεων με το Βελιγράδι.

Σύμφωνα με την κα Τράικοβιτς, με τις δηλώσεις της αυτές, η κα Ταχίρι θέλησε να προωθήσει το προφίλ μιας «σκληρής» πολιτικού, η οποία στις διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι διασφαλίζει τα συμφέροντα του Κοσόβου.

Η ίδια η Εντίτα Ταχίρι έχει δηλώσει ότι η Σερβία και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι υπεύθυνες για την αποτυχία της εφαρμογής των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο του τεχνικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, που έχει διεξαχθεί ως σήμερα, και ότι η Πρίστινα δεν είναι πρόθυμη να συνεχίσει το διάλογο αν προηγουμένως δεν υλοποιηθούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...