Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Αστάθεια στα Βαλκάνια λόγω ελληνικής κρίσης

Φόβο και αστάθεια στα Βαλκάνια προκαλεί η κρίση στην Ελλάδα, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε σημερινό της άρθρο.

«Οι ευρωλαϊκιστές ξεχνούν στη συζήτηση που γίνεται για την Ελλάδα μια αποφασιστική παράμετρο, ισχυρίζονται ειδικοί σε...
θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η χώρα είναι ένα ανάχωμα ενάντια στους τρομοκράτες και απέναντι στον κίνδυνο της εξάπλωσης διενέξεων», αναφέρει το άρθρο.

«Για τους ειδικούς στη Χριστιανική Ένωση αλλά και στους Σοσιαλδημοκράτες, δεν τίθεται θέμα αν η Ελλάδα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να παραμείνει στην ευρωζώνη – κυρίως για λόγους πολιτικής ασφάλειας. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ένα σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής ενότητας», δήλωσε στην Handelsblatt Online ο Φίλιπ Μισφέλντερ, εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Χριστιανικής Ένωσης στο γερμανικό κοινοβούλιο.

«Χάρη στη γεωγραφική θέση της στην Νοτιανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο για την περιφερειακή σταθερότητα. Η χώρα είναι ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας για τις σχέσεις με τις βαλκανικές χώρες και την Τουρκία καθώς και για το ζήτημα της Κύπρου» υπογράμμισε ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός. Ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας παραμένει ως εκ τούτου σημαντικός για την Γερμανία.

Απειλούνται με κατάρρευση τα ασφαλιστικά ταμεία
«Τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία απειλούνται με κατάρρευση» επιγράφει ρεπορτάζ του το Spiegel. «Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα απειλεί την ιατρική περίθαλψη του πληθυσμού. Πολλά ασφαλιστικά ταμεία απειλούνται με κατάρρευση. Γιατροί και φαρμακοποιοί ασκούν πιέσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και περιθάλπουν τους ασθενείς μόνο όταν αυτοί πληρώνουν μετρητοίς».

Πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ φιλοξενεί η Hannoversche Allgemeine Zeitung, με τίτλο «Ο Σόιμπλε διαπιστώνει επιτυχίες στην ακολουθούμενη γραμμή λιτότητας στην Ευρωζώνη» και υπότιτλο «Η κατάσταση στις χώρες με κρίση παρουσιάζει σαφή βελτίωση».

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών , η οικονομία στην Ισπανία και την Ελλάδα έχει καταστεί ανταγωνιστικότερη, ενώ το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί κατά 5%. Γι' αυτό – όπως τόνισε – ο ίδιος απορρίπτει την «κοινή ανάληψη των χρεών» με ευρωομόλογα ή τη μαζική αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ: «Κάτι τέτοιο οδηγεί την Ευρώπη σε λάθος κατεύθυνση. Έτσι θα εξέλιπε κάθε κίνητρο για υπέρβαση της κρίσης μέσω μιας σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής».

Τέλος η Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει ρεπορτάζ με τον τίτλο «Βοήθεια από την Αθήνα». «Η Γερμανία αναζητά απελπισμένα βρεφονηπιαγωγούς. Στην Ελλάδα, αντίθετα, μεγάλος αριθμός εξειδικευμένου προσωπικού είναι χωρίς δουλειά.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...