Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Σερβία: Σε ισχύ από 1η Σεπτ. η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με ΕΕ

Περισσότερα τα οικονομικά οφέλη, σύμφωνα με ανάλυση.


Τη συμβολική σημασία της εφαρμογής της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), που τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2013, υπογράμμισε η πρώην διευθύντρια του γραφείου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης Τάνια Μίστσεβιτς, που επεξεργάστηκε και συνέταξε το σχέδιο της Συμφωνίας, το 2008.

Αναφερόμενη στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της Σερβίας με την ΕΕ, η κ. Μίστσεβιτς υπογράμμισε ότι, οι δύο πλευρές υλοποιούσαν - για αρκετά χρόνια - την Ενδιάμεση Εμπορική Συμφωνία (το εμπορικό 'κομμάτι' της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης).

Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, η κ. Μίστσεβιτς τόνισε ότι, η διαδικασία απελευθέρωσης που εγκαινιάστηκε μέσω της υλοποίησης της Ενδιάμεσης Εμπορικής Συμφωνίας θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2014, για όλα τα βιομηχανικά προϊόντα από την ΕΕ και για ένα μεγάλο ποσοστό των αγροτικών προϊόντων.

Η Σερβία θα διατηρήσει, για ορισμένες κατηγορίες αγροτικών προϊόντων (όπως αυτές ορίζονται σε συγκεκριμένα παραρτήματα της Συμφωνίας), ένα ποσοστό τελωνειακών δασμών, για να προστατέψει - όπως σημείωσε - τους παραγωγούς της χώρας.

«Τα αγροτικά προϊόντα στη Σερβία δεν έμειναν απροστάτευτα, διότι στην πορεία των διαπραγματεύσεων της συμφωνίας, καταφέραμε να απελευθερώσουμε περίπου το 80% της αγοράς αγροτικών προϊόντων, ενώ το 20% της (αγροτικής) παραγωγής - συμπεριλαμβανομένου του σιταριού και του καλαμποκιού - προστατεύεται και δεν θα απελευθερωθεί πλήρως, ακόμα και έπειτα από την εφαρμογή της ισχύος της συμφωνίας» ανέφερε.

Η απελευθέρωση του εμπορίου με την ΕΕ συνάντησε την έντονη κριτική ευρωσκεπτικιστών τα περασμένα χρόνια που πίστευαν ότι η Σερβία, ως υπανάπτυκτη χώρα, θα έχει μεγάλες οικονομικές απώλειες από την ακύρωση των τελωνειακών δασμών για τα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Όμως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούνγκ, προκύπτει ότι περίπου το 82% των σερβικών εξαγωγών στην ΕΕ καλύπτει τις εξαγωγές εμπορευμάτων με εμπορικό προτιμησιακό καθεστώς, ενώ το μερίδιο των ευρωπαϊκών εξαγωγών (με το ίδιο καθεστώς) προς τη Σερβία διαμορφώνεται περίπου στο 60%.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανάλυση για τα κόστη και τα οφέλη από την υλοποίηση της Ενδιάμεσης Εμπορικής Συμφωνίας, προκύπτει ότι το 2012 «έφερε» στη Σερβία περισσότερα οικονομικά οφέλη που αντιστοιχούν σε ποσό 692 εκ. ευρώ, παρά απώλειες που διαμορφώθηκαν στο ποσό των 312 εκ. ευρώ. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2013, τα οικονομικά οφέλη είχαν ύψος 222 εκ. ευρώ και τα κόστη περίπου 88 εκ. ευρώ.

Επίσης, στα έμμεσα οφέλη από την εφαρμογή της Ενδιάμεσης Εμπορικής Συμφωνίας περιλαμβάνονται - μεταξύ άλλων - η αύξηση των επενδύσεων, της απασχόλησης, η ανάπτυξη του ΑΕΠ και των εξαγωγών, καθώς η ΕΕ είναι ένας σημαντικός επενδυτής στη Σερβία και ένας εξίσου μεγάλος εμπορικός εταίρος της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...