Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΠΓΔΜ: Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του προέδρου της Βουλής

Μήλο της έριδας το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τα επεισόδια που συνέβησαν στη Βουλή στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012


Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεβ (SDSM) ζήτησε σήμερα την παραίτηση του προέδρου της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι, καθώς, όπως υποστήριξε, από το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τα επεισόδια που συνέβησαν στη Βουλή στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012, προκύπτει ότι ο πρόεδρος του σώματος παραβίασε το Σύνταγμα και τον κανονισμό λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Εξάλλου, η αναπληρώτρια πρόεδρος του SDSM Ράντμιλα Σεκερίνσκα, ανέφερε ότι το πόρισμα της επιτροπής για τα επεισόδια στη Βουλή ψηφίστηκε ομόφωνα από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και από τους εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της χώρας για «υποκρισία», επειδή ο τελευταίος δήλωσε ότι το κόμμα του δεν αναγνωρίζει τα συμπεράσματα του πορίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, μετά από πολύμηνες αντιπαραθέσεις, τα μέλη της διακομματικής επιτροπής (δύο από το κυβερνών VMRO-DPMNE και δύο από το αντιπολιτευόμενο SDSM) ψήφισαν το πόρισμα για τα επεισόδια στη Βουλή, ωστόσο κυβέρνηση και αντιπολίτευση ερίζουν και ερμηνεύουν κατά τα δοκούν τα συμπεράσματα του πορίσματος.

Το πόρισμα περιλαμβάνει 11 συστάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της Βουλής οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν, καθώς και επτά συμπεράσματα υπό τη μορφή νομικών διατυπώσεων σχετικά με τα γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου στη Βουλή της ΠΓΔΜ. Τις διατυπώσεις αυτές θεωρεί άκυρες το κυβερνών VMRO-DPMNE και μάλιστα υποστηρίζει ότι δεν έχουν καμία απολύτως νομική και πολιτική βαρύτητα.

Από την πλευρά του το SDSM θεωρεί ότι από τα συμπεράσματα του πορίσματος προκύπτει πως η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και ο πρόεδρος της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι φέρουν την ευθύνη για τα επεισόδια στη Βουλή και ότι παραβίασαν το Σύνταγμα καθώς, όπως ισχυρίζεται, αυτοί διέταξαν την αστυνομία να απομακρύνει με τη βία τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και τους δημοσιογράφους από την αίθουσα του Κοινοβουλίου.

Η κ.Σεκερίνσκα ανέφερε ότι είναι «υποκριτικό» και «κωμικοτραγικό» το γεγονός, από τη μία ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι να λέει ότι δεν αναγνωρίζει τα συμπεράσματα του πορίσματος και από την άλλη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι να χαιρετίζει το πόρισμα και να εξαίρει την σημασία του για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Σημειώνεται ότι οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αφορούν τα συμπεράσματα του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής, ενώ για τις συστάσεις του ίδιου πορίσματος σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία της Βουλής, συμφωνούν.

Μάλιστα σήμερα σχηματίστηκε μεικτή κοινοβουλευτική ομάδα εργασίας για την υλοποίηση των συστάσεων που περιέχονται στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής.

Την ψήφιση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής της ΠΓΔΜ χαιρέτισε ο Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), Στέφαν Φούλε, σημειώνοντας ότι αυτό βοηθά στην επίλυση των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων.

Υπογράμμισε ωστόσο τη σημασία υλοποίησης των συμπερασμάτων που περιέχονται στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της ΠΓΔΜ σχετικά με τα γεγονότα στη Βουλή της χώρας.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...