Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Σερβία - Κόσοβο: Νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών

Στο «τραπέζι» το ζήτημα των τοπικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου


Νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας διεξάγεται στις Βρυξέλλες, με τις δυο πλευρές να είναι έτοιμες να θέσουν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν την ηλεκτρική ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, το δικαστικό σύστημα, αλλά και το "καυτό" ζήτημα των τοπικών εκλογών στο Κόσοβο, που έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Νοεμβρίου.

Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι αντίστοιχα, θα έχουν πρώτα ξεχωριστές συναντήσεις με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Κάθριν Άστον και στη συνέχεια θα έχουν συνομιλίες μεταξύ τους.

Ο κ. Θάτσι δήλωσε, πριν από τη συνάντηση, ότι οι σημερινές συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε ζητήματα που σχετίζονται με τη συμφωνία των Βρυξελλών (σ.σ. η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Απρίλιο και αφορά την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας) και τις τοπικές εκλογές στο Κόσοβο.

Το Κόσοβο θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται έγκαιρα στις υποχρεώσεις του, όπως και στο παρελθόν, δήλωσε ο κ. Θάτσι και πρόσθεσε πως αναμένει από όλες τις κοινότητες στο Κόσοβο, συμπεριλαμβανομένων των Σέρβων του βορρά, να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία του Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου κάλεσε, επίσης, τους Σέρβους να καταθέσουν λίστες με υποψηφιότητες για τις τοπικές εκλογές, στη βάση των όσων ισχύουν και επανέλαβε τη θέση ότι, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή είναι αρμόδια για να αποφασίσει για τη μορφή που θα έχουν τα ψηφοδέλτια.

Η σερβική πλευρά είχε αναφέρει νωρίτερα ότι οι Σέρβοι δεν θα λάβουν μέρος στις εκλογές του Νοεμβρίου, εάν δεν αφαιρεθούν τα κρατικά σύμβολα του Κοσόβου από τα ψηφοδέλτια.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που σχετίζονται με την ηλεκτρική ενέργεια, ο κ. Θάτσι είπε ότι έχουν ήδη τακτοποιηθεί και εναπόκειται πλέον στη Σερβία και τους Σέρβους του βορρά η υλοποίησή τους.

Ο κ. Ντάτσιτς δεν προέβη σε δηλώσεις πριν από τη συνάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...