Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Τουρκία και όχι ΑΟΖ προτιμάει ο Ράμα

Κοινό μέτωπο με την Τουρκία στο ζήτημα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεθοδεύει η Αλβανία. Ο πρόσφατα εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας, Εντι Ράμα, σε συνέντευξή του στο αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι «Top Channel» ενέταξε την Τουρκία στους τρεις στρατηγικούς εταίρους της Αλβανίας στην περιοχή, μετά την Ιταλία και την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι εφεξής οι σχέσεις των Τιράνων με την Αγκυρα θα αναβαθμιστούν «σε πρωτοφανές επίπεδο».

Ειδικότερα, ο Αλβανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Τουρκία αποτελεί μέρος «του προγράμματος αναγέννησης» της χώρας του και συμπεριλαμβάνεται «στο νέο κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής της Αλβανίας» και πως η επιλογή αυτή είναι «το αποτέλεσμα εμπεριστατωμένης, πολύπλευρης και πολύ προσεκτικής ανάλυσης».

Πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία ανάγεται πλέον σε «πολύ σημαντικό παράγοντα στην περιοχή, ο οποίος είχε όλα αυτά τα χρόνια παραμεληθεί».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα, ο κ. Ράμα κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, αποφεύγοντας να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση.

Σημείωσε, ωστόσο, πως πρόκειται πράγματι για ένα σύνθετο θέμα, που όμως «με αμοιβαία εμπιστοσύνη και καλή θέληση δεν θα παραμείνει ανεπίλυτο».

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την υπέρβαση -όπως τόνισε- και να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο έπειτα από μια περίοδο που οι σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας είχαν φθάσει σε ένα πολύ χαμηλό επίπεδο».

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι το γεγονός πως η Τουρκία αξιολογείται ως «στρατηγικός εταίρος» θα προκαλέσει την «αντιζηλία» της Αθήνας, ανέφερε πως «δεν θα πρέπει να μας απασχολούν οι πιθανές αντιζηλίες», καθώς στόχος είναι τα Τίρανα να προωθήσουν τη διαδικασία στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ιταλία παράλληλα προς όφελος της Αλβανίας.

Υπενθυμίζεται ότι η παρέμβαση του Εντι Ράμα υπήρξε καταλυτική για την ακύρωση (η οποία ακολούθησε με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας το 2010) της συμφωνίας που είχε συνυπογράψει η Ελλάδα με την Αλβανία το 2009 για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων.

Το επιχείρημα βάσει του οποίου υπήρξαν ενστάσεις ήταν πως τα Διαπόντια νησιά, βόρεια της Κέρκυρας, δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα.

Ηδη από την εποχή της ακύρωσης είχε υποστηριχθεί ότι η αλβανική υπαναχώρηση υπαγορεύθηκε από την Τουρκία, η οποία εκτίμησε ότι η εν λόγω συμφωνία θα ακύρωνε τους δικούς της ισχυρισμούς στο Αιγαίο σε σχέση με το Καστελόριζο.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι το 2010 το αλβανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την είσοδο και παραμονή μονάδας του τουρκικού στόλου στα αλβανικά χωρικά ύδατα στην Αδριατική.

ΝΕΦΕΛΗ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ / enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...