Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Προβληματικές απαντήσεις για περιβαλλοντικά ζητήματα της Βουλγαρίας σε ερωτήσεις του Ν. Χρυσόγελου

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπεται η χώρα  για το κυνήγι της αρκούδας, αλλά δεν «αγγίζονται» συμφέροντα  που κτίζουν κεντρικό πάρκο της Βάρνας!
 
Προβληματικές αποδεικνύονται οι περισσότερες απαντήσεις στο πακέτο των έξι ερωτήσεων για περιβαλλοντικά ζητήματα της Βουλγαρίας που είχε καταθέσει προς την Κομισιόν ο Νίκος  Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων.
Σχετικά με τις πρόσφατες τροποποιήσεις στη δασική νομοθεσία που ψηφίστηκαν από τη Βουλή της γειτονικής χώρας και ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, καθώς παρέχουν χωρίς ανταλλάγματα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις δικαιώματα εκμετάλλευσης και οικοπεδοποίησης σε δασικές περιοχές που μέχρι πρόσφατα ανήκαν στο δημόσιο, η Επιτροπή δηλώνει ότι τις «παρακολουθεί στενά», καθώς ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στο δίκτυο Natura 2000.  Να σημειωθεί ότι στη Βουλγαρία οι πολίτες είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και κινητοποιούνται μαζικά για να υπερασπιστούν τα δάση τους που θεωρούν δημόσιο αγαθό.
Όσον αφορά σε συγκεκριμένες καταγγελίες για σχετικές «παροχές» δασικών εκτάσεων ως «κρατικές ενισχύσεις» προς ιδιωτικές επιχειρήσεις, η Επιτροπή αναφέρει ότι «είναι υπό εξέταση». Υπενθυμίζεται ότι αυτές οι περιοχές καταλαμβάνουν μια έκταση που φτάνει το 20% της χώρας! Μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν χαρακτηρίσει αυτές τις «παραχωρήσεις» ως αυθαίρετη κρατική βοήθεια προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις (ιδιαίτερα σε εταιρείες χιονοδρομικών κέντρων και χειμερινών αθλημάτων) και θεωρούν ότι αυτό θα οδηγήσει στην καταλήστευση των τελευταίων σημαντικών φυσικών πόρων της χώρας.
Στην ερώτηση για την έλλειψη μέτρων προστασίας για την αρκούδα στο όρος Ρίλα, όπου δεν έχει καθοριστεί ακόμη η περιφερειακή ζώνη του εθνικού Δρυμού, ενώ στην ίδια περιοχή, διεκδικούν επεκτάσεις τόσο τοπικά χιονοδρομικά κέντρα, όσο και τουριστικές επιχειρήσεις, όπως αυτές του τουριστικού χωριού Μπάνσκο, η Επιτροπή απαντά για όλες τις περιοχές προστασίας της αρκούδας που είναι ακόμη σε εκκρεμότητα και δηλώνει ότι «η επίσημη έγκριση των προαναφερόμενων τόπων που προστέθηκαν, ύστερα από απόφαση της Επιτροπής, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2012». Πιο σημαντική, ωστόσο, κρίνεται η απάντηση στο υποερώτημα για το νόμο που επιτρέπει το κυνήγι της αρκούδας. Η απάντηση αναφέρει ότι η Επιτροπή «κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Βουλγαρίας λόγω εσφαλμένης  μεταφοράς των διατάξεων περί προστασίας των ειδών της Οδηγίας 92/43/EΟΚ («Οδηγία περί οικοτόπων») στην εθνική της νομοθεσία για τη θήρα». Η απάντηση των βουλγαρικών αρχών στην προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής εξετάζεται από τις υπηρεσίες της Επιτροπής.

Η τέταρτη ερώτηση αφορούσε το σχεδιασμό της εθνικής οδού Βουκουρέστι – Αλεξανδρούπολη, που περνά μέσα από την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Bulgarka, το οποίο είναι ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, απειλώντας παρθένα δάση, σημαντικούς βιοτόπους της αρκούδας, αλλά και οικισμούς στα περίχωρα της πόλης Γάβροβο. Η απάντηση της Επιτροπής αναφέρει ότι δεν έχει ακόμη χορηγηθεί άδεια εκτέλεσης του έργου, το οποίο θεωρείται αυτή τη στιγμή ως «εναλλακτικό» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μεταφορών 2007-2013, δεν έχει ωριμάσει επαρκώς και δεν έχει υποβληθεί επίσημα στην Επιτροπή για περαιτέρω αξιολόγηση και έγκριση.

Η πέμπτη ερώτηση αφορούσε το παραθαλάσσιο αστικό πάρκο (Sea Garden) της Βάρνας, ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα μνημεία αρχιτεκτονικής τοπίου των Βαλκανίων, το οποίο πουλήθηκε σε επιχειρήσεις οικοδόμησης επιχειρηματικών κέντρων και μαρινών για νεόπλουτους που σχετίζονται με το αμφιβόλων συμφερόντων ΤΙΜ consortium. Μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με καταλήψεις δρόμων και διαδηλώσεις γίνονται στη συγκεκριμένη πόλη εδώ και μήνες, ενώ η προσφυγή σε ένδικα μέσα που έχει ξεκινήσει από το 2009, δεν έχει αποφέρει τίποτε, λόγω της διαφθοράς τοπικών αξιωματούχων, όπως καταγγέλουν τοπικές ενώσεις πολιτών. Η Επιτροπή, στην απογοητευτική απάντησή της δια χειρός Επιτρόπου Αλμούνια, αναφέρει ότι οι υπηρεσίες της, αφού ανέλυσαν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, έκριναν ότι δεν επρόκειτο για παράνομη κρατική ενίσχυση σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 1 ΣΛΕΕ. Ως εκ τούτου, η υπόθεση περατώθηκε με επιστολή που εστάλη στον καταγγέλλοντα στις 26 Σεπτεμβρίου 2011. Επίσης, προσθέτει ότι οι πληροφορίες που υποβλήθηκαν πρόσφατα, οι οποίες παραπέμπουν σε γεγονότα που συνέβησαν κάποια χρόνια μετά τη συναλλαγή, δεν παρέχουν νέα αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε σε τιμή χαμηλότερη από την αγοραία αξία. «Οι καταγγέλλοντες μάλλον καταγράφουν ορισμένες ανακρίβειες όσον αφορά τα αντικειμενικά στοιχεία στις ανατεθείσες από τις βουλγαρικές αρχές εκτιμήσεις, αλλά εξακολουθούν να μην υπάρχουν σαφείς ενδείξεις που να μεταβάλλουν τα κύρια συμπεράσματα των εκθέσεων των εμπειρογνωμόνων. Βάσει της αξιολόγησης αυτής, οι υπηρεσίες της Επιτροπής εκτιμούν ότι δεν συντρέχει λόγος να κινηθεί νέα έρευνα».
Η έκτη ερώτηση αφορούσε τη γενικότερη κακοδιαχείριση από τις αρχές των ευρωπαϊκών οικονομικών πόρων που προορίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος στη Βουλγαρία, κυρίως του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής, ως αποτέλεσμα της ελάχιστης διαφάνειας στις αποφάσεις εντάξεων προγραμμάτων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Βουλγαρίας. Ως παραδείγματα αναφέρονταν: α) το πρόγραμμα αποκατάστασης ενός πληθυσμού ελαφιού (Cervus elaphus) ο οποίος, ωστόσο, εντοπίζεται εντός μια ελεγχόμενης κυνηγετικής περιοχής του Δήμου Etropole, με αποτέλεσμα να επιδοτείται έτσι μια εμπορική επιχείρηση και β) το πρόγραμμα του Δήμου Sapareva, το οποίο χρηματοδοτεί την περιβαλλοντική μελέτη φέρουσας ικανότητας τουριστικής πίεσης και την ανάπτυξη ενός σχεδίου διαχείρισης τουρισμού, ως μέρος της προετοιμασίας του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του Δήμου, αλλά σε αυτό εμπλέκονται και επιχειρήσεις χιονοδρομικών κέντρων και με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το κόστος αυτών των επιχειρήσεων κι άλλων τουριστικών επενδύσεων, για τις απαραίτητες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Στην απάντησή του ο Επίτροπος Περιφερειακής Ανάτυξης κ. Hahn, αναγνωρίζoντας τη σοβαρότητα του θέματος, ζήτησε διερεύνησή του και συνέστησε στη Βουλγαρία να μην πιστοποιήσει καμία δαπάνη στο πλαίσιο των εν λόγω έργων για τη διάρκεια αυτών των ερευνών.

«Η κατάσταση στη γειτονική μας Βουλγαρία είναι εξίσου τραγική με της Ελλάδας, ακόμη κι αν τα νέα δεν βρίσκουν το δρόμο τους προς τα μεγάλα ΜΜΕ της χώρας μας», δήλωσε ο Ν. Χρυσόγελος. « Είχαμε όμως την ευκαιρία κατά την πρόσφατη επίσκεψη στη Βουλγαρία να μιλήσουμε με ενεργούς πολίτες και φορείς που αγωνίζονται για το περιβάλλον και να ενισχύσουμε τη μεταξύ μας συνεργασία τόσο στα περιβαλλοντικά θέματα όσο και στη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης για την οικονομία, πράσινης πρότασης, που να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Το περιβάλλον και στη Βουλγαρία πέφτει θύμα ιδιοτελών συμφερόντων και δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτυγχάνει να το προστατέψει. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις και κινήματα, τα οποία εμείς θέλουμε να στηρίξουμε γιατί η δικτύωση  και συνεργασία των πρωτοβουλιών πολιτών και κινημάτων σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη αποτελεί ελπίδα που μπορεί να φέρει αλλαγές στο σημερινό πολιτικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό τοπίο. Θα επιμένουμε να πιέζουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και μηχανισμούς να λειτουργήσουν αποτρεπτικά προς την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. Η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί για τη διατήρηση του περιβαλλοντικού κεκτημένου ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο κρίσης γιατί είναι ξεκάθαρο πως λύση στα οικονομικά προβλήματα που να συνοδεύεται από υποβάθμιση του περιβάλλοντος, απλά δεν αποτελεί λύση.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...