Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής καταδικάζει τις βίαιες πράξεις των Αλβανών στην Πρεμετή


Η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία καταδικάζει την βίαιη επίθεση ενάντια σε Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους στην Αλβανία...

Η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής (ΠΟΑ) καταδικάζει έντονα τη βάρβαρη επίθεση σε μια ελληνική ορθόδοξη εκκλησία στην πόλη της Πρεμετής στη νότια Αλβανία, στις 16 Αυγούστου, από μισθοφόρους κακοποιούς που προσέλαβε η κυβέρνηση και έσπασαν εικόνες, σταυρούς και χτύπησαν τους πιστούς που προσπάθησαν να υπερασπιστούν τον μοναδικό Χριστιανικό Ι.Ν. της πόλης.

«Η επίθεση στην Εκκλησία της Παναγίας, το πρωί μετά από την ημέρα της γιορτής της, αναβίωσε άσχημες αναμνήσεις των προηγούμενων προσπαθειών από τους κυβερνητικούς μηχανισμούς του απερχόμενου πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα να παρενοχλούν, να εκφοβίζουν και να κακοποιούν ελληνικής καταγωγής ορθόδοξες κοινότητες της Αλβανίας", δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΟΑ, Δημήτριος Κούτουλας. «Η ακραία συμπεριφορά των δημοτικών αρχών στην Πρεμετή έγινε με την συγκατάθεση της κυβέρνησης Μπερίσα, ήταν εξωφρενική και ανεύθυνη συμπεριφορά για μια χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Ο κ. Κούτουλας κάλεσε την κυβέρνηση Ομπάμα και το Κογκρέσο των ΗΠΑ ώστε να πιέσει την αλβανική κυβέρνηση να επιστρέψει την εκκλησία στους ορθόδοξους χριστιανούς της Πρεμετής που την τιμούν και των οποίων οι πρόγονοι έφτιαξαν.

Η εκκλησία εξυπηρετεί την Ορθόδοξη κοινότητα στην περιοχή για δεκαετίες, μέχρι το 1967, όπου ο σταλινικός δικτάτορας Ενβέρ Χότζα απαγόρευσε βάση νόμου όλες τις εκδηλώσεις θρησκευτική λατρείας στη χώρα και μετέτρεψε την εκκλησία της Παναγίας στην Πρεμετή σε πολιτιστικό κέντρο. Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού στην Αλβανία το 1991 η Ορθόδοξη Εκκλησία είχε αποκατασταθεί στη χώρα, έγινε ξανά Ι.Ν. Λειτούργησε εως την 16η Αυγούστου 2013, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας που προσέλαβε ο Δήμαρχος της πόλης Gilberto Jace, εισέβαλαν στην εκκλησία, χτύπησαν ιερείς και πιστούς, έσπασαν εικόνες και σταυρούς και έπειτα ο δήμος ανακοίνωσε την ανάκτηση του κτιρίου ως πολιτιστικό κέντρο.

Αυτές οι ενέργειες βρήκαν αντίθετη την ελληνική κυβέρνηση, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, της πολιτικές ομάδες που εκπροσωπούν τους Έλληνες ομογενείς στην χώρα και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος απέστειλε διάβημα προς τα Τίρανα διαμαρτυρόμενος για τις ενέργειες των δημοτικών αρχών της Πρεμετής και ζητώντας την επιστροφή της εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία, χαρακτήρισε τις βίαιες ενέργειες στην Πρεμετή ως μια επίθεση όχι μόνο για την Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά και για την ίδια την Αλβανία. «Αναρωτιόμαστε εαν βρισκόμαστε στο 2013, όπου απολαμβάνουμε την δημοκρατία και έχουμε ελπίδες να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή εαν αναβιώνουμε τον εφιάλτη του 1967 όταν ένα άθεο κόμμα πίστευε ότι θα μπορούσε να ξεριζώσει για πάντα την θρησκευτική πίστη του αλβανικού λαού», είπε σε δήλωση του για το περιστατικό.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ, η πολιτική ομάδα που εκπροσωπεί την εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της δημοτικής αρχής της Πρεμετής πως κινήθηκε βάση δικαστικής απόφασης για να επιστρέψει την εκκλησία σε πολιτιστικό κέντρο. «Μια αμφισβητήσιμη απόφαση του δικαστηρίου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για να μπορούν κάποιοι να βεβηλώνουν με τέτοιο βίαιο τρόπο έναν ιερό χώρο,» δήλωσε η ΟΜΟΝΟΙΑ.

Το ΚΕΑΔ και MEGA, τα δύο πολιτικά κόμματα στην Αλβανία που υποστηρίζονται από Έλληνες και Ορθόδοξους Χριστιανούς, διαμαρτυρήθηκαν με την σειρά τους για την επίθεση κατά της Εκκλησίας της Πρεμετής.

Ο Ευάγγελος Doules, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και μέλος του αλβανικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η επίθεση υπενθυμίζει στον κόσμο ότι η Αλβανία είναι η μόνη χώρα που κήρυξε πόλεμο κατά του Θεού «Μετατρέπεται σε αποθήκες στάβλους, και πολιτιστικά κέντρα τους Ιερούς Ναούς των θρησκευτικών κοινοτήτων.»

Ο Χρήστος Κίτσιος, πρόεδρος του MEGA, είπε ότι η βία κατά της Εκκλησίας της Παναγίας «Αντανακλά την οργή με την οποία ορισμένες πολιτικές ομάδες στην Αλβανία αντιδρούν σε οτιδήποτε θυμίζει Ελλάδα και Ορθοδοξία».

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή συμβούλευσαν τις αλβανικές αρχές να τερματίσουν την κατοχής της εκκλησίας και να βρουν άλλο χώρο για πολιτιστικό κέντρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...