Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Σερβία: Παραμένει στην κυβέρνηση το SNS

Συνεχίζονται οι διεργασίες για τον ανασχηματισμό

Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), του οποίου ηγείται ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς (φωτό), θα παραμείνει στην κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε από την προεδρία του κόμματος, μετά τις δηλώσεις του αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) και πρωθυπουργού της χώρας Ίβιτσα Ντάτσιτς ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος στην κυβέρνηση για τον τρίτο κυβερνητικό εταίρο, το κόμμα Ενωμένων Περιφερειών Σερβίας (URS), με επικεφαλής τον Μλάτζαν Ντίνκιτς.

Ο κ. Βούτσιτς δήλωσε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του κόμματός του ότι η απόφαση που αφορά την παραμονή του κόμματος στην εξουσία υιοθετήθηκε παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μελών της ηγετικής ομάδας θεωρούν πως καλύτερη επιλογή θα ήταν η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο αρχηγός του SNS σημείωσε ότι αυτό ήταν ένα μεγάλο δίλημμα, αλλά ο ίδιος ζήτησε από την υπόλοιπη ηγετική ομάδα να εγκαταλείψει την ιδέα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με σημαντικές υποχρεώσεις.

"Ομόφωνα αποδέχθηκαν την πρόταση αυτή. Έχουμε να χειριστούμε έναν αριθμό σημαντικών συμφωνιών και γι' αυτόν τον λόγο η σταθερότητα είναι σημαντική» υπογράμμισε ο κ. Βούτσιτς.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρας Ίβιτσα Ντάτσιτς είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να εργάζεται χωρίς το κόμμα των Ενωμένων Περιφερειών Σερβίας» και πως ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μλάτζαν Ντίνκιτς και δύο άλλοι υπουργοί του συγκεκριμένου κόμματος δεν θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Ντάτσιτς είχε προειδοποιήσει ακόμη ότι, σε περίπτωση που το SNS δεν στηρίξει την απόφασή του αυτή, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές ή «θα σχηματιστεί κάποιου είδους άλλος συνασπισμός χωρίς το SNS».

Στις παραπάνω δηλώσεις του κ. Ντάτσιτς αντέδρασε ο πρόεδρος του URS Μλάτζαν Ντίνκιτς, κατηγορώντας τον Σέρβο πρωθυπουργό ότι φοβάται τις εκλογές επειδή θέλει να διατηρήσει τη θέση του στην πρωθυπουργία.

"Φοβάται γα τη θέση του, δεδομένης της στήριξης που απολαμβάνει ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στην πραγματικότητα βλέπει τον Βούτσιτς ως πρωθυπουργό, αλλά θέλει να κρατήσει, έστω και για λίγο, επίσημα τη θέση του» υποστήριξε ο κ. Ντίνκιτς, αναφερόμενος στον Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση συνασπισμού της Σερβίας μετρά περίπου έναν χρόνο ζωής (σχηματίστηκε στις 27 Ιουλίου του 2012).

Την Τρίτη, στη διαδικασία ανασχηματισμού της κυβέρνησης παρενέβη, με δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, ζητώντας την ολοκλήρωσή της άμεσα προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ τάχθηκε κατά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...