Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Βουλγαρία: Κρίσιμη συνεδρίαση και διαδηλώσεις

Οι διαδηλωτές κράτησαν τον Ιούλιο κλεισμένους στη Βουλή, επί σχεδόν εννέα ώρες, δεκάδες βουλευτές, υπουργούς, δημοσιογράφους και υπαλλήλους
Το βουλγαρικό κοινοβούλιο συνεδριάζει το πρωί της Παρασκευής για να ψηφίσει για το βέτο που άσκησε ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ στην πρόσφατη αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Η βουλή είναι περικυκλωμένη από αστυνομικές δυνάμεις καθώς διαδηλωτές υπέρ και κατά της κυβέρνησης αναμένεται να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις έξω από το κοινοβούλιο.

Το προεδρικό βέτο εδράζει σ' αυτό που ο Πλέβνελιεφ χαρακτήρισε έλλειψη διαφάνειας και υπερβολικό βαθμό επιλεκτικών δαπανών στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

Από τις 14 Ιουνίου η Σόφια συγκλονίζεται από μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι, οι οποίες ωστόσο είχαν υποχωρήσει κατά τις διακοπές του Αυγούστου. Οι διαδηλωτές αντιτίθενται στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού, που, αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε νέο δάνειο για την επιδότηση των επιχειρήσεων και τη βελτίωση των κοινωνικών παροχών, σύμφωνα με τις εξαγγελίες.

Το πρώην κυβερνών κόμμα της Βουλγαρίας, που διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, έχει διαμηνύσει ότι θα αντιταχθεί στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού στη σημερινή συνεδρίαση. Έτσι, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας και το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες θα πρέπει να βασιστούν στην υποστήριξη του εθνικιστικού Ataka για να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία και να υπερνικήσουν το προεδρικό βέτο. Οι βουλευτές του Ataka δεν έχουν διευκρινίσει τι στάση θα κρατήσουν στην ψηφοφορία, αλλά εικάζεται ότι θα ταχθούν κατά του βέτο.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι, το βέτο που άσκησε ο πρόεδρος της χώρας είναι ένα κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση του Πλάμεν Ορεσάρσκι.

Πηγή: Novinite

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...