Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Σερβία: Το 49% των πολιτών υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ

Το 49% των πολιτών στη Σερβία υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ΕΕ, ενώ το 25% τάσσεται κατά μιας τέτοιας προοπτικής, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε το αρμόδιο για την ενταξιακή πορεία της χώρας γραφείο της σερβικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο της ίδιας δημοσκόπησης, όπως μεταδίδει το σερβικό ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Beta, το 8% των πολιτών δηλώνει αναποφάσιστο.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η στήριξη των Σέρβων ως προς την ένταξη στην ΕΕ συρρικνώθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την τελευταία δημοσκόπηση. Κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες μειώθηκε, ωστόσο, και το ποσοστό αυτών που δηλώνουν κατά της ένταξης στην «ευρωπαϊκή οικογένεια».

Το 41% των πολιτών θεωρεί ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι κάτι καλό, το 28% το θεωρεί κακό για τη χώρα, ενώ το 31% λέει πως δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Απ’ αυτούς που τάσσονται κατά της ένταξης στην Ένωση, το 19% δικαιολογεί την απόφασή του λέγοντας πως θεωρεί ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν θα έφερνε κάτι καλό για τη Σερβία, το 14% τονίζει πως είναι αντίθετο λόγω των συνθηκών, των εκβιασμών και των πιέσεων, ενώ το 15% δεν διευκρινίζει γιατί δεν επιθυμεί την ένταξη.

Από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 68% θεωρεί πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν ανεξάρτητα εάν πρόκειται για προϋπόθεση ένταξης στην ΕΕ ή όχι. Στο πλαίσιο αυτό, το 41% τονίζει πως η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι ο πλέον σημαντικός στόχος καθώς επηρεάζει άμεσα την ίδια τη ζωή των πολιτών.

Η πλειοψηφία θεωρεί ως βασικό εμπόδιο στο δρόμο της Σερβίας προς την ΕΕ το ζήτημα του Κοσόβου, ενώ το 62% πιστεύει πως τα προβλήματα μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα θα πρέπει να επιλυθούν ανεξάρτητα εάν ζητηθεί κάτι τέτοιο από την Ένωση ή όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...